Centrul municipiului Suceava a devenit sâmbătă cel mai mare teren de baschet din oraş, sute de copii, tineri sau chiar şi persoane cu părul alb trăind bucuria de a marca un coş, de a juca un meci plin de adrenalină, de a lega noi prietenii şi a-şi face o mulţime de cunoştinţe, în cadrul primului turneu oficial de streetball.
Iniţiatorii acestui eveniment, în care toată lumea, de la copii de grădiniţă la persoane de vârsta a treia, a putut să bată mingea şi să arunce la coş, pe esplanada modernizată din centrul oraşului, au fost „Castorii Suceava”, club de baschet privat, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul şcolilor Gimnaziale Nr. 3, „Ion Creangă şi „Miron Costin”.
„Ne dorim ca toţi copiii, dar şi oameni de toate vârstele să facă sport, iar baschetul este pentru toată lumea, indiferent de vârstă, un mod minunat de a petrece timpul liber, făcând sport”, a declarat Vasile Gîlcă, cofondator la "Castorii Suceava".
Competiţia de sâmbătă a fost una de streetball – o variantă de baschet care se joacă 3 la 3.
Timp de o oră, cei care au răspuns apelului de a veni să facă mişcare în aer liber, la kilometrul 0 al oraşului, au avut libertatea de a se mişca de ici-colo, de a se familiariza cu terenul, cu panourile, de a îşi face încălzirea necesară şi de a îşi pune la punct strategia de joc.
Turneul de streetball de la Suceava a avut ecouri puternice şi în alte judeţe, echipe venite special din Bucureşti, Focşani, Bacău şi Târgovişte luându-se la întrecere cu cele aproape 40 de echipe sucevene înscrise în competiţie.
Chiar dacă baschetul e asociat în general cu reprezentanţii masculini ai acestui sport, fetele au demonstrat că nu se lasă mai prejos, venind în număr destul de mare la competiţie.
De exemplu, aproape jumătate din cei 25 de jucători de baschet înscrişi în competiţie din partea Colegiului Naţional "Ștefan cel Mare" au fost fete, iar în alte echipe mixte, fetele au făcut un joc foarte bun, compensând prin agilitate şi ambiţie faptul că nu aveau înălţimea adversarilor.
„Concurenţa la fete este mai mică decât la băieţi, încât rezultatele obţinute sunt categoric mai bune”, a recunoscut antrenorul de baschet al CN "Ștefan cel Mare", Alexandru Miron.
Acesta şi-a exprimat teama ca jocul de streetball, care, în concepţia sa, speculează setea de glorie a copiilor, să nu le transmite atât de mult ideea de baschet cât conceptul de a fi învingător, dar consideră că iniţiativa de a aduce sportul în centrul oraşului este o idee bună.
„În sine, iniţiativa este foarte bună, categoric mai bună decât aceea ca tinerii să stea în faţa calculatorului. Ei trebuie încurajaţi să vină, să stea la soare, să facă mişcare”, a adăugat Alexandru Miron.
Căldura care a cuprins oraşul la orele amiezii nu i-a alungat de pe teren pe sportivii de toate vârstele, care au continuat să joace foarte frumos, fără faze dure, ba chiar cu mult fair-play, dând tot ce puteau mai buni din ei.
Competiţia intitulată Suceava Streetball summer edition este organizată sub egida Federaţiei Internaţionale de Baschet, cu sprijinul Federaţiei Române de Baschet, cea mai mare parte din finanţare fiind asigurată de Primăria Suceava şi Consiliul Local Suceava. Aceasta s-a desfăşurat după sistemul internaţional FIFA, iar rezultatele obţinute pot fi înscrise în turneul internaţional 3x3 Planet. Înscrierile în competiţie s-au făcut atât pe pagina de Facebook a clubului de baschet, cât şi la faţa locului, organizatorii arătându-se foarte mulţumiţi de numărul mare al celor care au dat curs invitaţiei de a juca baschet în centrul oraşului.
De altfel, această manifestare sportivă, un adevărat spectacol, cu mult dinamism şi adrenalină, a atras privirile a sute de spectatori, care s-au delectat urmărind atât evoluţia celor mici, care aveau coşuri speciale, la o înălţime potrivită pentru ei, cât şi a celor mari, în care orgoliile şi experienţa şi-au spus cuvântul adeseori.
Cert este că iniţiativa s-a dovedit una de bun augur, un adevărat spectacol sportiv şi o modalitate excelentă de divertisment nu doar pentru jucători, ci şi pentru spectatori, încât nici nu e de mirare că în toamnă, în prima jumătate a lunii septembrie, organizatorii vor să vină cu o nouă competiţie.
Trebuie spus că nu doar cei înscrişi în competiţie au avut şanse a arunca la coş, pentru spectatori fiind organizate concursuri separate, de slam-dunk, aruncări la coş, unul de aptitudini, dar şi ineditul concurs „şarpe”, în care fiecare stă în spatele celuilalt, dacă aruncă şi marchează se duce la coada şirului, dacă nu, este eliminat din competiţie.