Organizat în anul 2007 pentru prima dată, Grand Prix-ul „Cristina Casandra” la atletism a devenit o competiţie de tradiţie pentru judeţul Suceava şi zona Moldovei. Sâmbătă, începând cu ora 10.00, în sala de atletism a Clubului Sportiv Municipal Suceava va avea loc ediţia cu numărul zece a acestui concurs rezervat copiilor şi juniorilor, mai exact tinerelor speranţe din atletismul sucevean şi nu numai. Concursul este organizat de CSM Suceava şi Asociaţia Judeţeană de Atletism, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Suceava, şi este dedicată sportivilor nelegitimaţi şi legitimaţi din judeţul Suceava, în concurs anunţându-şi prezenţa şi atleţi din zona Moldovei.
„Înainte de calificarea Cristinei la Jocurile Olimpice de la Beijing s-a organizat prima ediţie a Grand Prix-ului ce-i poartă numele, 10 ani în care am avut câte un atlet la Olimpiadă. Cristina face performanţă şi atunci când nu concurează. De curând, am înţeles că o sportivă din Rusia a fost depistată pozitiv la un control antidoping, iar Cristina Casandra a urcat un loc în ierarhia olimpică. În prezent este pe locul 4 la Olimpiada de la Beijing, aproape de o medalie, şi e o performanţă”, a anunţat directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Suceava, Petru Enache.
Categoria Prichindel va fi prezentă în concurs pentru al treilea an
Ca şi la ultimele două ediţii, concursul va avea categoria Prichindel, la care pot participa copii născuţi după anul 2009. Grand Prix-ul va avea şi categoria copii III (născuţi în 2007-2008), copii II, copii I, juniori III (născuţi în 2001-2002) şi Open, pentru atleţii născuţi înainte de anul 2000.
“Iată că am ajuns la startul celei de-a zecea ediţii şi sperăm să fim la înălţime şi de data aceasta. În acest an, am decis să facem concursul în sală, pentru a nu avea surprize cu vremea. Am schimbat puţin structura concursului şi am modificat distanţele de alergare, şi astfel nu mai avem probe atât de lungi, ci mergem pe probe de sprint, probe scurte. Avem pentru al treilea an consecutiv categoria Prichindel, iar în premieră am introdus şi probe de lungime. Aşteptăm sportivi şi antrenori şi din alte judeţe, nu numai din Suceava, şi sperăm să fie un eveniment de amploare. Prin acest concurs încercăm să-i încurajăm pe copii să facă mişcare. Sunt foarte mulţi copii care au participat la acest concurs şi au făcut apoi pasul spre marea performanţă. E un semnal şi pentru părinţi. Mişcarea este foarte importantă pentru copii. De fiecare dată ne-am unit forţele şi am reuşit să facem în aşa fel încât acest eveniment să aibă impact”, a declarat Cristina Casandra.
La conferinţa de presă organizată a fost prezentă şi Elena Raţă, preşedinta Asociaţiei Judeţene de Atletism, asociaţie ce face parte dintre organizatori.
“Noi, în calitate de asociaţie judeţeană de atletism, promovăm astfel de competiţii pentru atragerea copiilor către sport. Vorbim de un concurs organizat de Cristina Casandra, o sportivă de performanţă care a reprezentat România la două ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară. O felicităm pe acesta cale. Vorbim despre o sportivă care însumează în structura sa de personalitate ambiţie, rezistenţă fizică, motivaţie, inteligenţă, autocontrol. Cu atletismul se începe practicarea oricărui sport, iar de la atletism ne putem muta la oricare altă disciplină sportivă”, a declarat Elena Raţă.
Mulţi copii ce au participat la acest concurs au ajuns mai apoi medaliaţi naţionali sau internaţionali
Soţul şi antrenorul Cristinei, Silviu Casandra, speră ca sportivii ce au concurat la Grand Prix să ajungă la nivelul performanţelor reuşite de Cristina.
“Dintre copiii care au concurat la ediţiile precedente, foarte mulţi au ajuns să fie medaliaţi la campionatele naţionale şi chiar au participat la competiţii internaţionale. Este şi cazul Gabrielei Doroftei. Majoritatea sportivilor medaliaţi de la CSM Suceava au trecut prin acest Grand Prix. Este un concurs care nouă, antrenorilor, ne spune foarte mult despre potenţialul sportivilor din zonă. De subliniat că noi nu percepem taxe de participare la acest concurs, aşa cum se întâmplă mai peste tot în ţară. Am introdus proba de lungime, pentru că avem un dublu campion naţional la copii, este vorba de Mihai Axinte, antrenat chiar de Cristina Casandra. A devenit un concurs de tradiţie, iar pe viitor cred că vor exista sportivi care vor ajunge la nivelul Cristinei, poate chiar mai sus”, a precizat antrenorul sucevean Silviu Casandra.