În perioada 8-12 iunie, aproape 1.300 de elevi şi profesori au luat parte la Festivalul „Zilele Sportului Şcolar” de la Putna – ediţia a XVI-a. Elevi de la 32 de şcoli din judeţul Suceava s-au întrecut în probele de handbal, fotbal, atletism, tenis de masă, tenis de câmp şi şah. Startul manifestărilor a fost dat de directorul şcolii gazdă, profesorul Ciprian Creţan, în prezenţa colectivului de cadre didactice de la Şcoala Putna, a elevilor şi profesorilor invitaţi, a fotbalistului Mihai Roman, a reprezentanţilor Cercului Olimpic „Fair-play” şi a reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
În prima zi a festivalului întrecerile la şah au fost câştigate de Lenuţa Cociorvan, de la şcoala din Burla, şi Paul Grigoraş, de la Şcoala Gimnazială Nr. 5 Rădăuţi. La handbal băieţi, Şcoala Gimnazială „Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos a câştigat competiţiile rezervate atât elevilor de clasele I-IV, cât şi elevilor de clasele V-VIII.
În ziua a doua, la tenis de masă fete s-a impus Oana Rezuş, de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Rădăuţi, iar la băieţi, Ciprian Foca, de la Şcoala Gimnazială Nr. 5 Rădăuţi. La handbal fete, şcoala din Zamostea s-a impus la clasele V-VIII şi Şcoala Gimnazială „Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos la clasele I-IV.
Concursul de atletism a făcut parte din evenimentul „Olimpic Day”
Întrecerile la atletism au fost dominate de spiritul olimpismului, pe 11 iunie fiind organizat şi evenimentul „Olympic day” la Putna. Reprezentantul Academiei Olimpice Române în judeţul Suceava, Virgil Larionescu, le-a oferit celor 300 de participanţi diplome, medalii şi tricouri cu însemnele olimpice. Elevii de la şcolile din Ulma, Iaslovăţ, Frătăuţii Vechi, Bălcăuţi, Măneuţi, Rădăuţi (Şcoala Nr. 2), Marginea, Milişăuţi, Vicovu de Sus, Straja, Putna şi Negostina au dominat întrecerile la 50 m, aruncarea mingii de oină, ştafetă şi 1000 m rezervate şcolarilor din clasele I-IV, V-VI şi VII-VIII.
La tenis de câmp s-au impus Mara Grămadă, de la Şcoala Nr. 5 Rădăuţi, iar la băieţi, Dan Chirilă, de la Liceul Tehnologic „Ioan Nistor” Vicovu de Sus.
Fotbalistul Mihai Roman a arbitrat câteva meciuri şi a acordat premiile speciale
Fotbalul a adunat la start 51 de echipe repartizate în cinci categorii. Asociaţia Judeţeană de Fotbal Suceava a premiat toţi campionii cu diplome, cupe şi medalii personalizate. Din partea Liceului cu Program Sportiv Suceava, Marius Lup şi Claudiu Sevaciuc au fost prezenţi pentru a superviza competiţia, pentru a arbitra şi a descoperi noi talente. Invitat de onoare, Mihai Roman a ţinut să fie prezent alături de micii fotbalişti, arbitrând o mare parte din meciuri şi acordând premii speciale pentru cei care s-au evidenţiat.
La clasele I-IV, băieţi, s-a impus şcoala din Grămeşti. Şcoala Zamostea a câştigat competiţiile desfăşurate la băieţi, clasele V-VI, şi fete - clasele I-IV şi V-VIII. Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Putna a cucerit trofeul pus în joc la clasele VII-VIII, băieţi.
„Trăgând linie, pot să spun că la Putna s-a desfăşurat, într-un deplin spirit de fair-play, un eveniment maraton care demonstrează pasiunea elevilor şi a profesorilor din zonă pentru competiţia sportivă şcolară de calitate. Mă bucur că acest festival este atât de aşteptat de elevii din zonă, confirmând tradiţia unei participări care creşte de la un an la altul. Nu poate egala nimic satisfacţia care se citeşte pe chipul acestor copii de-a lungul celor patru zile. Mulţumesc Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Suceava, Asociaţiei pentru Dezvoltare Locală Putna, Asociaţiei Judeţene de Fotbal Suceava, Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi Academiei Olimpice Române – filiala Suceava, partenerii acestui amplu eveniment. Mulţumesc colegilor de la Şcoala Putna, Simonei Creţan, Danielei Bălăuţă, lui Mihai Roman, Pascal Garnier, Virgil Larionescu, Ciprian Anton şi tuturor celor care s-au implicat activ în organizare. Mulţumesc tuturor participanţilor, elevi, profesori, directori, primari, susţinători, care, împreună, au contribuit la reuşita unui eveniment de anvergură”, a declarat organizatorul festivalului, profesorul şi director la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Putna, Ciprian Creţan.
Desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Locală Putna, festivalul se află în calendarul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret. Întrecerile sportive s-au desfăşurat şi cu sprijinul Academiei Olimpice Române – filiala Suceava, al Primăriei Putna, al Ocolului Silvic Putna, al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Suceava şi al Asociaţiei Sportive Bradul Putna