Peste 60 de copii şi profesori au participat ieri, la Şcoala Gimnazială Sadova, la un curs de iniţiere în tainele sportului cu balonul oval susţinut de antrenorii Dumitru Livadariu şi Marcel Creţuleac, de la Liceul cu Program Sportiv. Această acţiune face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a rugby-ului în şcolile din judeţul Suceava, ce cuprinde şi turnee organizate pentru copii în mai multe oraşe şi comune pe tot parcursul anului. La acţiunea de la Sadova au participat copii şi profesori de la patru şcoli din zona Câmpulung Moldovenesc, mai exact Şcoala Gimnazială Sadova, profesor Oltea Hofman, Şcoala Gimnazială Pojorâta, profesor Costică Slevoacă, Şcoala „Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei, profesor Dan Mândrilă, şi Şcoala Gimnazială „Traian Popoviciu” Colacu, profesor Gabriela Costescu Zdrob. După o şedinţă în care s-au explicat regulile rugby-ului, organizatorii au format patru echipe, elevii evoluând în teren la rugby tag, o variantă non-contact creată special pentru copii.
„Am rămas foarte impresionaţi de interesul profesorilor şi al copiilor din această zonă pentru rugby. În jocurile disputate între elevi am descoperit copii cu calităţi fizice foarte bune, dar şi o îndemânare bună, chiar dacă au fost la primul contact cu balonul de rugby. Mai mult, am văzut o plăcere şi o dorinţă de a învăţa acest joc în rândul copiilor, organizatoarele acestei acţiuni, profesoarele Oltea Hofman şi Gabriela Costescu Zdrob, insistând să mai organizăm astfel de acţiuni şi-n continuare. Ne doream de mult să intrăm şi-n această zonă din Câmpulung şi Vatra Dornei, iar în continuare vom merge şi-n zona Rădăuţi, unde ştim că sunt copii cu calităţi fizice. În urma acestor turnee ne dorim să avem cât mai mulţi copii care mai apoi să facă pasul către cluburile de juniori din judeţ, în principal la Liceul cu Program Sportiv Suceava”, a explicat antrenorul Dumitru Livadariu.
Aceste cursuri fac parte dintr-un program naţional de instruire a profesorilor în rugby tag desfăşurat de Federaţia Română de Rugby. La Sadova trebuia să ajungă şi Gabriela Surmei-Balan, director de Dezvoltare al FRR pe regiunea Moldova Nord, dar din motive obiective n-a mai putut să ajungă, iar din acest motiv acţiunea a fost coordonată de antrenorul Dumitru Livadariu.
Rugby-tag este un joc complet non-violent
Rugby-tag este varianta oficială a rugbiului pentru copii, dezvoltată special pentru a permite familiarizarea acestora cu rugbiul, fără a-i expune însă la duritatea specifică. Este vorba deci despre un joc complet non-violent, în care sunt promovate valori precum sportivitatea, responsabilitatea şi respectul. Spre deosebire de rugbiul normal, în rugby-tag nu există contact fizic între jucători, fiind prin excelenţă un sport non-violent. În rugby-tag se respectă un regulament riguros care insistă asupra fair-play-ului şi disciplinei şi nu tolerează loviturile sau limbajul vulgar. Pentru a se evita contactul între jucători se foloseşte sistemul de tag, mai exact o curea purtată în jurul taliei de care sunt ataşate două eşarfe din material viu colorat, prinse de curea prin sistemul “arici”. Eşarfele (tagurile) sunt prinse într-o parte şi în alta (pe şolduri). Cureaua cu cele două taguri se poartă peste tricou, care trebuie să fie băgat în şort sau în pantalon, echipele deosebindu-se după culoarea tagurilor.
Rugby-tag este un sport accesibil oricui, deoarece poate fi practicat atât de fete, cât şi de băieţi, indiferent de vârstă sau structura fizică. Rugby-tag este combinaţia ideală între distracţie şi energia dată de mişcare, ceea ce îl transformă într-un sport atractiv, sigur şi plăcut.