Fotbalistul sucevean Florin Plecanciuc, originar din Câmpulung Moldovenesc, care a evoluat cu succes în eşalonul secund pentru formaţii precum Petrolul Ploieşti, CSM Râmnicu Vâlcea, Metalul Reşiţa şi Rapid Suceava, a surprins lumea fotbalului astă-vară, când a decis să-şi încheie cariera sportivă la vârsta de doar 27 de ani.
„Până la urmă s-a dovedit a fi cea mai bună alegere. La început nu mi-a fost uşor, pentru că eram obişnuit cu un anumit program şi cu antrenamentele zilnice. Acum am un serviciu stabil, ca orice om normal, şi mai joc fotbal doar în timpul liber, pe teren redus. În compania prietenilor mei am redescoperit, surprinzător, plăcerea de a juca fotbal, pentru că în ultimii ani m-am simţit ca un sclav”, a precizat Plecanciuc.
Sătul de neajunsurile din fotbalul românesc, Florin a simţit după nuntă că perioada romantică din viaţa lui a trecut şi este cazul să se apuce de ceva serios. Fiind un tip inteligent şi cu potenţial, şi-a găsit un job plătit decent, iar acum locuieşte cu soţia sa în Bucureşti. „Lucrez la un birou, în vânzări. Nici nu se compară viaţa de acum cu ce am trăit în fotbal. Nu mai am parte de stres, ştiu că vine data de 15 a lunii şi-mi intră banii pe card. Nu realizez cum se descurcă fotbaliştii care au familii şi copii. Numai meserie nu se cheamă aceasta. Nu se poate numi fotbal ceea ce se practică în Liga a II-a. Nu există condiţii minime de pregătire, de igienă şi nici asistenţă medicală la antrenamente. Efortul este mare, alimentaţia subţire, iar vitaminizarea lipseşte cu desăvârşire. Acesta nu este profesionism”, a mărturisit fotbalistul care, în 2013, înainte de operaţia suferită la ligamentele încrucişate, avea o cotă de piaţă de 225.000 de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.com.
Plecanciuc: „Nu se merită să fii fotbalist în ziua de azi”
Florin Plecanciuc şi-a dat seama o dată în plus că nu a realizat nimic cu fotbalul în momentul angajării la firma unde activează acum, când a descoperit că până la vârsta de 27 de ani nu contribuise cu nimic la fondul de pensii. „Nu-i normal ce se întâmplă, şi gândiţi-vă că mai există încă multă lume care ne invidiază că suntem fotbalişti. Intri într-un carusel, te blazezi, şi te gândeşti doar că mâine s-ar putea să fie mai bine. Ţi se repetă încontinuu: <Hai, jucaţi, că banii o să vină>, dar mi-am dat seama că aşteptam în zadar. Nu puteam să accept la nesfârşit aşa ceva. A fi fotbalist în ziua de astăzi este un sacrificiu. Şi nu se merită. Tragi linie la final de lună şi realizezi că vii cu bani de acasă”, a dezvăluit Plecanciuc.
Acesta a mărturisit că cea mai mare dezamăgire din fotbal a trăit-o atunci când s-a accidentat grav şi a lipsit de pe gazon mai bine de jumătate de an. „Te trezeşti că nu te mai bagă nimeni în seamă. Mai mult, constaţi că trebuie să faci recuperarea pe banii tăi. Plecând de la toate aceste probleme, nu mai exista nici o motivaţie pentru mine pentru a continua să joc fotbal. Vă spun în cunoştinţă de cauză că în eşalonul al doilea, poate cu una - două excepţii, obiectivul echipelor înaintea fiecărei ediţii de campionat este evitarea desfiinţării. N-am vrut să mai fiu păcălit şi să profite altcineva de mine în continuare. Devenisem sătul de promisiuni şi de vorbe goale. Începusem să-mi pun întrebări dacă are rost să-mi nenorocesc sănătatea pentru nimic. Când eram foarte tânăr, treceam mai uşor peste toate aceste probleme, dar odată ce mi-am întemeiat o familie m-am gândit că a venit vremea s-o rup cu fotbalul şi să mă apuc de treburi serioase”, a relatat apărătorul central care a început fotbalul la Rarăul Câmpulung Moldovenesc.
Plecanciuc: „La Rapid am fost sprijinit, dar situaţia de aici e la fel de grea ca în restul ţării”
Florin a dezvăluit că astă-vară, în momentul în care a decis să renunţe la fotbal, a avut oferte de a-şi continua cariera de la echipe de Liga a II-a, însă a preferat să le ignore, şi nu regretă nimic. „Nu mă mai atrage în vreun fel meseria de fotbalist. Aşa cum am mai spus, prefer să mă duc să joc fotbal de plăcere, cu băieţii, decât să fiu bătaie de joc în cadrul unei echipe. Din păcate, asta-i realitatea în fotbalul românesc. Nu ştiu ce copii o să mai vină din urmă. Stadioanele sunt goale, apar zilnic fel de fel de mizerii, nu vreau să mai fac parte din această lume”, a declarat Plecanciuc.
Fotbalistul sucevean a ţinut să precizeze că nu doreşte ca prin ceea ce a spus lumea să creadă că face vreo aluzie în vreun fel la ceea ce a trăit în perioada în care a fost legitimat la Rapid Suceava. „Cei de acolo mi-au acordat sprijin şi mi-au oferit posibilitatea să joc din nou, ţinând cont că veneam după acea accidentare. Din păcate însă, şi la Suceava condiţiile sunt la fel de grele ca în restul ţării”, a spus Plecanciuc.
Rememorând întreaga sa carieră de fotbalist, Plecanciuc a recunoscut că cel mai bine i-a fost în tricoul „galben-albastru” al Petrolului Ploieşti. „În acea perioadă m-am simţit cu adevărat fotbalist. Am trăit o mare satisfacţie la finalul sezonului 2010-2011, când am reuşit să pun umărul la promovarea echipei în primul eşalon. Era o atmosferă de vis, m-am simţit copleşit de dragostea fanilor. Sunt amintiri preţioase pentru mine, pe care nu o să le uit niciodată”, a încheiat Florin Plecanciuc.