Municipiul Vatra Dornei va găzdui săptămâna viitoare, în ziua de miercuri, 20 iulie, prima ediţie a concursului Kayak Dorna Fest. Este vorba de o competiţie de caiac ştafetă care presupune parcurgerea unui traseu între podul pietonal din centrul oraşului şi minibarajul de lângă piaţă, iar echipele vor fi formate din două persoane. Traseul va presupune plecare de la pod, se va ajunge la baraj, se vor ocoli fanioane, după care concurentul se va întoarce pe malul opus, unde va preda caiacul colegului, care va parcurge acelaşi traseu în sens invers.
Organizatorii, respectiv Serviciul Salvamont Vatra Dornei, au precizat că dacă se vor înscrie mai multe echipe, startul se va da simultan pentru două echipe.
„Cronometrul se va opri atunci când al doilea concurent va ajunge la finish. Participanţii trebuie să ştie că tot echipamentul va fi pus la dispoziţie de organizatori în mod gratuit. Concursul se va desfăşura pe două categorii, şi anume mixt şi masculin, iar taxa de înscriere este zero. Intenţionăm să oferim un număr cât mai mare de premii. Cu toate astea, am pregătit câteva premii mai altfel. Premiul întâi va fi în valoare de 333 lei, premiul al doilea va fi de 222 lei, iar cel de-al treilea va fi de 111 lei. Dacă până la ziua concursului vom reuşi să aducem de partea noastră mai mulţi sponsori, vom lărgi aria de premiere. Va exista şi un premiu de 444 de lei, care va fi acordat prin tragere la sorţi unui singur participant. Aşadar, nu trebuie decât să te înscrii şi să participi la probă, iar restul va ţine de noroc”, a precizat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.
De la ora 9.00 vor fi puse la dispoziţie gratuit caiace pentru probe şi antrenament, iar cursa efectivă va începe la ora 12.00.
Evenimentul are ca scop promovarea zonei Dornelor
Prin acest eveniment inedit se doreşte promovarea turistică nu doar a oraşului staţiune de interes naţional Vatra Dornei, ci şi a zonei Dornelor şi a Bucovinei.
„Ne propunem ca prin acest eveniment sportiv, de caiac ştafetă, să tragem şi un semnal de alarmă asupra iniţiativelor, din ultimii ani, de construire a microhidrocentralelor (MHC-uri) pe râurile şi pâraiele de munte din toate zonele ţării, dar şi despre îndiguirea excesivă a râului Bistriţa. Natura nu trebuie atinsă într-un mod care să-i dăuneze. Ea trebuie protejată şi îngrijită pentru că mulţi turişti vin aici pentru aerul curat, pentru peisaje şi traseele montane, nu pentru a vedea construcţii de beton la fiecare pas făcut prin pădure. Facem un apel către conducerea Consiliului Judeţean Suceava pentru a ne da o mână de ajutor pe această linie de protecţie a mediului”, a mai spus Petrică Ariciuc.
Acesta a mai amintit că pe lângă acest concurs de caiac ştafetă, iubitorii de mişcare şi sport mai pot opta şi pentru activităţi precum river-rafting-ul pe râul Bistriţa Aurie, alpinismul în Rezervaţia Naturală Pietrele Doamnei din Munţii Rarău, tiroliana, biking-ul pe traseele marcate, nord-walking-ul şi echitaţia.