La Fălticeni şi în comuna Forăşti s-a desfăşurat, în perioada 9-11 octombrie, ediţia a III-a a Concursului interjudeţean de orientare sportiv-turistică “Dumbrava Minunată”. Concursul a avut un caracter aplicativ şi s-a desfăşurat în două etape. După şedinţa tehnică din seara zilei de vineri, sâmbătă a avut loc prima etapă în pădurea Focşa din satul Roşiori, comuna Forăşti. A doua etapă s-a desfăşurat duminică, pe o ploaie rece şi la 3 grade Celsius, în interiorul municipiului Fălticeni, pe trasee care au variat ca distanţă între 2 şi 4 kilometri şi ca dificultate, în funcţie de categoria de vârstă. Cei peste 60 de participanţi au parcurs traseele orientându-se cu ajutorul busolei şi al hărţilor, trecerea prin punctele obligatorii fiind înregistrată electronic.
Profesorul Dan Beraru, coordonator al Cercului de orientare turistică de la Clubul Copiilor Fălticeni, a declarat: “Am reuşit să organizăm acest concurs cu sprijinul Primăriei Fălticeni, al Colegiului <Vasile Lovinescu>, care ne-a asigurat cazarea şi masa pentru participanţi, şi al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, care a asigurat cupele şi medaliile pentru festivitatea de premiere. La concurs şi-au anunţat participarea 15 echipaje, dar au ajuns doar 13. S-au evidenţiat Clubul Sportiv “Victoria” Braşov, cluburile copiilor din Agnita – Sibiu şi Fălticeni, palatele copiilor din Iaşi, Botoşani, Suceava, Liceul Tehnologic din Miroslava, judeţul Iaşi, Liceul Teoretic <Ion Creangă> din Pipirig – Neamţ şi şcolile gimnaziale din Poiana Stampei, Vadu Moldovei. Pentru tot ceea ce a însemnat logistica organizării acestui concurs, aparatura electronică de cronometraj şi verificare a trecerii şi softul aferent am fost ajutaţi de Clubul Copiilor din Câmpulung Moldovenesc, fiind singura instituţie din judeţ care dispune de aşa ceva. Din partea Federaţiei Române de Orientare a participat arbitru FRO ing. Florin Patraş, care a tipărit hărţile pentru orientare atât în zona urbană, cât şi în pădure.
Concursul din pădurea Focşa s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii, vremea a ţinut cu noi, a fost distracţie pentru copii şi griji pentru noi atunci când nu ajungeau la timp, dar totul s-a desfăşurat fără evenimente nedorite. Etapa de duminică a fost una de sprint pe distanţă scurtă, s-a desfăşurat pe ploaie, în oraş. Dorinţa copiilor de a câştiga ne-a făcut să uităm de frig. Pentru stabilirea câştigătorilor la cele 9 categorii de vârstă, fete şi băieţi, s-au cumulat rezultatele de la cele două etape”.
Concursul interjudeţean de orientare sportiv-turistică “Dumbrava Minunată” are ca scop cunoaşterea, înţelegerea şi aplicarea în regim de concurs a principiilor care stau la baza activităţii de orientare turistică şi sportivă, dezvoltarea capacităţii de comunicare, dezvoltarea capacităţii de explorare şi investigare.
Rezultate Concursul interjudeţean de orientare turistică “Dumbrava Minunată”
În urma cumulării rezultatelor celor două probe, a rezultat următorul clasament pe echipaje:
locul I – Palatul Copiilor Botoşani;
locul al II-lea – Palatul Copiilor Iaşi;
locul al III-lea – Clubul Copiilor Agnita, jud. Sibiu; Clubul Copiilor Victoria, jud. Braşov; Clubul Copiilor Fălticeni 1;
menţiunea 1 – Şcoala Gimnazială Nr. 2 Vadu Moldovei, jud. Suceava;
menţiunea 2 – Liceul Tehnologic Miroslava, jud. Iaşi; Şcoala Gimnazială Poiana Stampei, jud. Suceava; Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vadu Moldovei, jud. Suceava;
menţiunea 3 – Clubul Copiilor Fălticeni 2; Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc;
menţiunea 4 – Liceul Tehnologic “Ion Creangă” Pipirig, jud. Neamţ; Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
Elevii câştigători, diferenţiaţi pe categorii de vârstă şi sex (Masculin 10, 12, 14, 16, 18 şi Feminin 12, 14, 16, 18), au primit din partea Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport a Judeţului Suceava medalii şi cupe, iar din partea organizatorilor au primit diplome. Toţi participanţii au primit reviste cu tematică geografică.