Noul sezon competiţional în handbalul românesc la nivel de juniori III şi IV va fi unul diferit de precedentele, şi asta din cauza unor modificări în regulamentul de joc, ce au fost deja aprobate în şedinţa Consiliului de Administraţie al FRH. Aceste modificări au menirea de a reduce în următorii ani decalajul dintre România şi marile puteri mondiale şi sunt orientate către faza de început a acestui sport, adică la copii şi juniori. Astfel, principala regulă prevede ca toate echipele de juniori III şi IV să se apere avansat cel puţin o repriză pe meci, dincolo de linia de 9 metri. Se pare că această idee a venit de la selecţionerul naţionalei masculine, Xavier Pascual, după un turneu de copii şi juniori la care a remarcat o mare problemă la acest nivel, şi anume faptul că jucătorii mai înalţi marcau foarte uşor goluri, în faţa unei apărări ce era aşezată la linia de 6 metri. Mai mult, toate mingile îi căutau pe jucătorii înalţi şi practic aceştia jucau singuri mai tot meciul.
Printre noile cerinţe din regulamentul de joc se stipulează faptul că-n în repriza în care echipa este obligată să se apere avansat, jucătorii au voie să intre în spaţiul dintre 6 şi 9 metri doar în relaţia apărător-atacant, dar în inferioritate numerică, echipa din apărare are voie să se apere la 6 metri.
Regulamentul ce cuprinde mai multe reguli a stârnit păreri pro şi contra în rândul oamenilor de handbal din România, dar mai ales al antrenorilor ce pregătesc juniori III şi IV.
Noile reglementări vor trebui respectate şi de echipele de handbal juniori III şi IV din judeţul Suceava, în special de cele de la Liceul cu Program Sportiv Suceava şi cele ale Clubului Sportiv Universitar din Suceava. Antrenorul juniorilor de la echipele Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Vasile Boca, este de părere că aceste reguli vor dinamiza jocul la acest nivel şi-n acelaşi timp vor obliga jucătorii să gândească mult mai mult în teren.
„Din fericire noi am practicat şi practicăm apărarea avansată atât la juniori III, cât şi la IV, şi în acest fel nu este un lucru necunoscut sau foarte greu de realizat de copiii noştri. După părerea mea este un sistem foarte bun deoarece copiii vor trebui să gândească mai mult în teren, să rezolve situaţiile de unul la unul, capitol la care România s-a văzut că este deficitară în handbalul masculin. Astfel, handbaliştii vor învăţa de mici să se descurce, atât cei cu talia mare, care nu vor mai putea să marcheze aşa lejer şi vor trebui să se adapteze la un adversar mult mai rapid, care-i va hărţui tot timpul şi poate să le fure mingea. Sperăm şi cred că juniorii noştri se vor adapta foarte rapid la noile cerinţe”, a explicat antrenorul juniorilor de la Clubul Sportiv Universitar din Suceava, Vasile Boca.
Un astfel de sistem s-a mai folosit în România după Revoluţie, la juniori I, dar s-a renunţat la el după doi ani. Spania a folosit apărarea avansată în diferitele ei forme la nivel de juniori şi se pare că acesta a fost unul din aspectele ce au dus la performanţe foarte bune la nivel de copii şi juniori, dar şi la seniori.