Joi, într-un cadru festiv organizat la Hotelul Alexander din Bucureşti, Federaţia Română de Rugby şi-a premiat performerii din acest an, antrenori, jucători şi cluburi, festivitate la care au fost prezenţi Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic şi preşedinte al Rugby Europe, Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Roman, reprezentanţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului, ai Casei Regale a României, foşti şi actuali internaţionali, antrenori şi arbitri, reprezentanţi ai sponsorilor. Printre invitaţi s-au aflat şi patru antrenori din judeţul Suceava, Florin Nistor şi Andrei Varvaroi de la CSȘ Gura Humorului, Constantin Vlad, de la CSM Suceava şi Dumitru Livadariu, de la LPS Suceava. Bucovina a fost reprezentată cu cinste de doi dintre cei mai importanţi jucători ai naţionalei de seniori a României, mai exact căpitanul Mihai Macovei şi căpitanul echipei Steaua Bucureşti, Viorel Lucaci. Astfel, humoreanul Mihai Macovei a primit trofeul pentru „Cel mai bun jucător român ce evoluează în străinătate”. Din păcate, Mihai nu a putut fi prezent la această gală, el fiind prins în campionat cu noua sa echipă din a doua ligă franceză Pro D2 Colomiers. Mihai Macovei a avut o evoluţie foarte bună la Cupa Mondială din Anglia, competiţie în care s-a evidenţiat din postura de căpitan mai ales în meciul câştigat cu Canada, când România a revenit de la 0 -15 în cea mai mare răsturnare din istoria Cupei Mondiale, partidă în care humoreanul a marcat cele două eseuri ale naţionalei noastre.
Viorel Lucaci a fost desemnat cel mai bun jucător din primul eşalon al României
Cel de-al doilea jucător din Bucovina premiat la Gala Rugby-ului Românesc este Viorel Lucaci, sportiv originar din Berchişeşti, ce a fost descoperit şi format la Clubul Sportiv Școlar din Gura Humorului. Căpitan al echipei Steaua Bucureşti şi titular incontestabil al naţionalei de seniori, Viorel Lucaci a primit trofeul de „Cel mai bun jucător din România în SuperLiga CEC Bank”.
„Mă simt foarte onorat de acest premiu şi vreau să le mulţumesc tuturor celor de m-au votat şi m-au susţinut. Am avut un an foarte greu, chiar dacă nu s-a văzut asta în rândul suporterilor, an în care am muncit foarte mult. Mă bucur pentru tot ceea ce am realizat, mai ales pentru echipa naţională. Din punct de vedere al rezultatelor cu echipa de club mi-aş fi dorit mult mai mult, în primul rând să jucăm finala SuperLigii la Baia Mare şi s-o câştigăm, dar din păcate nu s-a putut. În Cupa Regelui am fost eliminaţi şi am jucat finala Cupei României, dar din păcate echipa nu s-a putut baza pe jucătorii de la naţională”, a explicat Viorel Lucaci. Jucătorul humorean a mai adăugat că a avut nişte satisfacţii extraordinare în evoluţiile cu echipa naţională, asta mai ales pentru că evoluează doar în campionatul intern. Viorel a început rugby-ul în anul 2001, la vârsta de 14 ani, iar la 18 ani a plecat la Baia Mare, unde a evoluat trei ani, club de la care a plecat la Steaua Bucureşti, unde evoluează în prezent.
Preşedintele FRR, suceveanul Haralambie Dumitraş, a făcut o scurtă analiză a anului 2015
În cadrul Galei Rugby-ului Românesc, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, suceveanul Haralambie Dumitraş a făcut şi un scurt istoric al anului 2015 în rugby-ul românesc, an dominat de cea mai importantă competiţie a planetei, Cupa Mondială ce a avut loc în Anglia şi la care echipa României participă pentru a noua oară consecutiv.
„Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi, parteneri, prieteni, oameni din teritoriu care descoperă talente şi le şlefuiesc pentru sport, pentru societate. Mă bucur să vad în această sală generaţii diferite care şi-au lăsat amprenta în rugby-ul românesc şi este un lucru bun că trecutul, prezentul şi viitorul se află la un loc. Anul 2015 a fost un an greu, de Cupa Mondială, competiţie în care echipa României a reuşit o performanţă bună, la finalul căruia a stabilit şi două recorduri, unul de audienţă, la meciul România – Irlanda asistând 89.267 de spectatori, şi apoi, cea mai spectaculoasă revenire din istoria competiţiei, de la 0-15, la 17-15 în meciul cu echipa Canadei. În plus, să nu uităm că Ovidiu Toniţa a participat în acest an la cea de-a cincea Cupă Mondiala a carierei. Trebuie să amintim că naţionala de U19 a jucat finala Campionatului European, ceea ce ne dă speranţe pentru viitor. A fost un an bun, care ne obligă şi mai mult pe viitor şi când spun asta, mă gândesc la ediţia următoare a Cupei Mondiale şi la faptul că trebuie să începem reconstrucţia echipei, să aducem cât mai mulţi tineri jucători care să se integreze cât mai bine”, a declarat preşedintele FRR, Haralambie Dumitraş.