Echipa de rugby seniori a Clubului Sportiv Municipal Suceava va relua luni pregătirea pentru noul sezon din Divizia Naţională, după trei luni de pauză. În acest an, Federaţia Română de Rugby a schimbat din nou sistemul de desfăşurare a Diviziei Naţionale, cu turul în toamnă şi returul în primăvară. Din această cauză a apărut o perioadă mare de pauză, pe care federaţia a încercat s-o acopere cât de cât cu Cupa României, competiţie ce s-a desfăşurat şi aceasta în alt format, cu grupe formate pe zone geografice. Noul sezon al Diviziei Naţionale este programat să înceapă pe 1 octombrie, eşalonul secund având în componenţă un număr de opt echipe, CSM Suceava, RC Bârlad, RCM Galaţi, Stejarul Buzău, CS Năvodari, CS Mănăştur Cluj, CSU AV Arad şi Știinţa Petroşani. Oficialii echipei sucevene au primit şi manualul Diviziei Naţionale, cu toate regulile ce trebuie respectate în organizarea meciurilor şi participarea în competiţie. Faţă de anul trecut nu au apărut schimbări majore, echipele fiind în continuare obligate să aibă 7 jucători în lot sub 23 de ani, capitol la care sucevenii nu au cum să aibă probleme, mai ales că CSM-ul promovează în fiecare an juniori de la cele trei centre din judeţ, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului şi propria pepinieră.
Antrenorul Constantin Vlad vrea ca toţi jucătorii să înveţe acordarea primului ajutor
Rugbiştii suceveni vor reveni la antrenamente pe terenul Unirea din localitate, unde se va desfăşura întreaga perioadă de pregătire. Pe lângă acomodarea la efort şi testele medicale obligatorii, antrenorul Constantin Vlad şi-a propus să organizeze cursuri de prim ajutor pentru jucătorii echipei.
„Vom începe pregătirea cu reacomodarea la efort după o pauză destul de mare în care unii dintre jucători au mai făcut antrenamente. Am vorbit cu cei de la ISU Suceava să facem cursuri de prim ajutor, astfel încât toţi jucătorii să ştie cum să intervină în caz de accidentare, mai ales că rugby-ul este un sport de contact. Vom avea un sprijin şi din partea unui fost jucător al echipei, Daniel Scolobiuc, ce este în ultimul an la facultatea de medicină din Iaşi. Ideea este că la meciurile oficiale avem asistenţă medicală de specialitate, dar la antrenamente şi-n cantonament nu avem aşa ceva”, a explicat antrenorul Constantin Vlad.
Ca-n fiecare an, lotul echipei sucevene va suferi anumite modificări, unele temporare, deoarece unii dintre jucători pleacă în străinătate la muncă.
„Avem câţiva dintre jucători ce au în această perioadă examene la diferite universităţi, în special la poliţie şi jandarmerie, şi nu ştim dacă vom mai conta pe ei. Și studenţii din echipă pleacă la muncă în străinătate pentru maxim trei luni pentru a câştiga bani de taxă, dar se vor întoarce în toamnă. Ca-n fiecare an vom promova şi juniori de la cele trei centre din judeţ, LPS Suceava, CSȘ Gura Humorului şi CSM, aceasta fiind singura posibilitate de a avea continuitate. Avem deja câţiva jucători foarte tineri ce au evoluat în meciurile din Cupa României şi astfel au mai căpătat experienţă la seniori”, a adăugat Constantin Vlad.
Sucevenii vor să intre pregătiţi în competiţie
Tehnicianul sucevean şi-a propus şi mai multe meciuri de pregătire până la începerea campionatului, astfel încât echipa să fie cât mai bine pregătită, dar şi pentru omogenizarea lotului.
„Îmi doresc să ne pregătim cât mai bine pentru campionat, dar din păcate nu reuşim acest lucru, deoarece jucătorii se întreţin din alte surse, iar profesiile nu le permit să ajungă de fiecare dată la antrenamente sau în deplasări. De cantonament nu discutăm la acest moment, deoarece nu ştim pe ce fonduri ne vom baza. Aşteptăm şi noi proiectul de finanţare de la primărie, astfel încât să ştim cum ne vom programa pregătirea şi meciurile din campionat, pentru a ne prezenta în condiţii decente în competiţie. Mulţumim Primăriei şi Consiliului Local Suceava pentru susţinerea constantă pe care ne-au acordat-o, fără de care n-am fi putut să avem continuitate”, a declarat antrenorul Constantin Vlad.