Fotbaliştii suceveni ar putea beneficia de condiţii de joc similare cu cele de pe marile stadioane ale lumii, iar „bătrânul” stadion Areni ar putea găzdui meciuri de Liga I, dacă anul acesta se vor concretiza o serie de investiţii pe care primarul Ion Lungu vrea să le includă în proiectul de buget pe 2016.
Mai exact, este vorba de dotarea stadionului Areni nu doar cu instalaţie de iluminat modernă, care să permită desfăşurarea meciurilor nocturne, ci şi cu un sistem de încălzire a gazonului, cerinţă impusă de Liga Profesionistă de Fotbal pentru licenţierea echipelor de Liga I.
„Indiferent de performanţele echipei, este necesar să avem nocturnă, de aceea propun să realizăm anul acesta această investiţie. M-am interesat la Botoşani ce costuri au avut ei pentru dotarea stadionului cu o astfel de instalaţie – 850.000 de euro cu tot cu sistemul de încălzire a gazonului”, a declarat primarul Ion Lungu, care a spus că le va propune aceste investiții consilierilor locali, iar în măsura în care sunt de acord cu ele, se vor prinde în buget fonduri și pentru lucrări de reparații și consolidare la stadion.
“Dacă ne apucăm de construirea Sălii Polivalente, cel puţin cinci ani de zile nu se mai pune problema realizării unui nou stadion”, a adăugat Lungu.
Edilul sucevean a menționat că și în acest an vor fi sprijinite activitățile sportive, de cea mai mare sumă de la bugetul local urmând să beneficieze fotbalul.
„Vrem să sprijinim echipa de fotbal a Sucevei, de aceea voi propune un buget de 1,5 milioane de lei pentru finanţarea acestui sport. M-am interesat şi la Botoşani, unde în 2015, de la bugetul municipalităţii s-au alocat 850.000 lei, în vreme ce la noi li s-au acordat efectiv 1,1 milioane lei”, a precizat Lungu, care, pentru alocarea unei sume la handbal, așteaptă solicitări concrete de la reprezentanții clubului sportiv.
Încălzirea gazonului, ca pe stadioanele olimpice
Obligativitatea montării de sisteme de încălzire a gazonului, asemănătoare sistemelor de încălzire prin pardoseală, din locuințele moderne, este prevăzută în Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor şi Regulamentul de organizare a activităţii fotbalistice.
Principalele avantaje ale unui teren prevăzut cu sisteme speciale de încălzire a gazonului sunt că asigură o suprafață de joc uscată, lipsită de gheață și zăpadă, împiedică amânarea jocurilor din cauza intemperiilor și contribuie la minimalizarea riscului de rănire a sportivilor.
Conform specialiștilor, sistemele de încălzirepot prelungi un sezon competițional cu până la 2 luni, dar contribuie și la grăbirea creșterii gazonului șiîmbunătățirea calității acestuia.
Până de curând, astfel de sisteme existau doar pe stadioanele olimpice și arenele naționale, dar acum au devenit o cerință impusă tuturor celor care au aspirații la Liga I.