După aproximativ o lună de pauză, componenții echipei de rugby seniori a Clubului Sportiv Municipal Suceava au revenit la antrenamente la baza Unirea din municipiul reședință de județ. Față de anii trecuți, echipa pregătită de antrenorul Constantin Vlad va avea un an mult mai încărcat și asta din cauza modificării regulamentului de desfășurare a campionatului, dar mai ales a Cupei României. Astfel, Federația Română de Rugby a stabilit revenirea la sistemul toamnă – primăvară în toate cele trei eșaloane de seniori, sub o formă ce nu a fost stabilită încă. Mai mult, pentru a umple golul lăsat până la finalul lunii august, federația a schimbat sistemul în Cupa României, unul cu meciuri tur-retur cu 10 echipe, cele șase din Super-Ligă și primele patru clasate din Divizia Națională, între care se află și CSM Suceava. Sucevenii trebuie să confirme participarea în această competiție până pe 19 februarie, iar pe 12 martie ar putea să debuteze în Cupa României într-o grupă cu trei echipe din Super-Ligă, CSM Știința Baia Mare, Steaua și Dinamo București, dar și cu CS Năvodari și Politehnica Iași, din Divizia Națională.
Sucevenii au neapărat nevoie de un cantonament, pentru a se pregăti cât mai bine
În această săptămână, antrenorul Constantin Vlad va trebui să vadă cu cine pornește la drum în noul sezon, jucătorii urmând să treacă și de testele medicale, absolut necesare, mai ales într-un sport de contact, așa cum este rugby-ul.
„În acest început de an trebuie să facem o evaluare a lotului, astfel încât să vedem ce jucători au plecat, cine va veni și cu ce sportivi ne vom completa lotul. Va urma un an mult mai greu, atât din punct de vedere financiar, cât și al adversarilor pe care îi vom întâlni. Trebuie să vedem exact pe ce buget ne vom baza de la MTS și Primăria Suceava, iar până pe 19 februarie să dăm un răspuns dacă ne înscriem în Cupa României, deoarece cheltuielile vor fi mult mai mari față de anul trecut. Ideal ar fi să participăm, deoarece altfel de ce ne-am mai pregătit? Într-un fel este bine că vom întâlni adversari puternici, precum Baia Mare, Steaua sau Dinamo, pentru că-n acest fel putem să creștem în valoare, iar interesul va fi mai mare din partea tuturor, dar pe de altă parte suntem amatori și nu ne putem compara cu jucători profesioniști de valoare, ce fac doar rugby și sunt foarte pregătiți”, a explicat antrenorul Constantin Vlad.
Tehnicianul sucevean a mai adăugat că riscul de accidentare este mult mai mare și de aceea este absolut necesar un cantonament de cel puțin șapte zile, dar și completarea lotului cu jucători experimentați, fapt ce s-ar putea întâmpla doar la revenirea unor sportivi plecați temporar peste hotare. Echipa suceveană nu are resursele necesare pentru a transfera jucători consacrați de mulți ani și de aceea a preferat să promoveze juniori sau sportivi ce au terminat junioratul la cele trei cluburi din județul Suceava, de la Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului, Liceul cu Program Sportiv Suceava și Clubul Sportiv Municipal Suceava.