INFORMAŢII GENERALE
1. Cupa „Monitorul” - Campionatul Judeţean de tenis de câmp Monitorul-Select este o competiţie sportivă organizată de cotidianul „Monitorul de Suceava”, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Tenis Suceava şi Clubul „Select”.
2. La această competiţie participă jucători de tenis amatori din judeţul Suceava, indiferent de vârstă, împărţiţi în trei grupe valorice: Grupa de Elită, Grupa Principală şi Grupa Secundară.
3. În prima fază, jucătorii sunt împărţiţi în grupe, urmând a juca fiecare cu fiecare. În faza a doua a competiţiei participă toţi jucătorii înscrişi. Primii doi clasaţi din fiecare grupă se califică în grupele semifinale, iar următorii în grupele de consolare sau, după caz, retrogradare. Primii doi clasaţi în grupele semifinale dispută, încrucişat, semifinalele, câştigătorii urmând a lupta pentru primul loc, în timp ce învinşii se vor lupta pentru locul III. Ceilalţi jucători vor disputa meciurile de clasament (locul 3 dintr-o grupă cu locul 3 din cealaltă grupă etc.)
4. Meciurile se dispută pe terenurile Complexului „Unirea”, în sistemul 2 din 3 seturi, după regulamentele Federaţiei Române de Tenis.
5. Ziua şi ora disputării fiecărei partide vor fi stabilite de organizatori de comun acord cu fiecare dintre cei doi jucători.
6. Partidele vor începe la ora stabilită. Dacă un jucător întârzie mai mult de 15 minute, va pierde partida cu 0-6, 0-6.
7. Ultimii 4 jucători clasaţi în Grupa de Elită vor retrograda în Grupa Principală. Primii 4 jucători clasaţi în Grupa Principală vor promova în Grupa de Elită. Primii doi clasaţi în Grupa secundară vor disputa meciuri de baraj cu ultimii doi clasaţi în Grupa Principală, după cum urmează: ultimul loc din Grupa Principală cu primul loc din Grupa Secundară şi penultimul loc din Grupa Principală cu locul secund din Grupa Secundară.
8. Scopul acestei competiţii este promovarea sportului şi a dezvoltării relaţiilor dintre iubitorii tenisului. Din acest motiv, sportivitatea este cuvântul care defineşte această întrecere. Dincolo de momentele de tensiune, poate chiar nervozitate, care pot apărea şi care, de regulă, se rezolvă printr-o strângere de mână, comportamentul nesportiv nu are ce căuta în această întrecere. Orice agresare, verbală sau fizică, a adversarului atrage după sine eliminarea din concurs şi neacceptarea înscrierii celui sancţionat la concursurile viitoare organizate de „Monitorul de Suceava”. Aceleaşi sancţiuni se aplică şi în cazul agresării fizice sau verbale a arbitrului sau a organizatorilor.
9. Pentru o mai bună desfăşurare a competiţiei vor exista responsabili de grupe, care se vor ocupa de programarea meciurilor şi asigurarea celor necesare pentru derularea partidelor.
Responsabilii de grupe sunt următorii:
Grupa de Elită:
Grupa Principală
Grupa Secundară
10. Taxa de participare va fi achitată cel târziu la data disputării primului meci. Neachitarea taxei atrage după sine neprogramarea jucătorului.
INFORMAŢII TEHNICE PENTRU BUNA DEFĂŞURARE A JOCURILOR
La acest concurs unele meciuri se vor juca fără arbitru de scaun. Toţi jucătorii trebuie să ia la cunoştinţă următoarele principii de bază atunci când joacă un meci în aceste condiţii:
- Fiecare jucător este responsabil pentru toate anunţurile din partea sa de teren
- Toate anunţurile “out” sau “fault” trebuie să fie făcute imediat după ce mingea atinge terenul şi suficient de tare pentru ca adversarul să poată auzi
- Dacă sunt dubii, jucătorul trebuie să acorde prezumţia de nevinovăţie adversarului său
- Servantul trebuie să anunţe scorul înainte de fiecare prim serviciu, suficient de tare ca adversarul său să audă
- Dacă un jucător nu este mulţumit cu acţiunile sau deciziile oponentului său, el ar trebui să apeleze la organizatori pentru desemnarea unui arbitru
- O urmă de minge poate fi verificată după o lovitură care termină punctul sau atunci când jocul este oprit (returnările din reflex sunt permise, dar după aceea jucătorul trebuie să se oprească imediat)
- Dacă un jucător nu este sigur de anunţul adversarului său, el poate cere acestuia să arate urma. Jucătorul poate trece apoi fileul să se uite la urmă
- Dacă un jucător şterge urma el cedează punctul
- Dacă există un dezacord asupra unei urme de minge, arbitrul poate fi chemat pentru a da o decizie finală
- Dacă un jucător anunţă o minge ”out”, el ar trebui în mod normal să fie capabil să arate urma
- Dacă un jucător anunţă incorect o minge “out” şi după aceasta îşi dă seama că mingea a fost bună, jucătorul care a anunţat “out” pierde punctul
- Deciziile arbitrului sunt suverane şi sunt acceptate de ambii jucători
- O decizie a arbitrului poate fi contestată de jucătorul care se simte dezavantajat, dar acesta trebuind să arate urma mingii, care să îi dea dreptate
- În cazul apariţiei, în timpul jocului, a unei situaţii neclare, organizatorii vor apela la supervizorul acestui concurs, Mihai Pânzaru, arbitru naţional FRT, a cărui decizie este definitivă.
MODUL DE STABILIRE A CLASAMENTULUI
1. Primul criteriu de departajare este cel al numărului de victorii obţinute.
2. Dacă doi jucători sunt la egalitate, departajarea se face după rezultatul meciului direct dintre ei.
3. Dacă sunt trei sau mai mulţi jucători cu acelaşi număr de victorii, departajarea se face în ordinea următoare:
- procentajul de meciuri câştigate din toate meciurile jucate cu toţi ceilalţi jucători;
- procentajul de seturi câştigate din toate seturile jucate cu toţi ceilalţi jucători (numărul de seturi câştigate din numărul total de seturi jucate);
- procentajul de ghemuri câştigate din toate ghemurile jucate cu toţi ceilalţi jucători (numărul de game-uri câştigate din numărul total de game-uri jucate);
În cazul în care unul din criteriile de mai sus generează un jucător mai bun sau mai slab decât ceilalţi doi, între cei doi rămaşi la egalitate se va lua victoria directă.
4. În cazul în care nu se poate face o departajare după toate criteriile de mai sus, ordinea jucătorilor va fi dată de locul ocupat în ultimul clasament în vigoare.
5. Dacă un meci se întrerupe şi nu se mai continuă din cauza accidentării etc. scorul se consideră ca fiind al unui meci complet, toate seturile şi game-urile considerându-se jucate.
Exemplu: jucătorul A conduce jucătorul B cu scorul de 6-1; 2-0, moment în care jucătorul B este accidentat şi nu mai poate continua jocul. În acest caz se consideră că jucătorul A a câştigat cu scorul de 6-1; 6-0.
6. Dacă un meci este câştigat prin neprezentare, scorul se considera ca fiind 6-0; 6-0, toate seturile şi game-urile considerându-se jucate.
7. Dacă un jucător se retrage din competiţie, indiferent de motive, rămân valabile rezultatele pe care le-a înregistrat până atunci pe teren, iar restul partidelor le va pierde cu 6-0; 6-0, toate seturile si game-urile considerându-se jucate.
În numărul de mâine vom prezenta componenţa finală a grupelor Cupei „Monitorul”. Toate aceste informaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.monitorulsv.ro.