Singurul liceu cu profil sportiv din judeţul Suceava beneficiază de ieri de un cămin modern, cu o capacitate mare de cazare – 94 de locuri, în camere cu patru paturi, cu grup sanitar propriu (inclusiv duşuri), cu sală de mese, spălătorie şi alte facilităţi pentru tinerii care vor locui acolo.
Inaugurarea căminului, care face parte dintr-un proiect mai amplu, de realizare a campusului LPS, s-a făcut ieri dimineaţă, în prezenţa primarului Ion Lungu, a constructorului – SUCT, a conducerii liceului, dar şi a IŞJ, precum şi a reprezentanţilor Consiliului Local Suceava.
Aceştia au făcut un tur al singurul cămin pentru elevi ridicat în Suceava după Revoluţie, observând dotările din camere, băile moderne, dar şi faptul că există inclusiv o cameră pentru persoanele cu dizabilităţi.
Întreaga clădire a fost racordată la sistemul centralizat de termoficare al oraşului, adică beneficiază de căldură şi apă caldă produsă de centrala pe biomasă din lunca Sucevei, după cum a remarcat primarul Ion Lungu.
„Facem o inaugurare parţială a căminului destinat elevilor de la LPS, care sunt din localităţi îndepărtate şi nu aveau unde fi cazaţi. Aceştia stăteau în condiţii improprii, înghesuiţi, aici le oferim un alt grad de confort. De aceea am stabilit cu conducerea şcolii să le dăm posibilitatea să fie cazaţi aici cât mai repede, adică chiar de astăzi”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.
Lungu a precizat că odată cu facilităţile puse la dispoziţie elevilor prin acest proiect al campusului sportiv – căminul cu 94 de locuri, cantina, terenurile de handbal, stadionul şi amfiteatrul, îşi doreşte să se obţină performanţe sportive chiar mai bune decât până acum.
„Iată că după 6-7 ani de blocaj, se finalizează lucrările de aici, care aduc beneficii nu doar liceului sau oraşului, ci întregului judeţ”, a mai spus Ion Lungu, felicitând constructorul care şi-a făcut treaba chiar şi atunci când nu a primit bani şi a suportat singur o parte din costuri, pentru o perioadă mare de timp.
Inspectorul-şef al IŞJ, Gheorghe Lazăr, a apreciat faptul că LPS, liceul etalon în pregătirea sportivă, în întregul judeţ, beneficiază de condiţii foarte bune, dar a subliniat faptul că acestea trebuie să fie păstrate.
Odată cu inaugurarea căminului, au fost vizitate şi celelalte componente ale campusului LPS, în special stadionul, căruia îi lipsesc tribunele şi vestiarele, pentru a fi cel mai modern din judeţ.
„Din momentul în care a fost reluat acest proiect, speranţa a renăscut la LPS, pentru că era singurul liceu sportiv din ţară care nu avea o bază sportivă. Sper ca anul viitor, cu sprijinul Primăriei Suceava, să fie alocate fonduri pentru ca terenul de antrenament pentru fotbal să devină unul omologat, potrivit pentru găzduirea de competiţii sportive. Pentru asta avem nevoie să fie dotat cu tribune, vestiare şi chiar nocturnă”, a spus Corneliu Vornicu, consilier local.
„Am satisfacţia că văd realizată această investiţie, care a fost blocată ani de zile. Pe lângă faptul că avem de închis gropile de gunoi tot la sfârşitul lui noiembrie, finalizând şi acest campus sportiv, consider că echipa SUCT a depăşit toate aşteptările”, a spus Dumitru Popescu, managerul general al SUCT, care a avut o perioadă „neagră” în cei şase ani în care lucrările au fost stopate din lipsă de finanţare, banii companiei fiind blocaţi în lucrările făcute acolo din credite.
Nu în ultimul rând, directorul Liceului cu Program Sportiv, Ioan Radu, a ţinut să le mulţumească celor care s-au implicat în realizarea proiectului campusului:
„Fără ajutorul Primăriei Suceava nu se putea realiza acest proiect, nu am fi reuşit să accesăm fonduri europene, dar un rol foarte important l-a avut şi constructorul, care, pe lângă bani, a spus şi suflet în ceea ce a făcut”.
Toate lucrările care mai fac parte din proiectul campusului LPS vor fi finalizate luna aceasta.