Zilele trecute, 13 sportivi de la cele trei cluburi din judeţ, opt de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, doi de la Clubul Sportiv Municipal şi trei de la Clubul Sportiv Şcolar din Gura Humorului au participat, la Bârlad, la o selecţie pe zona Moldovei pentru lotul naţional de rugby pentru juniori sub 18 ani. La finalul acestei acţiuni în care jucătorii au fost supuşi la tot felul de teste, cinci dintre rugbiştii din judeţul Suceava au fost selectaţi pentru a merge la selecţia pe ţară, mai exact patru de la LPS Suceava, Constantin Paşcu, Andrei Reguş, Ionuţ Cozma şi Iulian Hreceniuc, şi unul de la CSŞ Gura Humorului. La două zile după selecţia de la Bârlad, cei cinci au ajuns cu selecţionata Moldovei la Bucureşti, unde a avut loc selecţia finală, mai exact s-au disputat trei meciuri în sistemul fiecare cu fiecare între selecţionatele Moldovei, Transilvaniei şi Munteniei.
La finalul meciurilor, antrenorii lotului naţional au selectat 30 de jucători cu care vor continua pregătirea, printre care se află şi suceveanul Constantin Paşcu. Sportivul Liceului cu Program Sportiv Suceava va pleca luni la Centrul de Excelenţă de la Cornu, pentru un stagiu de pregătire de 10 zile, echipa României pregătindu-se pentru Campionatul European din 2017.
„Constantin Paşcu este un jucător masiv şi foarte puternic, ce evoluează în linia I a grămezii, pe postul de pilier. După părerea mea este urmaşul lui Petru Bălan, sucevean ce a fost mulţi an în naţională, dar şi la echipe importante din prima ligă franceză. Dacă se va ţine de acest sport şi va fi serios în pregătire, cred că mai mult ca sigur va ajunge departe în cariera sa de sportiv”, a explicat antrenorul Dumitru Livadariu.
Andrei Serdenciuc a fost convocat în naţionala de rugby în 7 sub 18 ani
Un alt sportiv de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, Andrei Serdenciuc, a fost convocat în premieră la lotul naţional sub 18 ani de rugby în 7, lot ce se pregăteşte pentru Campionatul European din 2017. După părerea antrenorului Dumitru Livadariu, Andrei a fost selecţionat în lotul României datorită calităţilor sale extraordinare pentru rugby-ul în 7, ce presupune în primul rând o rezistenţă foarte bună în regim de viteză, dar şi calităţi tehnice individuale, jucătorii din acest format al rugby-ului provenind în special din pachetul de trei sferturi.
Sportivi de la LPS Suceava vor reîncepe pregătirea pe 15 sau 16 august, cu câte două-trei antrenamente pe săptămână, iar din luna septembrie vor intra în program normal, pentru că începe şcoala, iar o parte sunt din mediul rural.
În acest an, LPS Suceava se va înscrie cel mai probabil în Campionatele Naţionale cu două echipe, cu cea de juniori sub 16 ani la naţionalele de rugby în 7 şi cu cea de juniori sub 18 ani la rugby în 15.