Patrupedul Erik şi stăpânul său, Dumitru Ionuţ Pascu, angajat al Serviciului Salvamont Vatra Dornei, au trecut cu bine testele şi exerciţiile pe care le-au susţinut săptămâna trecută în munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine cu ocazia cursului „Comandament/management pentru intervenţia la avalanşă”.
Dumitru Ionuţ Pascu a explicat că au fost exerciţii extrem de stricte, iar toţi câinii care au participat au fost foarte bine antrenaţi.
„Au fost trei tipuri de căutare, pe niveluri de dificultate diferite, mai exact persoana prinsă de avalanşă era descoperită, semi-acoperită sau la un metru sub zăpadă. Întregul curs s-a încheiat cu o acţiune combinată de căutare, inclusiv cu doi câini deja atestaţi. Totul a fost la cele mai înalte standarde şi pot spune că a fost o experienţă fantastică. Se vede că oamenii care au venit din Franţa lucrează de zeci de ani cu câinii şi pun pasiune şi pricepere”, a arătat Dumitru Ionuţ Pascu.
Reprezentantul Salvamont Vatra Dornei a precizat că s-a lucrat în aşa fel încât câmpul de lucru să fie separat pentru ca patrupedele să nu interacţioneze şi să fie perturbate de alţi factori în timpul acţiunii de căutare.
Probele din zona Lacului Bâlea au fost îngreunate de ger în prima zi, în timp ce o altă zi a adus viscol puternic, ceea ce a creat dificultăţi suplimentare pentru câine şi stăpân în munca de căutare a persoanei surprinsă de avalanşă.
La finalul cursurilor de săptămâna trecută, Erik şi stăpânul său au primit aprobarea de a participa la şcoala care este programată la Cabana Capra în munţii Făgăraş, în luna februarie a acestui an. Aici sunt acceptaţi doar handleri cu câini, iar dacă vor trece şi aceste teste Erik va primi brevet de câine căutare în avalanşă, iar Dumitru Ionuţ Pascu brevetul de însoţitor câine avalanşă, urmând ca periodic, o dată la doi ani, să participe la cursuri de reevaluare.
Erik ar putea fi primul câine de căutare avalanşă din echipa salvatorilor montani din judeţul Suceava
Cursul din munţii Făgăraş a fost susţinut de lt. Jeanlou Eberhart, consilier tehnic al Salvamont Savoia, şi plt. maj. Jordy Mege, responsabil cu instruirea unităţilor canine de avalanşă, din partea Protecţiei Civile Savoia. Cei doi s-au dovedit profesionişti desăvârşiţi, oameni cu mare experienţă în acţiuni de acest fel, care au salvat mulţi oameni de-a lungul timpului din situaţii critice.
Erik ar fi primul câine de căutare în avalanşă care intră în echipa salvatorilor montani din judeţul Suceava, care are mai multe zone cu risc de avalanşă.
În zona montană a judeţului Suceava sunt câteva sectoare care prezintă riscuri pentru producerea avalanşelor, respectiv versantul nordic şi estic al Vf. Ouşorul din Masivul Suhard, versantul estic (traseul de acces dinspre Cabana Giumalău spre Rarău, marcaj cruce roşie) din Masivul Giumalău, traseele de acces către platoul Negoiu Unguresc şi Pietrosul Călimani, Drumul Mariei Tereza pe sectorul Şaua Negoiu – Poiana Izvoarelor, versantul nordic al Vf. Reţitiş, toate din Masivul Călimani.
Erik este un câine din rasa Malinois, dresat special pentru a fi folosit la acţiuni de căutare. Chiar dacă are doar 3 ani şi 7 luni, patrupedul a fost folosit în acţiunea de căutare a unui copil pierdut în zona Fundu Moldovei, iar ca activitate „sportivă” are la activ premii şi participări la multe competiţii naţionale.
Erik a câştigat concursul internaţional de atelaje canine, în Harghita, la Ciumani, la categoria ski joring, ediţia 2016, pe distanţa de 5 km, în timp ce anul trecut, în toamnă, a câştigat un concurs similar la Cluj, pe distanţa de 2,1 km, concurs în care patrupedul a tras bicicleta cu care mergea stăpânul.