Antrenorul secţiei de atletism din cadrul Liceului cu Program Sportiv Toader Flămând a acuzat conducerea liceului de rea-voinţă în ceea ce priveşte finanţarea secţiei din care face parte. Într-un document trimis pe adresa redacţiei, antrenorul sucevean reclamă faptul că directorul LPS Suceava, Ioan Radu, n-a vrut să plătească masa sportivilor săi în mai multe rânduri, în vara anului 2015 şi în iarna lui 2016.
„Cu toate piedicile conducerii LPS Suceava faţă de atleţii de la LPS, sportivii obţin rezultate. Mă refer la faptul că în perioada vacanţei de vară din 2015, sportivii au servit masa la restaurant. Discutând cu directorul Ioan Radu, am întocmit referatul, iar la sfârşitul cantonamentului am depus factura la contabilitate, urmând a fi plătit ulterior. Domul director din acea perioadă îşi făcea concediul în Anglia şi Germania, iar la întoarcere n-a vrut să plătească facturile. În vacanţa de iarnă 2015-2016, opt zile, în luna decembrie, sportivii au servit masa la mine acasă. În luna ianuarie au servit la restaurant, plătind personal, directorul a refuzat plata. În vacanţa din februarie acelaşi lucru”, a scris antrenorul Toader Flămând.
Directorul Ioan Radu susţine că nu poate să-i facă favoruri lui Toader Flămând şi să discrimineze celelalte secţii
De cealaltă parte, directorul Ioan Radu susţine că nu poate să plătească masa atleţilor pe perioada vacanţei, şi asta deoarece ar trebui să facă acest lucru pentru toate secţiile liceului, iar instituţia pe care o conduce nu dispune de resursele necesare pentru a reuşi acest lucru.
„El solicită masă pe perioada vacanţei. Dacă aş face acest lucru pentru atletism, atunci ar trebui să fac acest lucru pentru toate cele şase secţii sportive. Primăria nu ne dă bani special pentru atletism, ci pentru toţi sportivii, şi de aceea eu trebuie să împart aceşti bani astfel încât să nu fac nici o discriminare, ori el mereu vrea masă pentru sportivi în vacanţă şi-n weekend, în condiţiile în care nici sportivii de la celelalte secţii nu beneficiază”, a explicat Ioan Radu.
Toader Flămând nu înţelege de ce conducerea liceului şi cei de la inspectorat au considerat că nu trebuia să meargă la naţionalele de cros.
„Un lucru hazliu pentru oameni care conduc destinele sportului, respectiv directorul LPS şi inspectorul de specialitate afirmă că nu era necesar să particip la naţionale de cros, unde echipa s-a clasat pe locul V cu juniori III în concurs, juniori II şi I, din echipă făcând parte trei sportive campioane în probele de pistă şi fond. Normal, cheltuielile au fost plătite tot de mine, deoarece directorul a refuzat plata”, a menţionat Toader Flămând.
Directorul Ioan Radu a menţionat că nu avea cum să-i plătească această deplasare în care s-a dus pe cont propriu, deoarece la momentul respectiv nu erau bani în buget.
„Privind naţionalele de cros el a făcut o sesizare şi la inspectoratul şcolar, iar ulterior au venit doi inspectori care au analizat situaţia. În momentul respectiv nu mai puteam să fac nici o plată deoarece nu mai aveam bani în buget. De obicei se face un referat care trebuie să fie aprobat, apoi se face o comandă către unitatea prestatoare şi după se fac plăţile. Toader Flămând a făcut referate ce nu au fost aprobate şi s-a dus la competiţie zicând că lasă c-o să plătească directorul, că dacă nu mă duc la ziar, la primărie sau la inspectorat şi o să plătească. Discuţiile dintre noi sunt foarte scurte, iar eu nu i-am promis niciodată să plătim o deplasare sau masa din vacanţă atâta timp cât nu aveam cum. Eu când aprob un referat îmi asum responsabilitatea că-l şi achit”, a declarat Ioan Radu. Directorul de la LPS a mai adăugat că Toader Flămând îi solicită favoruri, în condiţiile în care ceilalţi antrenori nu le primesc.
Toader Flămând se plânge de lipsa echipamentului pentru sportivi
Antrenorul Toader Flămând se plânge şi de echipamentul prost pe care sportivii l-au primit de la liceu.
„De 10 ani primim echipament pentru secţia de atletism, câte o pereche de pantofi cu cuie, şi acestea de calitate proastă, care după 3 luni s-au rupt, dovadă că sportiva Cristina, în concurs, nu a putut să-şi apere şansele pentru locul III-IV. Piciorul i-a alunecat la start din cauza pantofului rupt, achiziţionat de dl director. Toate acestea le motivează cu lipsa fondurilor. Am apelat şi la dl primar, Ion Lungu, dar nu s-a dat nici un răspuns, dacă eram Burleanu, se rezolva totul”, a comentat Toader Flămând.
În replică, directorul Ioan Radu spune că ceilalţi doi antrenori ai secţiei de atletism nu s-au plâns de calitatea echipamentelor. Mai mult, acesta spune că-n 2012, din 40.000 de lei primiţi de la primărie, 14.000 au ajuns la Toader Flămând pentru echipamente.
„La secţia de atletism sunt trei profesori, iar când am luat echipamentul n-am avut posibilitatea să-l achiziţionăm pe cel mai bun, dar ceilalţi doi antrenori au zis că este bun la condiţiile în care ne aflăm cu banii. În anul 2012, liceul a primit de la Primăria Suceava 40.000 de lei pentru echipament sportiv pe lângă buget. De 26.000 de lei s-a luat echipament şi materiale pentru fotbal, care, din câte ştiu, trebuia să participe la o fază finală a naţionalelor. Restul de 14.000 de lei i-au fost repartizaţi personal domnului Flămând pentru secţia de atletism, iar ceilalţi antrenori de la atletism n-au văzut nici un echipament. Astfel ar fi trebuit să aibă echipament pentru câţiva ani”, a explicat Ioan Radu.
Directorul LPS a mai precizat că instituţia pe care o conduce nu a avut posibilitatea să achite toate comenzile de anul trecut, plătind doar 4.000 de lei din 80.000 de lei, cât a fost datoria la finalul anului.
Angela Olenici a devenit campioană naţională la juniori II
Antrenorul emerit Toader Flămând a mai explicat că-n ciuda condiţiilor pe care le are secţia de atletism rezultatele nu întârzie să apară. Astfel, în weekend, la Campionatul Naţional de juniori II, Veronica Angela Olenici a câştigat medalia de aur în proba de 3000 de metri cu timpul de 10 minute, 7 secunde şi 80 de sutimi.
„Sportivi antrenaţi de mine au obţinut rezultate bune, cu recorduri personale, mai ales că nu practică de mult acest sport. Angela Olenici provine din Rădăuţi, oraş unde a fost descoperită şi iniţiată în tainele atletismului de profesorul Radu Munteanu. În prima zi a avut şanse la medalie, dar a terminat pe locul 5 proba de 1500. În a doua zi a făcut o cursă tactică foarte bună şi s-a detaşat de celelalte concurente pe ultimii 800 de metri, câştigând medalia de aur la 3000 de metri. Urmează campionatele de cros, unde avem şi alţi sportivi buni, dar sunt nevoit să trimit copiii acasă în weekend din lipsa banilor de masă. Sportivii iau masa la cantină, dar performanţa nu se face cu o masă pe zi”, a explicat antrenorul sucevean.
Toader Flămând a mai adăugat că la finalul naţionalelor de juniori II, preşedintele Fundaţiei Atletis, Răzvan Stănescu, a apreciat performanţa, modul în care a câştigat şi probabil viitorul pe care-l vede în Angela şi drept urmare i-a dăruit sportivei de la LPS pantofi de alergare, pantofi cu cuie, hanorac de fâş şi două şorturi, toate în valoare de 1.200 de lei, de la firma Adidas.