Satul Luncuşoara din comuna Udeşti a fost zilele trecute gazda celei de-a VII-a ediţii a turneului de rugby „Scutul Bucovinei”, o competiţie ce a devenit o tradiţie în judeţul Suceava şi-n zona Moldovei. De la an la an, turneul are parte de o participare din ce în ce mai numeroasă, la ediţia de la Luncuşoara fiind angrenaţi peste 200 de copii şi juniori legitimaţi şi nelegitimaţi din judeţul Suceava, dar şi din Neamţ şi Vaslui. Astfel, pe parcursul unei zile au intrat în teren echipe sub 16, 14 şi 12 ani ale cluburilor CSŞ Bârlad, CSŞ Gura Humorului, CSM Suceava, LPS Suceava, Şcoala Ipoteşti, Şcoala Udeşti, Şcoala Cornu Luncii şi Club Venus Rugby Piatra Neamţ. Primele trei ediţii au fost organizate la Suceava, în 2009, 2010 şi 2011, apoi la Adâncata, Valea Moldovei şi Cornu Luncii.
Ediţia cu numărul VII a “Scutului Bucovinei” a fost organizat[ în acest an de profesorul Codrin Prorociuc, fiul fostului jucător al Sucevei Nicanor Prorociuc, în colaborare cu Şcoala Gimnaziala “Academician Haralambie Mihăescu” Udeşti, Primăria Udeşti, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. Localitatea Udeşti a dat sportului sucevean doi mari sportivi, Dumitru Negru şi Viorel Negru, care au reprezentat rugby-ul în calitate de jucători şi caresusţinut economic mereu activitatea sportivă, ambii fiind prezenţi la acest turneu, alături de alţi foşti jucători ce fac parte din Asociaţia Prietenii Rugby-ului din Bucovina, cea care este tot timpul alături de familia rugby-ului din judeţ, atât financiar, material, cât şi cu sufletul.
,,Mă bucur că au participat atât de mulţi copii atât din judeţ, cât şi din Piatra Neamţ şi Vaslui/Bârlad. Cred că ne-am atins scopul, acela de a promova jocul de rugby, iar la acest turneu ne-am bucurat de o vreme frumoasă şi de prezenţa spectatorilor din localitate. Mulţumesc colegilor care m-au sprijinit sub diferite forme în organizare. Consider că sportul a avut de câştigat, sper ca în curând să vorbim despre tineri jucători descoperiţi aici care să ne reprezinte în cele mai mari competiţii. Sper ca-n viitor să mai organizăm asemenea activităţi în această localitate unde ne bucurăm de sprijinul autorităţilor”, a declarat organizatorul acestei ediţii, profesorul Codrin Prorociuc.
În 2009, turneul „Scutul Bucovinei” a fost iniţiat de Bogdan Armand Manea şi Dumitru Livadariu
Ideea acestui proiect îi aparţine fostului jucător al echipei CSM Suceava, inginerul Armand Manea Bogdan, care a impulsionat activitatea rugbistică suceveană şi care s-a dovedit a fi un bun manager, dar care din păcate a plecat în Anglia, de unde a continuat să sprijine activităţile sportive sub diferite forme. Meritul pentru realizarea practică îi aparţine antrenorului emerit profesor Dumitru Livadariu, care a reuşit să strângă în jurul acestei idei mai mulţi tineri profesori de educaţie fizică din judeţul Suceava, îmbinând experienţa sa cu dorinţa de afirmare a tinerilor săi colegi. Activitatea face parte din calendarul competiţional al DJST Suceava şi este cuprinsă în Capitolul: Promovarea Sportului de Performanţă, valorificând astfel acest joc de tradiţie în judeţul nostru.
,,Ediţia a VII-a a turneului <Scutul Bucovinei> reprezintă un nou început, iar din anul 2009, de fiecare dată am reuşit să evidenţiem mai mulţi jucători care au făcut ulterior parte din echipele care ne reprezintă în competiţiile naţionale. <Scutul Bucovinei> reprezintă mai mult decât o competiţie sportivă, este un proiect al cărui scop constă în menţinerea şi dezvoltarea acestei discipline sportive în Bucovina. Dintre obiectivele proiectului amintim atragerea unui număr cât mai mare de practicanţi ai jocului de rugby şi a interesului autorităţilor locale şi al mediului de afaceri, selecţie şi promovare a tinerilor jucători în echipele care joacă în Campionatele Naţionale”, a explicat inspectorul DJST Suceava Petru Enache.