Salvamontiştii suceveni le recomandă turiştilor şi amatorilor de drumeţii care doresc să meargă pe munte zilele acestea să-şi ia o serie de măsuri de precauţie pentru a nu avea neplăceri.
Pentru că se anunță vreme destul de capricioasă, cu vânt, lapoviță și ninsori în zona montană, turiştii trebuie să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, mănuşi, cagulă, parazăpezi, jachetă vânt, polar, suprapantalon, rucsac, căciulă, apă şi dulciuri. O altă recomandare este aceea de a lua numerele de telefon ale serviciului salvamont şi să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis.
„Sub nici o formă, turiştii nu trebuie să se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiţii meteo nefavorabile, deoarece marcajele pe timp de iarnă sunt mai puţin vizibile, de cele mai multe ori acoperite de stratul de zăpadă sau de crengile copacilor încărcaţi de zăpadă, vizibili fiind numai stâlpii de marcaj, vopsiţi în culorile alb şi negru în golurile alpine. De asemenea, este recomandat ca cineva din grup să fi făcut traseele pe timp de vară, pentru a se putea orienta mai uşor în condiţii meteo nefavorabile”, a arătat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.
Timpii de mers pot fi şi de două ori mai mari
Turiştilor li se cere ca în cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, să telefoneze serviciului salvamont, pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.
„Majoritatea turiştilor care au probleme sună la serviciile salvamont numai atunci când văd că se înnoptează, ceea ce face mult mai dificilă o acţiune a salvatorilor montani. De aceea, este indicat ca turiştii să abordeze traseul cât mai matinal posibil, iar în prima zi este indicat să plece pe un traseu uşor spre creastă sau cabane, iar a doua zi, funcţie de condiţiile meteo, condiţia fizică şi echipament să meargă pe un traseu mai dificil sau de creastă. Pentru turiștii fără experiență în drumeții montane este indicat să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane”, a mai spus Voicu Raia.
Salvamontiştii mai atrag atenţia că timpii de parcurgere a unui traseu pe timp de iarnă sunt mai mari, uneori chiar de două ori, faţă de timpii afişaţi pe tablele indicatoare sau în hărţile turistice.
Transrarăul este închis
Un alt aspect pe care turiştii trebuie să-l ia în considerare este faptul că Transrarăul este închis.
„Întrucât sunt mulți care ignoră faptul că Transrarăul este închis odată cu prima cădere de zăpadă, că se creează polei pe șosea sau șoseaua este acoperită de zăpadă, facilitând derapajul, este obligatoriu să-și doteze autovehicolele cu anvelope de iarnă, să fie în porbagaj un set de lanțuri antiderapante și o lopată mică”, sună recomandarea Serviciului Salvamont Suceava.
Reprezentanţii Salvamont fac apel la amatorii de drumeţii să anunţe orice problemă, mai ales că în urmă cu câteva zile a fost vijelie, iar mai mulţi arbori fie s-au rupt, fie au fost smulşi din rădăcini, blocând anumite porţiuni din trasee.
Pentru informaţii suplimentare, turiştii sunt rugaţi să sune la 0745/313052 şi 0salvamont, pentru informaţii si recomandări privind zona montană, respectiv 112 pentru cazurile ce implică actiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.