Din această lună, sportivii clubului Sportiv Municipal Suceava beneficiază din nou de o cantină proprie şi un hotel în cadrul clubului din care fac parte, după o pauză de nu mai puţin de 15 ani. După 11 ani de eforturi şi sacrificii din partea conducerii clubului pentru a aduce fonduri de la Ministerul Tineretului şi Sportului, cantina şi hotelul clubului de la stadionul Areni au fost modernizate şi redeschise de la 1 martie. În momentul de faţă, de cantină şi hotel beneficiază 20 de sportivi de la club, în special cei ce nu sunt din oraş şi erau nevoiţi să stea pe la diverse internate din Suceava şi să servească masa în diverse locuri. Cantina şi hotelul de la stadion au fost deschise pentru prima dată în anul 1976 şi au funcţionat până-n anul 2001, atunci când s-au închis în urma unor divergenţe apărute între administrator şi directorul clubului CSM.
„În cei opt ani de zile cât a fost director principal, Valerică Gherasim s-a zbătut pentru a la redeschide şi în fiecare an a adus investiţii de la minister, iar de trei ani, de când sunt eu în această funcţie, am reuşit să finalizăm. Investiţia în modernizarea hotelului şi a cantinei a fost de aproximativ 2.000.000 de lei, bani cu care am reuşit să le punem în funcţiune. Cantina şi hotelul sunt utilate cu echipamente moderne şi pot să zic că suntem la standarde europene, atât pentru servirea mesei, cât şi pentru cazarea în hotel”, a explicat directorul CSM Suceava, Vasilică Băiţan.
Conducerea CSM Suceava a căutat şase luni de zile doi bucătari pentru cantină
Deşi modernizarea celor două obiective se încheiase, conducerea clubului a avut mari bătăi de cap cu statul de funcţii pentru angajaţii de aici şi mai apoi cu găsirea a doi bucătari, în condiţiile unui salariu mic.
„Deocamdată sunt cu circuit închis, deoarece am transformat două posturi de muncitori în bucătari. Ne-am chinuit vreo şase luni de zile să găsim bucătari la nivelul de salarizare al ministerului, deoarece nivelul din oraş este mult mai mare. Cu cei doi sper să reuşim să facem mâncare pentru toţi cei ce sunt cazaţi în hotel. Capacitatea unui bucătar este de 50 de persoane la un singur meniu, de la două meniuri în sus fiind de 40 de persoane, dar deocamdată ne încadrăm cu aceşti doi bucătari. Sperăm să avem şi alte grupuri de sportivi din ţară care se vor caza şi vor mânca la noi, iar atunci vom vedea dacă este necesar să mărim numărul personalului”, a mai adăugat Vasilică Băiţan.
Cantina are o capacitate de 96 de persoane, în timp ce hotelul are 65 de locuri de cazare, în camere cu două sau trei paturi, unele dintre ele având şi duş sau grup sanitar în interior.
Meniul este făcut în fiecare săptămână împreună cu antrenorii şi sportivii
Meniul cantinei se schimbă în fiecare săptămână, el fiind făcut împreună cu sportivii, dar mai ales cu antrenorii, în funcţie de necesarul pentru perioada de pregătire sau competiţii.
„Cantina şi hotelul sunt o mană cerească pentru clubul nostru, pentru că aveam sportivi cazaţi la mai multe cămine în oraş, ce mâncau la mai multe unităţi de alimentaţie publică, iar acum sunt toţi aici şi pot fi urmăriţi mai uşor de antrenori, în regim de semicantonament. În fiecare săptămână facem un meniu pentru sportivi, la care contribuie cu idei atât ei, dar mai ales antrenorii, în funcţie de programul de pregătire şi competiţiile la care participă”, a mai declarat Vasilică Băiţan. Directorul CSM crede că-n urma îmbunătăţirilor condiţiilor de masă şi cazare cu siguranţă vor veni şi performanţe mai bune.
Directorul adjunct al CSM, Valerică Gherasim, a început eforturile pentru modernizare acum 11 ani
La trei ani după închiderea cantinei şi hotelului, directorul adjunct al CSM Suceava în acest moment, Valerică Gherasim, pe atunci director principal, a început eforturile pentru modernizarea şi redeschiderea celor două obiective.
„La început a fost doar un singur imobil. În 1979 s-au mai adăugat birourile de la fostul ABS şi cele de la Direcţia Judeţeană de Educaţie fizică şi sport, aşa cum se numea atunci şi CSM Suceava. Atunci beneficiau de masă şi cazare doar sportivii legitimaţi la CSM Suceava, dar ulterior, pentru a face venituri suplimentare, s-a permis şi persoanelor din afara clubului să mănânce, pe baza unui abonament de flotant. În 1988, când s-a redeschis cealaltă clădire a DJST, cantina s-a mărit cu încă două separeuri în locul birourilor şi automat au putut să beneficieze de servicii mai multe persoane din afară”, explică Valerică Gherasim. Directorul adjunct mai spune că pe atunci condiţiile erau bune, la fel şi mâncarea, excepţie făcând utilarea bucătăriei, care nu era ca acum, la nivel de cerinţe europene. La hotel erau doar două grupuri sanitare, câte unul pe fiecare nivel, dar după renovare au fost transformate două camere în duşuri şi grupuri sanitare pe palier, iar cele ce erau lângă cantină au rămas pentru cei ce mănâncă, unul de bărbaţi şi unul de femei.
Clubul intenţionează să obţină fonduri suplimentare din cazarea şi masa sportivilor ce vor veni din judeţ sau din ţară
Pentru a suplimenta bugetul clubului, conducerea CSM-ului va oferi cazare şi masă contra cost la preţuri acceptabile sportivilor ce vor veni la Suceava pentru competiţii sau alte acţiuni, iar în viitor şi cei din afara clubului vor putea să mănânce la cantină, ca-n trecut, contra cost.
„Momentan sunt 20 de sportivi ce beneficiază de serviciile hotelului şi cantinei, mai exact cei nu sunt din oraş şi au fost nominalizaţi de antrenorii noştri. Noi oricum avem mai multe camere pe care le vom folosi pentru a aduce venituri clubului, pentru sportivi de la alte cluburi din ţară sau judeţ, ce se vor caza aici şi vor servi masa când au competiţii în Suceava. Pe viitor vom putea să permitem accesul la cantină şi flotanţilor, dar momentan nu ne putem permite, deoarece nu avem siguranţa că vor veni în fiecare zi”, a adăugat Valerică Gherasim.
Directorul adjunct al CSM a precizat că pentru a deschide cele două obiective s-au făcut sacrificii foarte mari pentru a căpăta fonduri, el zbătându-se în acest sens nu mai puţin de opt ani de zile.
„Cantina şi hotelul au fost închise o perioadă foarte mare de timp, iar pentru redeschiderea lor s-au făcut multe sacrificii, în special personale, şi nu vreau să intru în amănunte, mai ales că am fost după fonduri în poziţia ghiocel. Ăsta e adevărul şi poate cineva crede că am fost aşteptaţi cu braţele deschise sau ne-au tras de mânecă să facem, dar până la urmă e bine că am reuşit”, a explicat Valerică Gherasim.