La Sala Unirea din Suceava a avut loc ieri faza zonală a Campionatului Naţional de Goalball, la care au participat echipe de nevăzători din judeţele Suceava, Argeş, Bacău şi Vâlcea. Evenimentul sportiv a fost organizat de Asociaţia Nevăzătorilor din România - Filiala Judeţului Suceava, preşedinte Grigore Baran, referent sportiv Florin Daniel Tololoi. Echipa Sucevei a fost formată din nevăzătorii Petru Pandelea, Radu Pădurariu, Gheorghe Sandu, Constantin Florinel Jaba şi Vasile Ciocan.
Unul dintre arbitrii competiţiei, Pale Nicolae, salariat al Asociaţiei Nevăzătorilor din România - Filiala Teleorman - Giurgiu cu sediul la Roşiori de Vede (jud. Teleorman), ne-a spus că goalball este un sport pentru nevăzători, la care participanții concurează în echipe de câte trei jucători. „Fiecare repriză are 12 minute. Se joacă două reprize cu o pauză de 3 minute între reprize. Regulile sunt bine stabilite. La aruncarea mingii, aceasta trebuie să atingă anumite locuri ale terenului, altfel se acordă lovitură de pedeapsă”, a explicat Pale Nicolae, care a arbitrat alături de bucureşteanul Sorin Lepădatu.
El ne-a mai explicat că jucătorii încercă să arunce mingea de cauciuc în poarta adversarilor, mingea fiind una specială, care are încorporaţi în ea clopoţei. Nevăzătorii trebuie să rămână în zona apropiată propriei porţi şi pentru apărare şi pentru atac şi trebuie să se folosească de sunetul clopoţeilor pentru a „vedea” poziția și mișcarea mingii.
Jucătorii au purtat ochelari negri
Pentru că la această competiţie pot să participe atât jucători cu deficienţe de vedere cât şi jucătorii orbi, este obligatoriu ca toţi jucătorii să poarte ochelari speciali complet negri pentru a asigura o acoperire totală a ochiului şi pentru ca toţi competitorii să concureze pe picior de egalitate.
Nevăzătorul Vasile Ciocan, care face parte din echipa Sucevei, ne-a spus că jocul de goalball nu este greu. „Este frumos. Din 2006, am participat în fiecare an la această competiţie. De obicei, ne-am situat pe locul III. Anul acesta nu am avut timp de pregătire. Din păcate, este mai greu să ne procurăm echipamentul necesar. Acesta pe care îl purtăm este de la Asociaţie, dar nu este foarte performant. Unul complet cred că ar costa circa 100 de euro”, a explicat suceveanul.
În ţară se va mai organiza săptămâna viitoare o fază zonală a competiţiei, la Tg. Mureş, unde vor participa tot patru judeţe. Primele două echipe de la fiecare fază zonală se vor „bate” în finală.
Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România - Filiala Judeţului Suceava, Grigore Baran, a ţinut să mulţumească Direcției Judeţene pentru Sport şi Tineret Suceava pentru sprijin (cupe, medalii, diplome), dar şi Clubului Sportiv Municipal Suceava, care a oferit gratis Sala Unirea pentru desfăşurarea competiţiei de goalball. În următoarea perioadă, Asociaţia Nevăzătorilor din România - Filiala Judeţului Suceava va organiza campionatul de şah şi table, faza pe judeţ, şi concursurile „Pe meridianele lumii” şi „Imaginea ta contează”.