Vatra Dornei va fi gazda Conferinţei Naţionale Salvamont, eveniment care se va derula în perioada 25-27 aprilie. Ultima manifestare de acest gen s-a derulat la Vatra Dornei în 1985, astfel încât acţiunea de la finalul acestei luni poate fi considerată una de referinţă pentru salvamontiştii din această parte a ţării.
„Este o responsabilitate mare pentru noi să organizăm un astfel de eveniment, dar sunt convins că totul va fi ca la carte. Serviciile oferite de reprezentanţii Salvamont au salvat sute de vieţi, iar de multe ori fiecare secundă contează enorm. De aceea, trebuie să fim pregătiţi mereu şi să alegem cele mai bune soluţii, iar o întâlnire cum este cea de la finalul lunii aprilie nu poate fi decât extrem de utilă”, a explicat Petrică Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei.
Suceava este unul din cele 24 de judeţe din România în care există servicii Salvamont şi chiar dacă intervenţiile nu sunt foarte spectaculoase şi numeroase, acestea au fost mereu extrem de utile.
Potrivit reprezentanţilor Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) și Consiliului Național al Serviciilor Publice Salvamont, în primul trimestru al anului 2016, cele 34 de structuri județene sau locale salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 350 — 550 de salvamontiști, zilnic, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, pe traseele turistice alpine și în punctele medicale și de intervenție ale posturilor și bazelor salvamont.
În această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 2.676 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, dintre acestea, 1.713 pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, 962 acțiuni înregistrându-se în zona alpină și o acțiune de salvare speologică. Dintre acestea, 691 de cazuri au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, terestre sau aero, pentru transport către unitățile medicale specializate.
„Este un număr destul de mare de intervenții salvamont înregistrat pentru această perioadă de referință, chiar dacă lipsa zăpezii a dus la închiderea prematură a multor domenii schiabile. Analiza realizată de salvatorii montani pentru această situație a identificat ca factori negativi de influență, gradul mare de afluire și încărcare turistică către zonele în care au existat condiții de practicare a sporturilor de iarnă, calitatea și stratul foarte mic al zăpezii de pe pârtii. De asemenea, au fost realizate peste 13.200 de acțiuni specifice de asigurare a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană”, a precizat Sabin Cornoiu, preşedintele Consiliului Național al Serviciilor Publice Salvamont din România.
Echipele salvamont sunt singurele structuri care dețin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane. Acestea pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112, iar informații despre zona montană se pot obține prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.