Zilele libere din perioada Crăciunului şi ale Anului Nou vor genera un val de turişti către masivul Rarău. Reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava se aşteaptă ca TransRarăul să fie „invadat” de maşini, mai ales că drumul este deschis.
Pentru a evita o serie de probleme care pot apărea, salvamontiştii recomandă ca atât maşinile, cât şi turiştii să aibă echipament corespunzător.
„S-a constatat că puţini turişti sunt echipaţi corespunzător în vederea deplasării lor pe traseul marcat cu cruce albastră, circuitul Pietrele Doamnei sau circuitul spre vf. Rarău. Recomandăm ca numai cei echipaţi corespunzător să acceseze aceste trasee. Un alt factor negativ este legat de faptul că mulţi care urcă cu maşinile pe TransRarău vor să ajungă cu ele până în zona hotelului, chiar dacă au maşinile echipate necorespunzător, fără anvelope de iarnă. Foarte multe probleme se creează pe ultimul km, de la intersecţia cu şoseaua ce duce spre Chiril şi Cabana Rarău. Soluţia este să lase maşinile la intersecţia rutei Pojorâta – Rarău cu ruta Chiril – Rarău şi să se deplaseze pe jos cca 1- 1,5 km”, a arătat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.
Trasee nerecomandate
Salvamontiştii au menţionat că sunt mai multe trasee care ar trebui evitate. Astfel, pentru masivele Călimani, Suhard şi Bistriţei, deoarece nu sunt cabane sau refugii, este necesar echipament de bivuac. Dacă vremea este nefavorabilă, nu este recomandat a se urca pe aceste masive.
Potrivit lui Voicu Raia, nu sunt recomandate următoarele trasee montane din masivul Călimani:
traseul marcat cu cerc roşu, între şaua Negoiu şi Poiana Izvoarele; traseul marcat cu cerc albastru, între Gura Haiti şi vf. Călimaniul Cerbului, respectiv traseul marcat cu cruce roşie, între Poiana Izvoarelor şi Coada Pietrosului.
În masivul Călimani se poate merge foarte bine cu schiuri de tură pe traseul marcat cu cerc roşu, între Neagra Șarului (pe la pârtia de schi) – vf. Călimaniul Cerbului – vf. Răţitiş - Șaua Nicovala şi se coboară în exploatare pe marcaj triunghi albastru, sau pe vechiul drum de acces în exploatare, după care se poate ajunge în Gura Haiti. Cei care merg în munţii Călimani trebuie să ştie că prin pădure stratul de zăpadă este mic, de până la 10-20cm, până la altitudinea de cca 1.300 m.
În masivul Giumalău, pe traseul marcat cu bandă roşie pe ruta Șaua Colbului – vf. Giumalău a fost marcată cu table indicatoare şi vopsea varianta de iarnă a porţiunii de traseu cuprinsă între Poliţa Caprelor şi vf. Giumalău, deoarece varianta de vară a traseului în condiţiile unui strat de zăpadă mare era uneori imposibil de parcurs.
Recomandări pentru turiştii care merg pe trasee montane
Reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava mai spun că stratul de zăpadă în zona montană este de până la 50 cm, mai mare în masivul Călimani şi Suhard - vf. Omu. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure şi golul alpin), grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 1 m).
Pentru turiştii care merg pe trasee există mai multe recomandări, respectiv să fie echipaţi corespunzător cu ghete iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari etc. Turiştii mai sunt sfătuiţi să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi, totodată, să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis.
„Îi sfătuim pe turişti să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiţii meteo nefavorabile. În cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont, pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice. Majoritatea turiştilor care au astfel de probleme sună la serviciile salvamont numai atunci când văd că se înnoptează, ceea ce face mult mai dificilă o acţiune a salvatorilor montani”, a explicat Voicu Raia.
Şeful Serviciului Salvamont Suceava recomandă turiştilor să abordeze traseul cât mai matinal posibil. În prima zi le este recomandat să abordeze un traseu uşor spre creastă sau cabane, iar a doua zi, funcţie de condiţiile meteo, condiţia fizică şi echipament să urmeze un traseu mai dificil sau de creastă. În schimb, turiştii fără experienţă în drumeţii montane sunt sfătuiţi să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane, cum ar fi traseele care urmăresc drumurile de acces spre motelul alpin de pe Rarău, şi care pleacă din Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, pe Izvorul Alb, şi Chiril, în timp ce accesul spre masivul Giumalău trebuie abordat traseul pe pârâul Rusca.
În caz de necesitate, turiştii sunt sfătuiţi să sune 0745/313052 şi 0725826668 ( 0salvamont), în cazul în care doresc informaţii şi recomandări privind zona montană, iar la 112 doar pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.