Premieră în fotbalul din România, după ce un jucător al unei echipe din Liga a V-a din judeţul Suceava a fost băgat 24 de ore după gratii pentru că l-a agresat pe arbitrul întâlnirii. S-a întâmplat la meciul din data de 30 octombrie dintre Bucovina Şerbăuţi şi Sporting Poieni Solca, după ce arbitrul Florin Blănariu i-a acordat al doilea cartonaş galben, şi implicit cel roşu, jucătorului Ionuţ Onesim de la formaţia gazdă. Onesim l-a lovit cu pumnul în faţă pe Blănariu, provocându-i o sângerare. Pus în faţa acestei situaţii neprevăzute, centralul a fluierat sfârşitul întâlnirii, fapt ce a declanşat nemulţumirea spectatorilor prezenţi la stadion, care au intrat pe suprafaţa de joc pentru a-i cere socoteală lui Blănariu, agresându-l. În acel moment a reapărut în scenă Onesim, care şi-a desăvârşit opera aplicându-i un nou pumn arbitrului, în zona urechii. Florin Blănariu s-a refugiat în curtea unui localnic, aşteptând sosirea organele de poliţie care au fost chemate să intervină prin serviciul de urgenţă 112.
Plângerea penală nu a rămas fără urmări, iar în cursul zilei de luni, 7 noiembrie, Ionuţ Onesim a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de „lovire sau alte violenţe” şi „tulburarea ordinii şi liniştii publice”. În cursul zilei de ieri, Onesim, care are doar 19 ani, a fost eliberat, dar anchetatorii au decis să-l plaseze sub control judiciar, ceea ce implică o serie de interdicţii, inclusiv obligativitatea de a se prezenta la poliţie de două ori pe săptămână pentru a da cu subsemnatul.
În acelaşi dosar este cercetat şi un localnic, în vârstă de 28 de ani, care a intrat pe teren pentru a da o mână de ajutor la „altoirea” arbitrului Florin Blănariu.
Ionuţ Onesim a fost sancţionat şi pe linie sportivă, Comisia de Disciplină a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Suceava luând decizia de a-l suspenda din activitate pentru o perioadă de doi ani. În plus, clubul din Şerbăuţi trebuie să achite o penalitate de 4.000 de lei.
Arbitru Florin Blănariu: „La Şerbăuţi am tras o sperietură soră cu moartea”
Chiar dacă a fost lovit şi s-a simţit o victimă, arbitrul Florin Blănariu s-a declarat surprins de întorsătura pe care au luat-o evenimentele. „Au mai fost violenţe pe terenurile de fotbal din judeţ, unele poate mai grave. După cum au fost tratate cazurile de mai înainte, nu mă aşteptat să se ajungă la reţinerea fotbalistului agresor. Încă nu am putut să mă detaşez de incidentele de la Şerbăuţi, dar sper ca toată lumea să tragă învăţămintele de rigoare după cele întâmplate”, a declarat centralul în vârstă de 34 de ani, care a început arbitrajul la vârsta majoratului.
Acesta spune că a mai avut incidente în carieră, dar nu de asemenea amploare precum cele petrecute pe terenul din Şerbăuţi. „Au mai fost cazuri când am fost împins de jucători sau spectatori, pentru că înjurăturile şi ameninţările sunt aşa de prezente că nu le mai pun la socoteală. La Şerbăuţi am tras o sperietură soră cu moartea, pentru că după incidentul cu Onesim am ajuns să fiu fugărit de 30-40 de persoane, care au intrat pe teren pentru a-mi cere socoteală. E bine că am reuşit să scap cu doar câteva lovituri, pentru că se putea întâmpla ceva mult mai rău. Este regretabil că noi, arbitrii, am ajuns să fim găsiţi vinovaţi pentru tot ce se întâmplă pe teren. Dacă prezenţa unui medic la teren este obligatorie, cred că acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi în ceea ce priveşte poliţia, care ar mai tempera din ieşirile violente ale jucătorilor, oficialilor şi spectatorilor prezenţi la partidă”, a spus Florin Blănariu.
Centralul partidei de la Şerbăuţi a fost la un pas să renunţe la arbitraj şi să practice doar meseria de zi cu zi, cea de electrician. Între timp, după o analiză mai atentă a decis să ia o pauză până la iarnă, iar atunci va şti exact dacă va mai practica acest hobby sau se va retrage.
Florin Blănariu spune că chiar dacă au trecut zece zile de la incidentele care l-au avut în prim-plan, nu a primit nici un telefon de la jucătorul Ionuţ Onesim, dar nici din partea oficialilor grupării Bucovina Şerbăuţi.
Şefii fotbalului sucevean speră ca situaţii de acest gen să nu se mai repete
Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Suceava, Ciprian Anton, a arătat că pe linie sportivă s-au aplicat deja sancţiuni. „Ne dorim ca asemenea incidente să nu se mai petreacă. Sper că este primul şi ultimul caz în care să fie implicată poliţia pentru a rezolva un incident. Îmi doresc ca toţi oamenii din judeţ implicaţi în fenomenul fotbalistic să înţeleagă faptul că violenţele nu au ce căuta pe terenurile de sport. Acest caz, posibil unic la nivel de ţară, să fie un semnal de alarmă şi să nu se mai repete vreodată”, a declarat Ciprian Anton.
Şi Sebastian Gheorghe, arbitru FIFA şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Arbitri, a precizat că un asemenea incident nu poate fi tolerat.
„Faptul că s-a întâmplat aşa ceva pe un teren de fotbal este regretabil. Nu am nimic cu acel copil, dar mă bucur că au intervenit organele statului. Dacă loveşti un cetăţean al României, instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria pentru că nu poţi să-şi faci dreptate cu pumnul. Felicit Poliţia pentru reacţia pe care a avut-o”, a menţionat Sebastian Gheorghe.