Federaţia Română de Fotbal, prin Departamentul Medical, a elaborat un proiect care prevede dotarea cu câte un defibrilator extern automat a fiecărui membru afiliat. Odată cu predarea acestor aparate către membrii săi afiliaţi, FRF va organiza cursuri de prim ajutor, în cadrul cărora vor fi demonstrate de către specialişti în domeniu cele mai eficiente metode de management al situaţiilor de urgenţă ce pot surveni în activitatea sportivă.
Acest proiect a fost susţinut şi finanţat de către forul European (UEFA) în totalitate, şi este primul de o asemenea amploare în sportul românesc. El se va desfăşura pe parcursul a patru luni, începând din luna decembrie, şi va cuprinde 8 acţiuni la nivel naţional. Primele întâlniri sunt programate zilele următoare, la Centrul Naţional de Fotbal Mogoşoaia. „Această măsură constituie un lucru bun, cu toate că, trebuie să ştiţi, ambulanţele care asigură asistenţa medicală în timpul meciurilor de campionat sunt dotate defibrilatoare, care beneficiază de suport din partea unui specialist. Însă un defibrilator care va fi pus de Federaţie la dispoziţia cluburilor va putea fi utilizat la antrenamente şi cu prilejul meciurilor amicale, atunci când când prezenţa ambulanţelor nu este obligatorie”, a declarat Edgar Shacter, medicul grupării Foresta Suceava.
Un important şi tragic eveniment medical în rândul sportivilor îl constituie moartea subită ca urmare a stopului cardio-respirator (SCR).
În cazul fotbalului impactul unui astfel de eveniment este şi mai mare având în vedere popularitatea şi expunerea de care beneficiază acest sport.