vineri, 29 mai 2015 - Anul XX, nr. 122 (5934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Despărţire

Petru Ghervan, la capăt de drum alături de echipa de handbal a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finalul unui sezon în care echipa de handbal a Universităţii a părăsit prima scenă a handbalului românesc, Petru Ghervan a renunţat la funcţia de antrenor principal şi şi-a asumat această retrogradare. După meciul pierdut miercuri pe teren propriu în faţa Timişoarei, partidă ce a însemnat şi ultima prezenţă a echipei sucevene pentru cel puţin un sezon în Liga Naţională, tehnicianul studenţilor a ţinut să analizeze şi să explice în acelaşi timp toate lucrurile ce au dus la neîndeplinirea obiectivului, acela de la rămâne în primul eşalon.

 

Tehnicianul studenţilor este convins că această retrogradare putea fi evitată

Petru Ghervan crede că această retrogradare putea fi evitată, în condiţiile în care ar fi avut echipa integrală la fiecare joc şi dacă ce s-a pregătit pe parcursul anului în antrenamente s-ar fi exersat în joc cu o formulă anume de echipă.    

„Când dispar cinci sau şase jucători din acea formulă e greu să-i înlocuieşti cu alţi jucători mai tineri şi mai firavi, ca forţă fizică, şi mai lipsiţi de experienţă şi să pretinzi rezultate. Din păcate, în meciurile decisive am jucat de fiecare dată într-o formulă inedită şi aici plătim tribut vulnerabilităţii fizice a unor handbalişti ce nu au rezistat solicitărilor în acest program din trei în trei zile, mai ales că adversarii au practicat jocuri tari, sancţionate sau nesancţionate. Din aceste motive nu ne-am putut exprima aşa cum ne-am pregătit. Este evident că puteam evita retrogradarea dacă jucam aşa cum am făcut-o la Odorhei, unde am făcut egal, sau în meciul de la începutul sezonului cu Baia Mare. Părerea mea este că evitarea retrogradării trebuia făcută prin valoare de echipă şi individuală a jucătorilor, ceea ce nu am putut pune în practică în faţa adversarilor la ultimele jocuri decisive”, a explicat Petru Ghervan.

Pe de altă parte există un lucru ce-l roade de mai mult timp, şi anume faptul că nu ştie dacă în Suceava se doreşte handbal de performanţă.

„Cei din ţară, dacă ar judeca la rece, au nevoie de un adversar în acest colţ de ţară, dar un adversar ce le creează mereu probleme. Noi avem, ca valoare de echipă, un sfert sau o treime din bugetul următoarei clasate şi după cum aţi văzut în play-out, cu excepţia acestui ultim joc, am avut meciuri pierdute la două goluri şi chiar mai multe la un gol, plus o remiză şi n-aş spune că am fost depăşiţi net de nişte echipe ce au investiţii mult prea mari faţă de noi. Lucrul acesta ne demonstrează că n-am fost o echipă de care s-a trecut chiar aşa de uşor în acest campionat”, a mai adăugat Petru Ghervan.

 

Bugetul constant primit de la Universitate a ţinut echipa în viaţă în acest sezon

Tehnicianul universitarilor a apreciat faptul că echipa a avut un buget constant în fiecare lună de la Universitate, chiar dacă nu a fost unul mare. 

„Universitatea a fost principalul finanţator în acest sezon şi unul constant, lucru mult mai important decât dimensiunea sumei. Au fost sume lunare ce au ţinut echipa-n viaţă. Au fost anumite momente ce au dereglat angrenajul unei echipe de moral, cum este echipa tânără a Sucevei, şi anume veşti că vin sau nu mai vin anumiţi bani sau întârzieri de două luni la nişte jucători ce n-au putut fi plătiţi de la universitate. Aceste lucruri s-au simţit imediat în jocul echipei, şi de aceea e nevoie de o mai mare atenţie la construcţia financiară şi la ritmicitatea plăţii sumelor de bani către jucători, pentru că vedem în ce fel se dispută luptele-n teren şi nimeni nu e dispus să-şi strice sănătatea, sau mai rău, să rămână infirm fără să aibă o motivaţie a suportului financiar”, a explicat antrenorul sucevean.

 

Petru Ghervan nu înţelege de ce în 13 ani nu s-a putut construi o sală adevărată la Suceava

Handbalul de seniori la Universitatea Suceava se practică din anul 2002, când s-a promovat în prima ligă, iar până în 2009 echipa s-a luptat vreo trei ani pentru evitarea retrogradării.

„În 2009 am ajuns să jucăm o finală de Challenge Cup şi să ocupăm locul patru în campionat, şi astfel cred că ar fi necesari vreo şapte ani ca să se refacă ceva dacă nu se vor face investiţii clare. În ce mă priveşte, am o părere de rău că în cei 13 ani de handbal la seniori în Suceava nu s-a pus nici o cărămidă la vreo sală de sport şi jucăm în aceleaşi condiţii. Când inviţi un jucător să vină la Suceava trebuie să-i spui unde joci, cu câţi spectatori, care sunt condiţiile de pregătire şi ce obiective ţi-ai propus, ce venituri va avea şi toate acestea concură la obţinerea rezultatului. Pe măsură ce toate aceste lucruri vor fi la un nivel mult mai mare am putea aduna mai mulţi jucători buni, cu pretenţii pentru rezultat şi performanţă sportivă”, a punctat Petru Ghervan.

El a mai adăugat că „handbalul de la Suceava are o istorie interesantă până în acest moment şi cred că ar trebui să fie un imbold pentru toţi cei ce ar finanţa, ar juca la Suceava sau ar pregăti această echipă şi mai ales pentru spectatori”.                     

În plus, tehnicianul sucevean este de părere că acest sezon a fost unul de coşmar pentru el, în care a văzut pe zi ce trece că lucrurile au intrat pe o pantă periculoasă, mai ales de la meciul cu Vaslui, când nu rezultatul l-a îngrijorat, ci faptul că nu mai avea o echipă completă. Totodată, acest campionat a fost dificil şi pentru sportivi, care în marea lor majoritate s-au pregătit bine, dar nu au suportat cu uşurinţă programul şi, din păcate, cei ce au fost mai bine pregătiţi n-au mai putut să joace pe final de sezon. 

„Eu sunt obligat să rămân în sport prin natura meseriei, deoarece sunt profesor la Universitate şi predau disciplina handbal. Acolo se pot face foarte multe studii şi analize şi probabil că voi rămâne pe margine să observ mai mult handbalul de la Suceava. Acest sezon a fost un chin şi cred că ar trebui să am grijă mai mult de sănătatea mea, deşi nu eram convins de asta. Cred că sunt atât de mulţi factori ce concură la obţinerea performanţei sportive şi din păcate aceste componente ale performanţei nu s-au compensat la noi una cu alta. Nu s-au putut depăşi anumite limite pe care le-a avut echipa noastră în acest an, şi de aceea este incorect să continui eu”, a continuat Petru Ghervan.

 

Tehnicianul sucevean îşi doreşte ca cineva să continue în locul său şi să facă mult mai multe lucruri pentru echipă

Antrenorul universitarilor crede că dacă se vor dori performanţele de vârf pe care le-a reuşit echipa din 2002, atunci trebuie clarificate mai multe lucruri. 

„Este o retrogradare pe care mi-o asum şi cred că este timpul ca cei ce mai doresc handbal la Suceava să se mobilizeze şi să găsească o soluţie sau o alternativă, pentru că până la urmă nimeni nu este de neînlocuit, şi spun asta ca o expresie a unor nemulţumiri pe care le-am constatat în prea mulţi ani şi, chiar dacă domnul rector doreşte cu ardoare să continue handbalul la Suceava, nu va putea fără sprijin. Noi putem să avem o echipă universitară cum mai sunt în ţară, în care să formăm jucători pentru alte echipe, dar dacă vrem performanţa ce a existat în trecut trebuie să clarificăm anumite lucruri.

Deocamdată nu-mi revin ca stare de oboseală, iar cine nu crede poate să încerce. Cel puţin mie-mi este greu, şi asta înseamnă că nu sunt făcut să continui lucrurile la nesfârşit. Cei ce sunt croiţi să ducă mai mult decât pot eu să duc au ocazia să încerce şi le doresc mult succes. Aş fi încântat să văd că la Suceava există oameni care pot să facă mai mult decât am făcut eu sau noi”, a încheiat Petru Ghervan, antrenor ce este profesor universitar şi decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Petru Ghervan, la capăt de drum alături de echipa de handbal a Sucevei.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petru Ghervan, la capăt de drum alături de echipa de handbal a Sucevei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tochitură moldovenească Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o pregătească. Secretul este să se folosească şi ceva afumătură pentru un gust mai dichisit. Între ingrediente se... Citeşte