Juniorii suceveni Ciprian Tudosă (CSS „Nicu Gane” Fălticeni), Mihai Ianoş (CSS “Nicu Gane” Fălticeni) şi Cosmin Pascari (CSM Suceava), împreună cu Alexadru Matinca (CS “Ştiinţa Constanţa), au urcat sâmbătă după-amiază pe prima treaptă a podiumului Campionatului Mondial de Canotaj – Juniori din Brazilia, la proba de patru rame fără cârmaci. Este singura medalie de aur a delegaţiei României, canotorii români câştigând alte două medalii de argint, la dublu rame masculin şi dublu vâsle feminin (echipaj din care a făcut parte şi suceveanca Elena Logofătu, sportivă care se pregăteşte la Orşova). Echipajul de 8+1 feminin s-a clasat pe locul 4, iar fetele din echipajul de 4 vâsle, între care şi Ancuţa Bodnar din Moldoviţa, au terminat pe locul 7 (locul 1 în Finala B).
În competiţia de sâmbătă, după primii 500 de metri românii erau pe locul 3, dar o mobilizare exemplară a făcut ca diferenţele faţă de primele două echipaje să fie recuperate, barca României trecând linia de sosire la peste două secunde în fața Marii Britanii, bronzul revenind echipajului Germaniei.
Obiectivul lotului României a fost atins cu ajutorul canotorilor suceveni
Pentru canotorii români, obiectivul a fost îndeplinit. Înainte de plecarea la Rio de Janeiro, antrenorul emerit Vasile Avrămia, cel care i-a pregătit pe canotori la Orşova şi i-a însoţit în Brazilia, a declarat, la plecarea spre Brazilia, că „obiectivul principal pentru acest an este cucerirea unei medalii de aur la Rio. Aşteptările de la elevii pregătiţi la Baza nautică de la Fălticeni şi acum la Orşova sunt mari, chiar dacă concurenţa este una foarte puternică la acest nivel. Toţi canotorii care fac deplasarea s-au numărat printre performerii competiţiilor naţionale şi internaţionale la care au participat în ultimii ani. Elevii mei pornesc la drum spre Brazilia cu dorinţa de a li se cânta imnul naţional pe podiumul mondial”.
Valoarea individuală a făcut diferenţa la linia de sosire
„Suntem foarte mulţumiţi de acest succes mondial. Aveam speranţe că obiectivul poate fi îndeplinit. A fost barca cu cel mai bun procentaj dintre echipajele care au plecat în Brazilia. Valoarea individuală a fost importantăşi a făcut diferenţa la linia de sosire. Pascari era vicecampion mondial, Tudosă campion olimpic de tineret, iar Ianoş avea experienţa participării la mondialul de anul trecut”, ne-a declarat antrenorul Ioan Despa, de la CSM Suceava, cel care s-a ocupat împreună cu antrenoarea Ana Avrămia de pregătirea canotorilor la baza nautică de la Fălticeni.
Proba de patru rame fără cârmaci s-a desfăşurat la Lagoa, în Rio de Janeiro, iar statuia gigantică Cristos Mântuitorul, realizată de românul Gheorghe Leonida (fratele inginerului şi omului de ştiinţă Dimitrie Leonida, născut la Fălticeni pe 23 mai 1883), le-a purtat noroc sportivilor care se antrenează în urbea de pe Şomuz.
Campionatul Mondial de Canotaj – Juniori din Brazilia s-a desfăşurat în perioada 5-9 august şi a aliniat la startul diverselor probe peste 600 de canotori din peste 50 de ţări ale lumii.