Lucrările de construcție a campusului de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava au intrat pe ultima sută de metri, atât conducerea liceului, cât și constructorul sperând ca până pe 15 octombrie să pună în funcțiune două dintre obiective, respectiv internatul și terenul de fotbal. De luni, constructorii au trecut la ultima fază a construcției terenului de fotbal, și anume la montarea suprafeței sintetice, una dintre cele mai moderne din țară, dar și din Europa, ce provine de la o firmă din Belgia, recunoscută pe plan mondial în acest domeniu. Mai mult, internatul este aproape de finalizare, conducerea liceului sperând ca pe 15 octombrie, elevii să se mute aici din cel vechi.
„Fiind aproape de finalul anului este normal să fim aproape de finalizarea campusului școlar. În acest moment, singurul obiectiv finalizat 100% este terenul de handbal din spatele școlii. De asemenea, internatul este finalizat în proporție de 99% la sută, în acest moment montându-se mobilierul și celelalte lucruri necesare în camere, în așa fel încât maxim pe 15 octombrie să mutăm copiii din vechiul internat. Amfiteatrul este 100% finalizat, dar problema este că nu-l putem folosi deocamdată deoarece nu avem mobilier și instalație de sonorizare pentru această sală. În celelalte camere vom face recepția și vom muta mai multe cabinete, în primul rând cel medical. Cantina este puțin în urmă cu lucrările, dar cred că după ce se vor termina celelalte obiective, constructorul își va concentra forțele pentru a finaliza și cantina”, a explicat directorul LPS Suceava, Ioan Radu.
Internatul ultramodern are o capacitate de 92 de locuri în 28 de camere, una dintre ele fiind rezervată elevilor cu dizabilități.
Conducerea LPS speră ca terenul să fie practicabil în a doua parte a lunii
După estimările constructorilor, terenul de fotbal ar trebui finalizat în maxim 10 zile, lucru ce va depinde în special de condițiile meteo, un impediment fiind ploaia.
Din păcate, în proiectul inițial nu au fost prevăzute tribune, vestiare și bănci de rezervă, dar conducerea LPS speră în primă fază să-l poată omologa cu vestiarele din școală, iar mai apoi să se facă un alt proiect pentru construirea acestora.
„Vom avea nevoie și de bănci de rezervă, dar această problemă sperăm s-o rezolvăm noi, după finalizarea proiectului. Pentru meciurile oficiale trebuie să omologăm terenul, dar una din condițiile de bază este existența vestiarelor dotate cu dușuri la teren, ceea ce nu există. Vom încerca să-i convingem pe cei ce vor omologa să accepte folosirea vestiarelor din școală, dar în acest mod trebuie să asigurăm protecția jucătorilor, arbitrilor și oficialilor pe traseul de la teren la vestiare. Deocamdată îl vom folosi pentru antrenamente, urmând ca și terenul de la Ițcani să intre într-un proces de renovare, dar deocamdată suntem în faza de proiect”, a adăugat Ioan Radu.
Până în acest moment, din cele cinci obiective ale noului campus, doar terenul sintetic multifuncțional din spatele școlii a fost dat în folosință, el urmând să fie folosit în special pentru handbal și fotbal, dar și la activități școlare.
Terenul de fotbal are un sistem eficient de scurgere a apei
În proiectul de realizare a terenului sintetic de fotbal a fost prins și un sistem de scurgere a apei, absolut necesar pentru evitarea situațiilor neplăcute în sezonul ploios, când stadionul ar putea deveni impracticabil.
„Suprafața sintetică a venit în valuri ce vor fi desfășurate pe beton. Aceste bucăți vor fi lipite doar la îmbinarea lor, astfel încât să permită scurgerea apei spre rigole. Este o suprafață ultramodernă și foarte performantă, ce mai există doar pe câteva stadioane din Europa. Următorul procedeu va fi turnarea nisipului cuarțos, pe 3 centimetri înălțime, după care se vor pune bilele de cauciuc pentru atenuarea șocurilor. În jurul terenurilor este o rigolă racordată la un sistem pluvial ce va prelua toată apa de pe terenul ce are o pantă de aproximativ 9% în toate direcțiile. Lângă teren va fi o pistă de atletism cu o lungime de 390 de metri și o lățime de 2,44 metri, de tip tartan, care va fi turnată imediat după finalizarea gazonului, ce are o înălțime de 6 centimetri”, a explicat șeful șantierului din campusul LPS, inginerul constructor Gheorghe Hogea.
Din păcate, proiectul acestui teren de fotbal nu a cuprins și alte facilități necesare în organizarea unui meci de fotbal, precum vestiare, dar și tribune. Totuși, conducerea liceului speră ca-n viitor să găsească resurse pentru realizarea acestor dotări absolut necesare, mai ales în procesul de omologare pentru meciurile oficiale.