Juniorii şi seniorii de la secţiile de canotaj de la CSS „Nicu Gane” Fălticeni, ACS „Nada Florilor” Fălticenişi CSM Suceava au încheiat cu rezultate foarte bune şi acest an competiţional. Ultima competiţie organizată de Federaţia Română de Canotaj (FRC), Cupa României la ergometru, a avut loc sâmbătă, 17 decembrie. Concursul individual şi pe echipe s-a desfăşurat în şase zone diferite, stabilite de federaţie: Fălticeni, Iaşi, Snagov, Năvodari, Orşova şi Timişoara, la categoriile juniori I, II şi III şi seniori, femin şi masculin. Timpii s-au centralizat la FRC, rezultatele finale fiind cunoscute după ce vor fi introduse în baza de date a federaţiei timpii tuturor concurenţilor din cele şase zone.
„Proba de ergometru constă în simularea mişcării de vâslit de pe apă pe un simulator care imită mişcarea din barcă şi care înregistrează puterea şi timpul pe care îl realizează concurentul pe distanţa de concurs de 2.000 de metri pentru seniori şi juniori mari şi 1.000 de metri pentru juniori mici. Concursul este la finalul unei etape intermediare de pregătire, clasamentul fiind un obiectiv intermediar. Mai important este ce vor face sportivii în vară, înaintea campionatelor mondiale. Atunci ei vor concura pentru a prinde un loc în echipajele bărcilor care vor reprezenta România la campionatele mondiale la juniori şi seniori”, ne-a declarat Rodica Macovei, preşedinta colegiului arbitrilor FRC.
Primul test naţional al pregătirii de iarnă
La competiţia organizată la Fălticeni au participat sportivii care se pregătesc la Baza nautică din urbea de pe Şomuz, de la cele două cluburi din Fălticeni şi de la CSM Suceava. Sportivii suceveni din lotul naţional al României au concurat în locaţiile în care se pregătesc respectiv la Orşova, Năvodari şi Snagov.
„Pe lângă testarea nivelului antrenamentului de iarnă, întrecerea contează şi pentru selecţia la lotul naţional. Sezonul competiţional 2017 va fi deschis pe 6 februarie, când va avea loc în cele şase centre Cupa României la ergometru. Urmează Campionatul Naţional de Ergometru, pe 6 martie, la Târgu Mureş, după care se va ieşi pe apă”, ne-a declarat antrenorul Vasile Avrămia.
Record de medalii la mondiale, europene şi balcaniadă pentru cantorii din judeţul Suceava
Vasile şi Ana Avrămia, antrenorii de la CSS “Nicu Gane” şi ACS „Nada Florilor”, spun că timpii obţinuţi sâmbătă sunt normali, ţinând cont că Fălticeniul are mai mulţi campioni. Ciprian Tudose - campion olimpic, campion mondial şi campion european, Mihai Ianoş - campion mondial şi vicecampion european, Ioana Vrânceanu - campioană mondială, europeană şi multiplă campioană la tineret. Canotorii fălticeni s-au întors de la Campionatul Balcanic de Juniori desfăşurat în Grecia cu 4 medalii de aur, iar la Campionatul European de la Trakai – Lituania, canotorii juniori de la CSS “Nicu Gane” şi CSM Suceava au contribuit la obţinerea a 4 dintre medaliile lotului României: Gabriela Bordei - Campioană Balcanică, Locul 3, Campionatul European; Rusu Maria Magdalena - Campioană Balcanică, Locul 3, Campionatul European; Andrei Sebastian Cornea - Campion Balcanic; Cristian Cojocaru - Campion Balcanic.
Şi în tabăra canotorilor de la CSM Suceava este motiv de bucurie, anul acesta fiind obţinute cele mai multe medalii din istoria canotajului sucevean.
„Aici avem o parte dintre sportivi, iar cei mai buni, medaliaţi la mondiale, europene şi balcaniadă, sunt la loturile României care se pregătesc în ţară: Cosmin Pascari - campion mondial, este la Năvodari, Larisa Roşu este la Orşova, Alexandru Ciobîcă, Florin Arteni şi Ciprian Loghin sunt la Snagov. 2016 a fost un an foarte bun, având un record de medalii. În nici un an nu am obţinut 53 de medalii şi nu ştiu când voi mai obţine atâtea. Sunt copii foarte buni, campioni mondiali, medaliaţi la europene, balcaniadă. În 2017 ne-am propus să participăm la mondiale, europene şi să avem cât mai multe medalii”, ne-a spus Ion Despa, antrenor canotaj la CSM Suceava.