Echipele de rugby seniori şi juniori ale Clubului Sportiv Municipal Suceava au reuşit să se prezinte în toate competiţiile organizate de Federaţia Română de Rugby în acest an, atât la nivel de juniori, cât şi la cel de seniori. Sprijinită financiar şi material în principal de Primăria şi Consiliului Local Suceava, Asociaţia Sportivă Prietenii Rugby-ului din Bucovina, Clubul Sportiv Municipal Suceava, dar şi alţi sponsori, secţia de rugby de la CSM a avut un buget de aproximativ 50.000 de euro, sumă ce echivalează cu salariul a doi jucători de la Timişoara, bani din care s-au plătit toate cheltuielile organizatorice, cele din deplasări, din pregătire, tot ce presupune participarea în competiţii, o foarte mică parte rămânând şi pentru jucători, la seniori. În ciuda faptului că n-au avut posibilităţi să facă o pregătire corespunzătoare, deoarece o mare parte din jucători se întreţin din alte surse, sucevenii au început destul bine campionatul, cu câteva meciuri bune, unele pierdute la o diferenţă mică în faţa unor echipe mult mai puternice precum CSM U23 Bucureşti sau Bârlad şi au reuşit să se impună în disputa cu Ştiinţa Petroşani, câştigătoarea din acest an a Diviziei Naţionale, dar şi cu RCM Galaţi, medaliata cu bronz în play-off.
“Am avut un început bun, deşi n-am atins forma sportivă programată. Apoi, în ciuda faptului că au existat planificări, programe şi obiective de performanţă, acestea nu au fost respectate. Sursele financiare au fost insuficiente, dar am beneficiat de un lot numeros cu sportivi specializaţi pe posturi”, a explicat antrenorul Constantin Vlad.
Sucevenii au pierdut pe parcursul campionatului mulţi jucători importanţi, şi asta s-a văzut în rezultate
Echipa suceveană a avut parte în startul sezonului de un lot numeros, cu mai mulţi jucători specializaţi pe fiecare post, fapt ce s-a simţit în jocul echipei, dar din păcate până la finalul sezonului aveau să apară foarte multe modificări, ce au influenţat rezultatele ulterioare.
„Pauza competiţională a dus la pierderea unui număr însemnat de jucători, mai ales pe linia de trei sferturi, mulţi dintre aceştia abandonând activitatea. O altă problemă a fost cea a faptului că jucătorii nefiind profesionişti, nu au putut participa la antrenamente, ceea ce automat a condus la o capacitate de efort redusă şi implicit la nerespectarea planului de joc. Unele meciuri le-am pierdut la limită, şi aici s-a văzut lipsa unui lot numeros, însă am reuşit să promovăm tineri jucători de la cele trei cluburi de juniori din judeţ, LPS şi CSM Suceava, dar şi CSŞ Gura Humorului, asigurându-le astfel continuitate jucătorilor, dar şi echipei noastre de seniori”, a explicat Constantin Vlad.
CSM Suceava a rulat în acest sezon peste 40 de sportivi, unii dintre ei renunţând pe parcurs, o parte întorcându-se la echipă după perioade petrecute la muncă în străinătate. După părerea tehnicianului sucevean, greul în teren a fost dus de pachetul de înaintare, jucătorii din grămadă fiind specializaţi din mers şi pe posturile din linia de trei sferturi. Astfel, principalul marcator al punctelor reuşite de echipă a fost pilierul Octavian Scolobiuc, care de altfel a fost cel mai bun marcator din grămadă în toate competiţiile naţionale din acest an. Mai mult, din lotul echipei sucevene a făcut parte şi Ciprian Lucaci, de la CSŞ Gura Humorului, ce în prezent este la Steaua Bucureşti şi în lotul naţional sub 19 ani. Suceava a avut şi mijlocaşi la grămadă foarte buni, centri şi fundaşi, unul dintre aceştia fiind Ştefan Ştefăroi, jucător ce a fost convocat la naţionala de rugby în 7, el marcând 11 eseuri în sezonul ce s-a încheiat. Tehnicianul sucevean crede că echipa ar fi putut să obţină mai mult de la acest sezon, unul extrem de disputat, cu multe surprize, în care ierarhia finală nu reflectă în totalitate raportul de forţe din teren. CSM Suceava a terminat pe locul doi în play-out-ul Diviziei Naţionale, după CSM U23 Bucureşti, echipă ce nu a pierdut nici un meci în campionat şi care nu avea ce căuta în a doua parte a clasamentului, dar a ajuns aici pentru că nu poate promova.
Constantin Vlad nu este de acord cu schimbarea sistemului competiţional
Din păcate, veştile nu sunt bune pentru echipă în ceea ce priveşte noul sezon din Divizia Naţională. Astfel, federaţia a venit cu ideea schimbării sistemului competiţional şi revenirea la cel desfăşurat în toamnă şi primăvară, variantă ce nu este agreată de mai multe echipe.
„Nu sunt de acord cu acest sistem, deoarece noi suntem finanţaţi în cea mai mare parte de Primăria şi Consiliul Local Suceava pe baza unui proiect, iar în cazul schimbării nu putem să anticipăm ce se va întâmpla peste doi ani şi de câţi bani vom avea nevoie. Mai mult, bugetul la aceste instituţii se aprobă pe an calendaristic. Nu ştim care e logica acestei schimbări şi chiar dacă ne va fi mult mai greu nu avem ce să facem şi vom încerca să ne adaptăm. În plus, de la terminarea acestui sezon şi până la toamnă este o perioadă enorm de mare în care trebuie să ne ţinem jucătorii într-o formă sportivă bună, dar nu se poate fără competiţii. Probabil că federaţia s-a gândit şi la acest aspect, iar în acest timp vor fi competiţii de rugby în 7, Cupa României sau altele”, a mai adăugat Constantin Vlad.
Tehnicianul echipei de seniori CSM Suceava a ţinut să le mulţumească tuturor celor ce au fost alături de echipele secţiei, Primăria şi Consiliului Local Suceava, Asociaţia Sportivă Prietenii Rugby-ului din Bucovina, Clubul Sportiv Municipal Suceava, antrenorilor celor trei cluburi de juniori din judeţ, LPS Suceava, CSŞ Gura Humorului şi CSM Suceava, dar şi sponsorilor şi suporterilor ce au fost prezenţi în tribune pentru a încuraja echipa.