Săptămâna trecută, de Ziua Copilului, a avut loc inaugurarea primei săli de sport din comuna Putna. Construită în curtea şcolii din Putna, sala este o investiţie cu o valoare de un milion de euro, realizată de Primăria Putna prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, construcţia ei durând un an şi două luni. Cu o tribună cu capacitatea de 102 locuri, sala dispune de instalaţii specifice jocurilor de handbal, baschet, volei, tenis de câmp, spaliere pentru gimnastică, spaţiu pentru prim ajutor, depozitare, patru vestiare cu grupuri sanitare dotate cu duşuri şi toalete, cabinetul profesorului, spaţii administrative.
Inaugurarea sălii a fost făcuta de primarul Gheorghe Coroamă, directorul şcolii, Ciprian Creţan, şi invitaţi de onoare din lumea sportului românesc, precum Mărioara Popescu - dublu campioană olimpică la canotaj, Dumitru Popescu – campion olimpic la canotaj, Ştefan Rusu – campion olimpic la lupte, Ilie Matei – vicecampion olimpic la lupte, Vasile Nistor – campion european la box, Petru Enache – director DJTS, Adrian Boicu – inspector de educaţie fizică în cadrul IŞJ Suceava, Cezar Ciorteanu – şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, Radu Munteanu – responsabilul cercului profesorilor de educaţie fizică din zona Rădăuţi, primari, directori, cadre didactice şi elevi din localităţile vecine. După primirea tradiţională cu pâine şi sare a invitaţilor şi tăierea panglicii de către invitaţii speciali, a urmat ceremonia oficială, s-a intonat imnul de stat, a avut loc slujba de sfinţire condusă de stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, urmată de alocuţiunile gazdelor şi invitaţilor şi de un scurt program artistic al elevilor de la Şcoala Putna şi al membrilor cercului Fair Play.
Timp de patru zile Putna a găzduit ediţia a XVII-a a festivalului Zilele Sportului Şcolar
Tot joi s-a dat startul celei de a XVII-a ediţii a festivalului Zilele Sportului Şcolar. Pe parcursul a patru zile, 1.500 de elevi şi cadre didactice de la 37 de şcoli din România, Ucraina şi Republica Moldova s-au întrecut la mai multe discipline sportive.
Joi s-au desfăşurat întrecerile la şah şi handbal băieţi. La şah s-au impus Ana Maria Cociorvan, de la Şcoala Burla, şi Paul Grigoraş, de la Şcoala Nr. 5 Rădăuţi. La handbal băieţi, Şcoala Milişăuţi a câştigat competiţia rezervată claselor I-IV, iar Şcoala „Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos s-a impus la categoriile V-VI şi VII-VIII. Vineri, la tenis de masă s-au impus fraţii Ciprian şi Melania Foca, de la Şcoala Nr. 5 Rădăuţi. În competiţia de handbal fete, trofeele au fost adjudecate de LPS Suceava la clasele I-IV şi V-VI, iar Şcoala Gimnazială Milişăuţi a câştigat la clasele VII-VIII, într-o competiţie în care au fost nu mai puţin de 19 echipe.
Sâmbătă s-au desfăşurat întrecerile la tenis de câmp şi atletism, precum şi Crosul Olimpic, manifestare organizată cu sprijinul Academiei Olimpice Române – filiala Suceava. La tenis de câmp, la băieţi s-a impus Ştefan Dumistrăcel, de la Şcoala Putna, iar la fete, Emilia Ruşti, de la Şcoala Nr. 2 Iaslovăţ. În probele de atletism (50 m, aruncarea mingii de oină, 600 m, 800 m, 1.000 m, ştafetă 4x300 m) s-au impus elevi de la şcolile din Putna, Straja, Ulma, Vicovu de Sus, Rădăuţi (Nr. 2 şi Nr. 5), Marginea, Bălcăuţi, Negostina, Măneuţi, Frătăuţii Vechi, şi de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie.
În competiţia de fotbal au fost prezente nu mai puţin de 59 de echipe
Duminică s-au desfăşurat competiţiile de fotbal, cu participarea a nu mai puţin de 59 de echipe, dintre care una din Republica Moldova – Şcoala Zagarancea (raionul Ungheni) şi două din Ucraina – Şcoala Cuciuru Mare (raionul Storojineţ). La fete, Şcoala Putna s-a impus la clasele I-IV şi Şcoala Nr. 2 Marginea la clasele V-VIII. La băieţi, Şcoala Nr. 2 Iaslovăţ a câştigat la clasele I-IV, Şcoala Zamostea la clasele V-VI şi Şcoala Bălcăuţi la VII-VIII. Întrecerile la fotbal au fost supervizate de preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal, Ciprian Anton, şi de profesori de la LPS Suceava: Ovidiu Murariu, Marius Lup şi Claudiu Sevaciuc, iar unul dintre arbitrii competiţiei a făcut parte din delegaţia ucraineană.
Directorul Şcolii Gimnaziale „Ştefan cel Mare” din Putna, profesorul Ciprian Creţan, a declarat: „Aş vrea să cred că tradiţia acestui festival sportiv, care anul acesta a avut participare internaţională, a fost unul din agenţii mobilizatori pentru construirea unei săli de sport în comuna Putna. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la un spectacol sportiv maraton, cu o participare impresionantă, internaţională: elevii, arbitrii şi profesorii participanţi, spectatorii, cadrele didactice de la Şcoala Putna şi foştii elevi care s-au mobilizat exemplar în organizare, Mănăstirea Putna şi părintele stareţ Melchisedec Velnic, invitaţii de onoare, partenerii media, agenţii comerciali care au sprijinit evenimentul. Consider că suntem responsabili să oferim elevilor şi cadrelor didactice cât mai multe astfel de evenimente pentru a face propagandă mişcării, sportului şcolar, sănătăţii fizice şi pentru stabilirea unor relaţii de prietenie şi colaborare între elevi, profesori şi instituţii. Au fost patru zile istovitoare, dar reuşita a fost deplină prin prisma numărului mare de participanţi, a entuziasmului şi a spiritului de fair-play care au guvernat sfârşitul de săptămână. Sunt sigur că amintirile frumoase de la Putna, efervescenta întrecerilor şi relaţiile interumane stabilite fac ca festivalul Zilele Sportului Şcolar să fie unul dintre cele mai iubite şi mai aşteptate evenimente sportive şcolare”.
Evenimentul de la Putna face parte din calendarul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport şi este organizat de Şcoala Putna. Partenerii oficiali sunt: Primăria Putna, Asociaţia pentru Dezvoltare Locală Putna, Asociaţia Judeţeana de Fotbal, Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, Ocolul Silvic Putna, Decathlon Suceava, Academia Olimpică Română – filiala Suceava.