Cea de-a patra ediţie a ultra-maratonului internaţional Ultrabug de la Fundu Moldovei se apropie cu paşi repezi. În acest an, competiţia va avea loc între 2 şi 4 iunie, iar cei peste 150 de concurenţi care s-au înscris vor avea de parcurs în total 100 de km. Mai exact, în prima zi se va alerga pe o distanţă de 42 de km, a doua zi se vor alerga 50 de km, iar în ultima zi concurenţii vor avea de parcurs 8 km. Punctul de plecare se află la altitudinea de 720 m, concurenţii vor urca până la 1.284 m, iar diferenţa de nivel totală va fi de 3.860 m. Traseele vor fi marcate cu litera U, iar concurenţii vor avea puncte de hidratare la 7-12 km.
Mai trebuie spus că, în paralel cu etapa a treia care va avea loc duminică, 4 iunie, se va defăşura şi Fun Race, o cursă de 8 km destinată celor care doresc să încerce o alergare montană.
La competiţia din acest an s-au înscris alergători din România, dar şi din alte ţări, respectiv Marea Britanie, Cehia, Africa de Sud, Germania, Slovacia, Italia, Republica Moldova, unii dintre ei revenind pentru a treia oara la ultra-maratonul de la Fundu Moldovei.
Trebuie spus că în scurta sa experienţă, Ultrabug a devenit unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen. În iulie 2016, revista britanică de specialitate Trail Running Magazine a inclus competiţia în lista celor mai bune 50 de alergări de trail din lume, alături de competiţii foarte cunoscute.
Cine doreşte să se mai înscrie pentru concurs trebuie să acceseze site-ul www.ultrabug.co.uk.
Petrecerea de final şi premierea vor avea loc la o stână locală
Competiţia Ultrabug Fundu Moldovei are mai multe ţinte. Una dintre acestea este aceea de a promova frumusețea zonei și ospitalitatea localnicilor și, prin aceasta, să aibă un impact pozitiv asupra turismului local, mai ales că majoritatea participanților rezervă cazarea la pensiunile din Fundu Moldovei. De asemenea, acţiunea îşi propune să promoveze sportul și mișcarea în aer liber, să atragă cât mai mulți amatori de mișcare în aer liber pe cărări de munte.
Acţiunea de la începutul lunii iunie îşi mai propune să încurajeze o atmosferă de camaraderie și corectitudine, iar ca urmare în fiecare an se decernează premiul de fair-play. De asemenea, Ultrabug își dorește să ofere o experiență de neuitat participanților, dar şi să promoveze producătorii locali.
Competiţia se va încheia cu o festivitate de premiere care se va desfășura la o stână locală, Stâna Vancea, și va fi urmată o masă tipic ciobănească (brânză, balmuș, miel la proțap, miel în lut, cozonac, gogoși, băuturi alcoolice și răcoritoare). La ceremonie va fi prezent primarul comunei Fundu Moldovei, care va decerna medaliile, sculptate în lemn de un meșteșugar local. De la petrecerea de după ceremonia de premiere nu vor lipsi muzica și dansurile tradiționale românești, dar și câteva surprize pregătite în colaborare cu participanți din străinătate.
Cum a demarat acest ultra-maraton
Ideea de a organiza un ultra-maraton la Fundu Moldovei aparține jurnalistei britanice Anne-Marie Lategan. În urma unei vacanţe petrecute la Fundu Moldovei în 2013, Anne-Marie a rămas impresionată de frumusețea peisajelor, de tradițiile și obiceiurile păstrate de oamenii locului și, nu în ultimul rând, de delicioasele bucate bucovinene și s-a gândit că această zonă trebuie promovată și în rândul iubitorilor curselor de alergare de anduranță. Ea însăși o pasionată alergătoare, Anne-Marie a participat la numeroase curse, inclusiv de maraton și ultra-maraton, și este Fitness Editor la revista de specialitate Women’s Running, care apare în Marea Britanie și în alte țări din Europa.
Ultrabug se implică în mod activ în susținerea Asociației Freamăt de Speranță. Asociația a pornit de la ideea lui Seby Crăciun de a sprijini copiii și tinerii cu dizabilități grave din zona Câmpulung Moldovenesc. La doar 13 ani, el însuși afectat de tetrapareză spastică, Seby a scris și publicat mai multe cărți pentru a-și plăti tratamentul și procedurile de recuperare și pentru a-i ajuta și pe alții în situații similare.
Ultrabug este deja cunoscut în România, în media au apărut până acum zeci de postări şi articole despre acest eveniment. Articole despre ultra-maratonul de la Fundu Moldovei au apărut şi în publicaţii prestigioase din Marea Britanie: The Guardian, Women’s Running Magazine.
Ultrabug are recunoaştere internaţională şi este afiliat la Asociația Internațională de Trail Running I-TRA.