”Maratonul Cetăţilor”, a cărui organizare oficială nu a fost aprobată de autorităţile locale, s-a desfăşurat, ieri, în municipiul Suceava datorită perseverenţei unor tineri alergători, care au vrut să marcheze astfel începerea unei noi campanii de strângere de fonduri a organizaţiei ”Salvaţi Copiii” pentru dotarea maternităţilor şi prevenirea mortalităţii infantile. Iniţiativa a aparţinut unui sucevean de 25 de ani, Constantin Lucuţar, care şi-a invitat prietenii şi cunoscuţii să vină să alerge împreună cu el, pe un traseu de 10 km: Stadion Areni - Cetatea de Scaun a Sucevei - Biserica Mirăuţi - Biserica Domniţelor - Curtea Domnească - Cetatea de Vest - Cetatea Zamca - Stadion. ”Am citit că nu a fost aprobat acest maraton şi am vrut să demonstrăm că pentru un astfel de scop, pentru salvarea vieţilor unor copii, se poate face”, ne-a spus Constantin Lucuţar. La invitaţia lui au răspuns alergători din Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Iaşi şi Piatra Neamţ.
Andrei Grigoroae, de la Asociaţia Sport Natura Piatra Neamţ, organizatorul primului concurs de alergare montană, ”Bate Toaca”, a fost şi el prezent ieri la Suceava pentru a alerga pentru viaţă. La fel, un alt neobosit susţinător al proiectelor organizaţiei ”Salvaţi Copiii", Nicolae Tandin Cernica. El a explicat prezenţa unui număr atât de mare de tineri veniţi să alerge împreună, peste 50, într-o duminică dimineaţa, prin aceea că ”au fost neplăcut surprinşi de nepăsarea autorităţilor faţă de problema mortalităţii infantile”.
Trecătorii le-au oferit apă celor care au alergat pentru copii
Grupul de alergători a pornit din parcarea de lângă Primăria Suceava, pe strada Alexandru cel Bun, a urcat spre Cetatea de Scaun a Sucevei, apoi a coborât prin pădure până la Biserica Mirăuţi - Biserica Domniţelor - Curtea Domnească şi au urcat pe strada Petru Rareş spre Cetatea de Vest şi, prin pădure din nou, spre Mănăstirea Zamca şi apoi spre stadion, pentru a doua tură. Deşi au fost nevoiţi de câteva ori să traverseze străzi, atât şoferii, cât şi pietonii au arătat înţelegere şi respect şi nu a fost nici un fel de perturbare a traficului. Mai mult, pe partea de traseu din oraş au fost trecători care au oferit sticle cu apă celor care şi-au luat timp să alerge pentru salvarea unor copii. La finalul cursei, în ciuda oboselii, toţi participanţii s-au declarat fericiţi că au marcat astfel debutul unei noi campanii pentru o cauză bună şi asta cu atât mai mult cu cât din donaţii s-a strâns şi suma de 635 de lei. Menţionăm că nici unul dintre cei care au alergat ieri nu este sportiv de performanţă, ci sunt ”alergători de weekend” care au făcut faţă cu succes celor 20 de km.
Reamintim că, în urmă cu câteva luni, autorităţile sucevene au refuzat aprobarea ”Maratonului Cetăţilor”, pe care organizaţia ”Salvaţi Copiii” a dorit să-l organizeze în data de 11 octombrie a.c., pentru a marca 25 de ani de activitate umanitară şi pentru a lansa o nouă campanie de strângere de fonduri pentru copiii. Motivul invocat a fost că infrastructura rutieră din municipiul Suceava nu se pretează unei astfel de activităţi. Campania încheiată în 11 octombrie a.c. a însemnat strângerea banilor necesari pentru achiziţionarea unui incubator de transport pentru bebeluşi şi a unei lămpi de fototerapie pentru copiii cu icter, care au fost donate Spitalului Municipal de Urgenţă din Câmpulung Moldovenesc.