Sala Unirea din Suceava a găzduit în perioada 6-8 aprilie cea de-a cincea ediţie a Cuza Open, un turneu de tenis destinat elevilor, care face parte din cadrul manifestărilor prilejuite de săptămâna „Şcoala altfel”. Competiţia organizată de Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava şi Asociaţia Judeţeană de Tenis Suceava, cu sprijinul sponsorilor Alma Viva Group, Real Supermarket, Manifest şi Lusek, se bucură deja de recunoaştere naţională, fiind desemnată de Ministerul Educaţiei, doi ani consecutiv, în 2013 şi 2014, drept cea mai bună acţiune sportivă din cadrul săptămânii „Şcoala altfel”.
Competiţia încheiată ieri a adunat la start 30 de tineri practicanţi ai tenisului din judeţul Suceava, băieţi şi fete. În întrecerea masculină, câştig de cauză a avut principalul favorit al turneului, Bogdan Marasin, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava. Felicitări merită şi finalistul Vasile Filip, de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni, care la doar cei 13 ani ai săi a reuşit să câştige un set în faţa mult mai experimentatului său adversar. Dacă Marasin a avut un meci mai uşor în semifinale în faţa lui Cătălin Stoica, de la Liceul cu Program Sportiv, care este luptător de greco-romane la bază, Filip a avut parte tot de o confruntare de trei seturi şi în penultimul act, izbutind să-l învingă pe Ioan Marincuţa, de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, un sportiv redutabil, premiat în ultimii ani la concursurile naţionale organizate sub egida Federaţiei Române de Tenis.
Întrecerea fetelor s-a disputat în sistem campionat, fiecare cu fiecare, şi n-a avut practic istoric, fiind dominată de la un capăt la celălalt de Ana Maria Iacoban, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, care a câştigat clar toate meciurile disputate. Pe următoarele locuri în ierarhia finală s-au clasat Alexandra Ţiplic (Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului), Mădălina Sburlea (Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava), Monica Buzdea (Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni) şi Maria Puşcaşu (Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava).
„Concursul se află într-o continuă dezvoltare, numărul concurenţilor fiind în creştere de la an la an. Ne bucurăm că extinderea proiectului la nivel judeţean a adus un plus de interes, sprijin, vizibilitate, implicare şi valoare, exact ceea ce era necesar unui proiect premiat la nivel naţional. Nu-mi rămâne decât să vă invit la ediţia a VI-a a turneului, care sperăm să se bucure de o şi mai largă participare. Îmi doresc ca în viitorul apropiat concursul să devină de nivel interjudeţean, mai puternic şi cu mai multe ambiţii puse-n joc”, a declarat profesorul Horaţiu Dorin Neacşu, unul dintre promotorii turneului.
Prezent în calitate de coorganizator la competiţia găzduită de sala Unirea, antrenorul de tenis Mihai Pop a vorbit despre utilitatea acestei acţiuni. „Proiectul demarat în urmă cu cinci ani de colectivul de la Colegiul Tehnic <Alexandru Ioan Cuza> din Suceava a devenit practic un campionat judeţean de tenis al elevilor. În cele trei zile de concurs am remarcat câţiva tineri care pot face performanţă în tenis, cum ar fi Ana Maria Puşcaşu, în vârstă de doar 8 ani, şi Rareş Ilisei, de 9 ani”, a precizat profesorul Mihai Pop.