Vatra Dornei găzduieşte în perioada 2-5 februarie 2017 cea mai importantă competiţie din România dedicată seniorilor la sporturile de iarnă, Campionatul Mondial de Sanie. Ceremonia de deschidere a avut loc în seara zilei de joi, fiind urmată de un frumos spectacol artistic.
În deschiderea competiţiei prezentatorii au spus bun venit în limbile celor 19 ţări participante. Au urcat pe scenă oficialii Federaţiei Internaţionale de Sanie (FIL), ai Federaţiei Române de Bob şi Sanie (FRBS), reprezentanţii administraţiei locale şi Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, după care a fost intonat imnul ţării organizatoare, România. A urmat prezentarea, în ordine alfabetică, a celor 19 echipe care au venit la Vatra Dornei, în acordurile unei melodii foarte cunoscute în respectiva ţară. Sanierii au primit şi câte un cadou dulce din partea unuia dintre sponsori.
Prima care a urcat pe scenă a fost reprezentanta Argentinei, urmată de una din cele mai numeroase delegaţii la acest Campionat Mondial, cea a Austriei. O delegaţie care şi-a adus la Vatra Dornei patru din cei mai buni sanieri este cea din Bosnia-Heţergovina. Tot patru componenţi are şi delegaţia Braziliei, iar de la sud de Dunăre, Bulgaria a venit în Bucovina cu un singur sportiv, cunoscător al pârtiei de la Vatra Dornei din etapele de Cupă Mondială. În aplauzele publicului au fost prezentate delegaţiile din Cehia, Marea Britanie, Germania, cea mai de succes echipă din circuitul de Cupă Mondială, şi cea a Italiei (care cu siguranţă nu va pleca cu mâna goală de la Vatra Dornei), cu cel mai titrat sportiv din lume în acest sport, Patrick Pigneter, care a câştigat la Vatra Dornei de patru ori etapele de Cupă Mondială din cinci ediţii, iar la feminin, Evelyn Lanter a plecat din Bucovina de două ori cu medalia de aur.
În premieră la Vatra Dornei a venit echipa de sanie din Kazahstan, cu voie bună au urcat pe scenă echipa Republicii Moldova, dar şi concurentul care a parcurs cea mai lungă distanţă până la Vatra Dornei, reprezentantul Noii Zeelande. Şi-au trimis sanierii în judeţul Suceava Polonia, echipa cu numeroase victorii în Cupa Mondială, Rusiei, care în urmă cu o săptămână a fost cea mai rapidă echipă la dublu, Slovenia, Elveţia, care s-a îndrăgostit de pârtia de la Vatra Dornei, deşi prima experienţă pe aceasta nu a fost prea plăcută, Turcia, ţară care găzduieşte peste două săptămâni Festivalul Olimpic al Tineretului european, Ucraina şi Polonia.
Echipa României a urcat pe scenă pe ritmurile melodiei trupei Voltaj „Din toată inima”, cei prezenţi în faţa scenei urându-le succes atât sportivilor, cât şi antrenorului federal Octavian Pungovschi, numit de prezentatori “stăpânul pârtiei de gheaţă” pentru că a reuşit să realizeze un strat de gheaţă de minimum 30 de centimetri pe toată lungimea de peste un kilometru a pârtiei de sanie “Bucovina”.
Cea mai importantă competiţie organizată în România la sporturile de iarnă
Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie, a precizat: “Este o plăcere deosebită ca pentru al cincilea an consecutiv să fim la Vatra Dornei. Trebuie să vă spun că cea mai importantă competiţie organizată în România la sporturile de iarnă este organizată la Vatra Dornei. Vă invit pe toţi să participaţi la această spectaculoasă competiţie, Campionat Mondial de sanie pe pistă naturală. Sunt convins că veţi fi încântaţi de modul cum s-a organizat, de modul cum sportivii vor concura, de ceea ce se petrece pe pârtia Bucovina. Este ceva unic în România. Vreau să aduc mulţumirile Federaţiei Române de Bob şi Sanie, Federaţiei Internaţionale de Sanie pentru sprijinul pe care ni l-a acordat de-a lungul acestor ani, pentru încrederea pe care ne-au acordat-o să organizăm această competiţie, Ministerului Tineretului şi Sportului, care a finanţat Federaţia pentru acest Campionat Mondial, Primăriei şi Consiliului Local Vatra Dornei şi Clubului Sporturilor de Iarnă pentru modul în care au făcut tot ceea ce este necesar pentru această competiţie”.
Autorităţile doresc o competiţie reuşită
Ilie Boncheş, primarul staţiunii Vatra Dornei, le-a urat sportivilor, antrenorilor şi oficialilor Federaţiei Internaţionale de Sanie bun venit în România, bun venit în Bucovina, bun venit în Vatra Dornei.
“Sunt foarte onorat să fiu în faţa dumneavoastră şi să vă spun că Vatra Dornei este gazda Campionatului Mondial de Sanie pe pistă naturală în anul 2017. Vă spun bun venit tuturor şi mult succes concurenţilor şi mulţumesc celor care au contribuit la această organizare, începând cu Federaţia Internaţională de Sanie, Federaţia Română de Bob şi Sanie, Consiliului Judeţean şi vin cu rugămintea să depunem cu toţii efortul necesar ca la finalul competiţiei să fim bucuroşi şi încântaţi de rezultatele organizării acestei competiţii. Doresc ca toţi participanţii să plece fericiţi din Vatra Dornei şi să se întoarcă cu drag şi pentru alte activităţi, nu numai pentru competiţiile de sanie”, a fost îndemnul primarului Ilie Boncheş.
Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Sanie a apreciat calitatea pârtiei şi primirea călduroasă în Bucovina
La ceremonie a fost prezent Josef Fendt, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Sanie (FIL), împreună cu mai multe oficialităţi. Aceştia au apreciat calitatea pârtiei şi primirea călduroasă în Bucovina.
Preşedintele FIL, Josef Fendt, a declarat: „Mă bucur nespus că avem ocazia aici, acum, să ne întâlnim la cea de-a XXI-a ediţie a Campionatului Mondial de sanie pe pârtie naturală. Salutul meu special se îndreaptă spre sportivii din cele 19 ţări, sportivi de pe toate continentele, care au venit aici şi care apreciază eforturile noastre pentru înfrumuseţarea acestui sport, pentru a-l face mai atractiv şi progresele făcute îi determină să rămână pe pistă în continuare. Mulţumirile mele speciale se îndreaptă şi către FRBS, către municipalitatea din Vatra Dornei, Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, care au făcut mari eforturi în ultimii ani pentru ca acest sport, sanie pe pârtie naturală, să se dezvolte, pentru construirea pârtiei şi pentru îmbunătăţirea ei. Începând cu 2012, cu etapele de Cupă Mondială la seniori organizate aici, din 2014, cu Cupa Mondială şi etapele de Cupă Mondială la juniori, acordarea dreptului de organizare a acestui Campionat Mondial de seniori oraşului Vatra Dornei sunt fără doar şi poate o mică recompensă, meritată, pentru toate eforturile făcute aici. Campionatele Mondiale, ediţia 2017, sunt fără doar şi poate cel mai important eveniment sportiv pe pârtie naturală al anului 2017. Ştiu că în ultimele săptămâni au fost făcute eforturi mari pentru ca pârtia să fie pregătită şi menţinută în condiţii optime şi sunt sigur că toată lumea va fi mulţumită”.