Cupa Interetnică Bucovina este de mulţi ani o acţiune de tradiţie pentru minorităţile din judeţ şi din ţară, în weekend desfăşurându-se cea de-a XIII-a ediţie. În acest an participanţii au făcut parte din rândul minorităţilor etnice din Bucovina provenind din comunităţi locale sau aparţinând unor organizaţii: ucraineni – Ansamblul Kozaciok Bălcăuţi, poloni – Uniunea Polonezilor din România, Soloneţ, germani – Asociaţia Româno-Germană Bukowina, romi – comunitatea romă de la Gulia Dolhasca, italieni – RO.AS.IT Asociaţia Italienilor din România. De asemenea au participat invitaţi de acum tradiţionali din Cernăuţi Ucraina (membri ai administraţiei Regionale Cernăuţi) şi Republica Moldova.
Programul manifestărilor sportive a început vineri, la ora 19.00, la Sala Liceului cu Program Sportiv Suceava, cu un meci de fotbal între angajaţi ai administraţiei sucevene şi cei ai Regiunii Cernăuţi. Partida s-a terminat cu scorul de 8-7 pentru oaspeţi. De precizat este faptul că pe 19 mai a avut loc meciul tur la Cernăuţi, unde echipa judeţului Suceava a câştigat la loviturile de departajare, după ce la finalul timpului regulamentar de joc a fost 10-10.
Deschiderea oficială a Cupei Interetnice Bucovina 2016 a avut loc sâmbătă, 28 mai, pe terenul sintetic al LPS Suceava, şi a fost făcută de principalii „vinovaţi” ce au organizat manifestarea, Mihai Androhovici, vicepreşedinte al Federaţie Române Sportul pentru Toţi, şi Nelu Todireanu, preşedintele Fundaţiei ANA Suceava. După deschiderea festivă, băieţii s-au întrecut într-un turneu de fotbal, iar fetele s-au confruntat în sala de jocuri a Liceului cu Program Sportiv Suceava la badminton, tir cu arcul, airsoft, jocuri dinamice şi activităţi de fitness-aerobic.
Echipa din Gulia - Dolhasca a câştigat competiţia de fotbal din acest an
Turneul de fotbal a fost câştigat în acest an de Comunitatea Romă de la Gulia - Dolhasca. Locul doi, după un meci aprig disputat, a fost ocupat de Comunitatea Ucraineană – Ansamblul Kozaciok Bălcăuţi, iar pe locul trei s-a clasat Comunitatea Germană - Asociaţia Româno-Germană Bukowina.
Activităţile sportive s-au încheiat după-amiază, lăsând locul celor culturale. Începând cu ora 17.00 echipele participante au schimbat echipamentul sportiv cu costumele tradiţionale. În aula Liceului cu Program Sportiv Suceava au fost aduse în scenă costume, dansuri, cântece şi poezii ale minorităţilor etnice invitate, demonstrând că tradiţiile populare sunt ridicate la rang de artă.
Toate aceste manifestări au fost posibile datorită sprijinului oferit de Federaţia Română Sportul pentru Toţi şi Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi Suceava, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Suceava, Fundaţia ANA şi Asociaţia Juventus. Un aport substanţial l-au avut voluntarii de la Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi, fără de care activităţile nu ar fi fost atât de bine puse în practică. Proiectul a făcut parte din MOVE Week 2016 #MoveWeek #NowWeMove, coordonat la nivel european de ISCA Danemarca.