Suceveanul Ioan Alexandru Strugariu şi-a propus un obiectiv extrem de îndrăzneţ: să alerge 383 de km de la Cernăuţi la Chişinău. Este mai mult decât un ultramaraton, este o alergare istorică, aşa cum singur a numit-o, un eveniment simbolic pentru ceea ce înseamnă România Mare. Plecarea şi sosirea în această cursă sunt programate în două zile cu o puternică însemnătate pentru istoria noastră. Startul se va da pe data de 28 noiembrie la Cernăuţi, zi în care acum 97 de ani Bucovina se unea cu patria mamă, iar sosirea la Chişinău este programată pentru ziua de 1 decembrie, când la Alba Iulia, în 1918, se desăvârşea Marea Unire.
Pentru a prefaţa acest eveniment, Ioan Alexandru Strugariu a dorit să aducă în atenţie ce a însemnat anul 1918 pentru poporul român, şi nu prin prisma unităţii naţionale, ci prin sacrificiul de la acea vreme.
„1918 - Făcând un bilanţ al pierderilor suferite de armata română, Buletinul de Informaţii al Secţiei a II-a a Marelui Cartier General al armatei române din 30 iunie 1919 preciza că din rândul militarilor armatei române au căzut în lupte sau seceraţi de boli circa 330.000 de militari, dintre care 85.000 de militari (ofiţeri şi soldaţi), căzuţi pe câmpul de luptă, la care se adăugau circa 155.000 (de ofiţeri şi trupă), morţi dintre răniţii şi bolnavii din spitale, 60.000 ofiţeri şi trupă morţi din rândul prizonierilor şi 20.000 de militari mari mutilaţi de război. În acest comunicat nu se aminteste despre pierderile civile care sunt incomensurabil mai mari. Acesta a fost sacrificiul românilor pentru realizarea statului național unitar român! Pentru a aduce un omagiu celor care în vreme de restriște și-au dat viața pentru ca noi să EXISTĂM (mai presus de toate și-au aparat semenii într-un război pe care nu ei l-au început), eu m-am decis să alerg cei 383 km de la Cernăuţi la Chişinău”, este mesajul suceveanului Strugariu.
A alergat şi de la Rădăuţi la Iaşi pentru a ajuta copiii săraci
Ioan Alexandru Strugariu nu este la prima „ispravă” de acest fel. În primăvara acestui an a alergat 181 de km, de la Rădăuţi la Iaşi, cu scopul de a aduna bani pentru copiii abandonaţi, mamele tinere abandonate, copiii săraci fără casă care locuiesc în complexul Valea Plopului, din judeţul Prahova.
„Sunt un om normal care, de aproximativ trei ani, a descoperit cum poate să aducă o schimbare în bine, prin intermediul dorinţei sale de a se autodepăşi. Din acel moment am început să alerg distanţe din ce în ce mai lungi pentru cauze cu adevărat importante. Eu alerg cu gândul că trebuie să ajung la capăt, indiferent unde va fi acesta, în schimb, cauza este mai importantă. La Valea Plopului şi la Valea Screzii, din durerea unora şi din iubirea altora s-a născut o lume mai puternică decât celelalte“, a precizat Ioan Alexandru Strugariu la vremea respectivă.
El a alergat pentru cei peste 350 de copii din familii cu mari probleme sociale, copii abandonaţi în spitale cu deficienţe, în curs de recuperare prin plasare în mediul familial, copii ai străzii, tineri alungaţi din orfelinate după împlinirea vârstei de 18 ani. Cu toţii au găsit o familie şi o rază de speranţă la Valea Plopului, acolo unde reprezentanţii Asociaţiei Pro Vita au pus bazele unui adevărat sat.
În urma ultramaratonului din luna martie s-au adunat câteva mii de lei, bani care au ajuns la copiii cu probleme.