Sportul, în special handbalul, şi învăţământul sucevean au îmbrăcat haine de doliu după ce ieri a trecut în nefiinţă Dumitru Bernicu, unul dintre cei mai emblematici oameni ai mişcării sportive din judeţ şi din România. Jucător al CSU Suceava, antrenor, profesor şi director al Liceului cu Program Sportiv Suceava, Dumitru Bernicu a fost, după părintele handbalului sucevean, Şerban Pop, omul care a muncit şi a luptat cel mai mult pentru existenţa şi dezvoltarea handbalului sucevean, toate eforturile sale din zeci de ani de carieră fiind răsplătite cu rezultate pe măsură.
De numele său se leagă practic înfiinţarea Liceului cu Program Sportiv în formă sa actuală, instituţie pe care a condus-o cu succes aproape două decenii, din 1993 şi până în 2012. În plus, Dumitru Bernicu este cel care a iniţiat, a susţinut şi a făcut eforturi pentru construirea sălii polivalente, dar şi a campusului ce va fi finalizat în acest an. În cadrul unui interviu dat în anul 2009, când a fost întrebat care au fost realizările cele mai mari ca director la LPS Suceava, Dumitru Bernicu a răspuns: „Rezultatele pe care le-am avut şi sportivii promovaţi la echipele naţionale de seniori. Faptul că am reuşit atunci, în 1993, fuziunea cu Şcoala Nr. 12, că am făcut sala polivalentă şi mai ales că am reuşit să finalizez lucrările complexului sportiv de lângă liceu”.
Şerban Pop: „Dispariţia lui Dumitru Bernicu este dureroasă pentru toţi cei ce l-au cunoscut”
Dispariţia prematură, la doar 63 de ani, a simbolului handbalului sucevean şi nu numai l-a marcat şi pe „părintele” acestui sport la Suceava, Şerban Pop, cel care i-a fost antrenor lui Bernicu la CSU Suceava, profesor la facultatea din Suceava şi mai apoi colaborator în promovarea şi susţinerea acestui sport.
„Dispariţia lui Dumitru Bernicu este dureroasă pentru toţi cei ce l-au cunoscut, nu numai pentru cei ce au lucrat cu el. Mitică, aşa cum îi spuneau prietenii, a început handbalul la juniori la Liceul <Ştefan cel Mare>, în acea perioadă evoluând şi la echipa de seniori a CSU Suceava. Mai apoi a devenit student şi a continuat la echipa pe care o antrenam, în acelaşi timp fiindu-mi şi student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Îmi amintesc că era un jucător extraordinar, care, deşi nu l-a ajutat talia, avea o viteză fantastică şi o îndemânare foarte bună, fiind handbalist de bază al echipei până în 1982, când s-a desfiinţat echipa”, îşi aminteşte Şerban Pop.
În ciuda faptului că avea o talie mică şi era dreptaci, regretatul Dumitru Bernicu a evoluat pe postul de extremă dreaptă, fiind decisiv pentru echipa suceveană în multe meciuri, atât în apărare, dar mai ales în atac.
Dumitru Bernicu a început handbalul în liceu, după ce a avut contacte cu atletismul şi mai ales cu fotbalul. În anii 1968-1969 a jucat în Campionatul Naţional Şcolar de juniori cu echipa de la „Ştefan cel Mare”, iar în 1971 a fost promovat în echipa de seniori a CSU, deşi era încă junior.
Mai apoi, Dumitru Bernicu şi-a luat specializarea de antrenor de handbal şi şi-a început cariera de profesor şi antrenor la Clubul Sportiv Şcolar Suceava
„A fost un jucător de bază în vestiar, ce lega prietenii, şi-n acelaşi timp în teren era ca de oţel. Ca antrenor şi profesor a contribuit la formarea multor jucători de talie naţională şi internaţională şi datorită rezultatelor a ajuns în Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal. Când am promovat în 1973 în Divizia B cu CSU, Mitică era singurul care mai jucase handbal în competiţiile naţionale şi acest lucru l-a ajutat să fie unul dintre jucătorii de bază ai echipei”, a mai adăugat Şerban Pop.
Petru Brânduşe: „Este o pierdere mare a sportului sucevean, a unui om ce a fost trup şi suflet pentru handbal”
Unul dintre cei mai apropiaţi colegi şi prieteni ai regretatului Dumitru Bernicu a fostantrenorul Petru Brânduşe. Fost coleg de echipă la CSU Suceava şi mai apoi coleg în antrenorat la CSŞ Suceava şi LPS Suceava, Petru Brânduşe este de părere că după Şerban Pop, Dumitru Bernicu este al doilea pionier al handbalului sucevean şi românesc.
„Efectiv nu-mi găsesc cuvintele la acest moment trist atât pentru mine, cât şi pentru cei ce l-au cunoscut, dar în special pentru sportul sucevean. A fost primul antrenor la CSŞ Suceava şi ani buni s-a luptat din greu ca antrenor să acopere toate nivelurile din club, apoi a fost inspector şcolar, iar din 1993, an în care s-a unit CSŞ cu LPS, a fost directorul instituţiei noastre. Pe lângă cariera de antrenor s-a ocupat foarte bine şi de cea de manager, sub conducerea sa realizându-se multe proiecte pentru şcoala noastră. A avut rezultate foarte bune ce cu greu mai pot fi egalate în ziua de azi”, a declarat antrenorul şi profesorul Petru Brânduşe.
Petru Ghervan: „E greu să vorbim la trecut de un om ce a fost prezent mereu în activitatea sportivă”
Unul dintre colaboratorii lui Bernicu în handbalul sucevean, Petru Ghervan, crede că dispariţia sa prematură este o veste şoc pentru sportul sucevean, pentru că a avut probleme de sănătate ce aparent se rezolvaseră.
„E greu să vorbim la trecut de un om ce a fost prezent mereu în activitatea sportivă, mai ales în handbal. Am jucat un an împreună la CSU în 1979 şi mai apoi am fost colegi la CSŞ din 1990, iar mai apoi am colaborat mult în eforturile de a dezvolta acest sport la Suceava. A fost un om dedicat meseriei până a ieşit la pensie, riguros şi meticulos în ceea ce a făcut, dar şi un bun familist”, a explicat Petru Ghervan. Corpul regretatului jucător, antrenor, profesor şi director Dumitru Bernicu este depus la capela cimitirului Pacea din municipiul Suceava, înmormântarea urmând să aibă loc sâmbătă.