Chiar dacă prin organizarea competiţiei într-o singură serie Federaţia Română de Fotbal a scontat pe revitalizarea eşalonului secund, care intrase de ani buni într-un con de umbră, lucrurile sunt departe de a se derula astfel. Încă de la start, ediţia de campionat 2016-2017 a pornit la drum cu doar 20 de echipe din cele 22 anunţate iniţial. Alte două formaţii, Şoimii Pâncota şi ACS Berceni, care făcuseră figuraţie până atunci, s-au retras pe parcurs, astfel că doar 18 grupări se mai regăsesc pe tabloul competiţiei la încheierea sezonului de toamnă. Lista abandonurilor nu se va opri însă în mod sigur aici. Semnale deloc încurajatoare vin dinspre Unirea Tărlungeni. Formaţia care s-a mutat în vară la Ştefăneşti, în judeţul Ilfov, a strâns deja o neprezentare şi este greu de crezut că va mai putea merge mai departe în condiţiile în care jucătorii, în frunte cu antrenorul Adrian Matei, şi-au reziliat contractele cu Unirea Tărlungeni chiar înainte de Anul Nou. „Nu ştiu dacă echipa se va retrage, dar fără antrenor şi jucători e greu de crezut altceva. Era clar că nu mergeam într-o direcţie bună, din toate punctele de vedere”, a declarat la Sport Total FM Adrian Matei.
Foarte de aproape de desfiinţare se află şi CSM Râmnicu Vâlcea, grupare aflată în insolvenţă, şi care a pierdut sprijinul Consiliului Local. „Domnul primar ne-a anunţat că nu va mai susţine financiar clubul, pentru că nu mai există o bază legală pentru această asociere. Este clar că nici acţionarul majoritar, domnul Niţu, nu poate susţine echipa de unul singur. Cheltuielile la Liga a II-a sunt destul de mari. În plus, există şi procesul pe rol cu Finanţele, care generează alte costuri. Nu s-a întocmit nici măcar planul de reorganizare, pentru că se aşteaptă finalul procesului, astfel că nu există perspective de salvare. Clubul acesta a fost înfiinţat chiar de Primăria Râmnicu Vâlcea, iar datoriile imputate de Fisc, pentru care ne judecăm, provin cu precădere din 2009, când tot Consiliul Local era acţionar", a precizat managerul clubului, Lucian Munteanu, pentru liga2.ro.
CSM Râmnicu Vâlcea are o datorie de circa 26 de miliarde de lei vechi, dintre care 14,5 miliarde către bugetul de stat, 9,6 miliarde dobânzi şi 2,3 miliarde penalităţi.
Tot cu probleme de finanţare se confruntă şi alt club de tradiţie din România, este vorba de Dacia Unirea Brăila. Principalul susţinător al echipei de la malul Dunării, Florin Cârligea, şi-a condiţionat sprijinul de un ajutor clar din partea primăriei. Dacă nu va primi cât mai repede un răspuns ferm în acest sens, atunci este decis să nu mai finanţeze de unul singur echipa.
În situaţia în care formaţiile din eşalonul al doilea falimentează pe capete, este foarte probabil ca la finalul sezonului în curs să nu mai retrogradeze nimeni, la fel cum s-a întâmplat, de altfel, la ultimele ediţii de campionat.