La Vatra Dornei s-a desfăşurat, în perioada 15-17 ianuarie, cea de-a VI-a ediţie a Concursului Naţional de Schi pentru copii „Bucuriile Zăpezii”.
Competiţia a fost organizată de Clubul Copiilor Vatra Dornei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Primăria municipiului Vatra Dornei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în parteneriat cu Şcoala de Schi Euroski, Salvamont, Clubul Sportiv Şcolar Vatra Dornei, Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti şi SC Bucura Com – Teleschi Parc.
Antrenamentele oficiale au avut loc vineri după-amiază şi sâmbătă dimineaţa. La concursurile de slalom special, slalom uriaş şi slalom paralel desfăşurate sâmbătă seara pe pârtia Parc au participat peste 100 de copii de la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, de la palatele copiilor din Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Iaşi, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, de la cluburile copiilor din Întorsura Buzăului, Sighetu Marmaţiei, Slănic Prahova, Sinaia şi Vatra Dornei. Concursurile s-au desfăşurat la categoriile de vârstă sub 10 ani şi 10-12 ani, fete şi băieţi.
Ca în fiecare an, arbitrajul s-a făcut după regulamentul FRS/FIS, clasamentul fiind întocmit automat, în baza timpilor obţinuţi de fiecare concurent, în funcţie de categoria de vârstă şi sex.
Anita Faur, de la Palatul Copiilor Miercurea Ciuc, a venit pentru a doua oară la Vatra Dornei şi a câştigat pentru al doilea an consecutiv locul I, anul acesta la categoria sub 12 ani.
Pe podium au urcat şi cei mai mici schiori dorneni
Cel mai mic schior înscris în competiţie a fost Lucas Alexandru Rîpan, în vârstă de 6 ani şi 8 luni, pregătit de profesorul Ionel Nemeş la Clubul Copiilor Vatra Dornei. A învăţat să schieze de la vârsta de 3 ani. Ediţia din acest an a „Bucuriilor Zăpezii” a fost primul concurs pentru micul schior dornean şi s-a bucurat foarte mult atunci când a aflat că timpul obţinut a fost unul foarte bun comparativ cu alţi colegi mai mari care au concurat la categoria sub 10 ani. Tot de la 3 ani schiază şi Sara Moroşan (7 ani), fiind pregătită de acelaşi profesor. Primele lecţii de schi le-a primit de la părinţi, apoi s-a perfecţionat la Clubul Sportiv, iar în acest an a venit pentru un premiu “pentru că mă antrenez şi două-trei ore pe zi”.
Autorităţile locale şi Inspectoratul Şcolar Suceava au oficiat premierea
Festivitatea de premiere a fost oficiată de primarul Ilie Boncheş, prof. Tatiana Vîntur, inspector şcolar pentru Activităţi extraşcolare şi pentru Educaţie permanentă, şi prof. Adrian Boicu, inspector de specialitate pentru educaţie fizică şi sport. La categoria fete, până în 10 ani, la toate probele au fost declarate câştigătoare Blanka Faur – locul I, pe locul II s-a clasat Maja Birom, ambele de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, iar pe locul III s-a clasat Andreea Florescu de la Clubul Copiilor Vatra Dornei.
La categoria băieţi, până în 10 ani, Nandor Biro de la Palatul Copiilor Miercurea Ciuc a obţinut locul I la toate probele, locul II a fost ocupat de Rareş Tcaciuc, de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, la Slalom M1 şi Bogdan Jianu, de la Palatul Copiilor Bucureşti, la Slalom M2, care a obţinut şi locul III la Slalom M1. Tot pe poziţia a III-a s-a clasat şi Iustin Pintescu, de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, la Slalom M2.
La categoria fete, 10-12 ani, Anita Faur, de la Palatul Copiilor Miercurea Ciuc, a obţinut locul I la toate probele, locul II a fost împărţit între Denisa Bârlan, de la Palatul Copiilor Braşov, (Slalom M1) şi Kristza Maja Kernetzky, de la Palatul Copiilor Miercurea Ciuc, (Slalom M2), locul III revenind Denisei Bârlan (Slalom M2) şi Biancăi Maria Bobeş (Slalom M1), de la Clubul Copiilor Întorsura Buzăului.
Întrecerea rezervată băieţilor cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani a fost câştigată la toate probele de Mate Barta, de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe. Locul II a fost ocupat de Mihai Călin Popică, de la Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, (Slalom M1) şi Eduard Gabriel Dragomir (Slalom M2), de la Clubul Copiilor Slănic. Eduard Gabriel Dragomir a obţinut şi locul III la Slalom M1, Alexandru Cazan obţinând poziţia a III-a la Slalom M2.