Stratul de zăpadă care s-a aşternut în zona montană şi care atinge în multe locuri chiar şi aproape jumătate de metru este unul înşelător şi poate crea probleme foarte mari turiştilor care se aventurează pe diferite trasee. Şi asta pentru că de câteva zile vremea s-a încălzit, iar zăpada începe să se topească, ceea ce înseamnă automat trasee mai dificile, iar dacă temperaturile vor continua să crească în zonele unde au acţionat TAF-urile se vor forma noroaie care trebuie ocolite.
Reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava au venit cu o serie de recomandări pentru turiştii care doresc totuşi să urce pe munte.
„Să fie echipaţi corespunzător, cu ghete, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri etc. Să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis. Să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiţii meteo nefavorabile. În cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice. Majoritatea turiştilor care au astfel de probleme sună la serviciile salvamont numai atunci când văd că se înnoptează, ceea ce face mult mai dificilă o acţiune a salvatorilor montani. Să abordeze traseul cât mai matinal posibil. În prima zi turiştii trebuie să abordeze un traseu uşor spre creastă sau cabane, iar a doua zi, funcţie de condiţiile meteo, condiţia fizică şi echipament se merge pe un traseu mai dificil sau de creastă. Turiștii fără experiență în drumeții montane să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane”, este setul de recomandări transmis de Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.
Sfaturi şi pentru şoferii care urcă pe Rarău
În cazul masivului Rarău, unde se poate ajunge şi cu maşina, salvamontiştii le transmit şoferilor să aibă maşinile echipate cu anvelope de iarnă.
„Foarte multe probleme se creează pe ultimul kilometru, de la intersecția cu șoseaua ce duce spre Chiril și Cabana Rarău. Soluția este să lase mașinile la intersecția rutei Pojorâta – Rarău cu ruta Chiril – Rarău și să se deplaseze pe jos circa 1- 1,5 km. Dacă temperaturile sunt sub 0 grade, este posibil ca pe carosabil să apară zone cu gheaţă, lucru care va crea probleme autovehiculelor. În momentul când au sesizat aceste probleme, ar fi indicat ca şoferii să se întoarcă, deoarece pe măsură ce creşte altitudinea cresc şi problemele. Este un flux mare de turiști în zona Pietrele Doamnei și vf. Rarău din care mulți nu sunt echipați corespunzător. Le aducem la cunoștință că traseul <Circuitul Pietrelor Doamnei>, marcat cu cruce albastră, este un traseu dificil care necesită un echipament adecvat”, a arătat Voicu Raia.
Turiştii mai trebuie să ştie că Hotelul Rarău este în proces de renovare, iar în acest moment este închis, în aceeaşi situaţie regăsindu-se şi restaurantul.
Ca urmare a căderilor de zăpadă destul de abundente, o parte din traseele montane nu sunt recomandate. Este vorba de trasee montane din masivul Călimani, respectiv traseul marcat cu cerc roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele şi traseul marcat cu cerc albastru, între Gura Haiti și vf. Călimanul Cerbului.
Pentru mai multe informaţii şi recomandări privind zona montană, turiştii sunt rugaţi să sune la 0745/313052 şi 0725826668 (0salvamont), iar pentru cazurile ce implică actiunea comună a mai multor servicii de urgenţă numărul de telefon ce poate fi apelat este 112.