Secretarul general al Federaţiei Române de Fotbal, Gheorghe Chivorchian, şeful Departamentului Competiţii, Aurel Ionescu şi un grup de reprezentanţi ai cluburilor din eşalonul secund, alcătuit din Auraş Braşoveanu, Ionuţ Ivan şi Ştefan Stana, au stabilit de comun acord, zilele trecute, câteva noi reguli care vor fi aplicate începând din viitorul sezon al Ligii a II-a. Astfel, s-a decis ca fiecare echipă să transmită la FRF atât la începutul sezonului, cât şi după pauza de iarnă o listă de 25 de jucători care vor alcătui lotul principal. Pe lângă aceştia, vor putea fi folosiţi oricând, fără nici o restricţie, juniorii din curtea proprie care au legitimaţia de jucător vizată la zi. În această categorie vor intra fotbaliştii care evoluează la echipele de juniori A, B sau mai mici, adică toţi cei născuţi după 1 ianuarie 1997.
O altă schimbare majoră de regulament se referă la jucătorii tineri obligatoriu de folosit pe toată perioada partidelor. Astfel, dacă în ediţia actuală de campionat echipele au fost obligate să utilizeze doi jucători sub 21 de ani, adică născuţi după 1 ianuarie 1993, în sezonul 2015-2016 se va trece la doi fotbalişti sub 19 ani. În această categorie vor intra toţi jucătorii născuţi după 1 ianuarie 1996, adică inclusiv cei care în sezonul în curs evoluează la juniori republicani. În noile condiţii, Rapid Suceava va trebui să-l „forţeze” pe Cezar Bosânceanu, un jucător din pepiniera proprie, născut în anul 1997, care a apucat să debuteze în Liga a II-a încă din toamnă, apărând pe gazon în meciurile cu Gloria Buzău şi Săgeata Năvodari. „Ceferiştii” vor trebui însă să-şi îndrepte privirile şi spre Liceul cu Program Sportiv, acolo unde sunt câţiva tineri fotbalişti de certă perspectivă.
Şi regimul extracomunitarilor va suferi o schimbare radicală, urmând a se alinia criteriului care se va aplica din vară şi în Liga 1. Astfel, în Liga a II-a nu vor mai putea fi legitimaţi, începând din vară, decât extracomunitari care au cel puţin trei selecţii la naţionala ţării lor, în decursul ultimului an. Fiecare echipă va putea avea în lot doi astfel de jucători, iar pe teren îi va putea folosi pe amândoi concomitent.
Actualii extracomunitari aflaţi sub contract vor putea să rămână la echipele de club până la terminarea angajamentului. Însă, din acest moment, ei nu mai pot semna prelungirea contractului pe care îl au cu echipa, dacă nu îndeplinesc criteriul de performanţă. Această nouă regulă pentru extracomunitari va duce, fără-ndoială, la scăderea drastică a numărului de „stranieri” din eşalonul al doilea. Noua prevedere nu-i va afecta însă deloc pe cei de la Rapid Suceava, care nu mai au nici un fotbalist străin în lot după ce moldoveanul Valeriu Tiron a fost îndepărtat din lot chiar înainte de startul sezonului de primăvară, din considerente disciplinare.
Articolul 45, punctul 7 din ROAF, va suferi schimbări în ceea ce priveşte jucătorii formaţi la nivel naţional. Până acum, cluburile erau obligate, conform literei b, să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minim 10 jucători formaţi la nivel naţional. Din vară, echipele din Liga 2 vor fi obligate ca în lotul de 25 să aibă minim 6 jucători formaţi la nivel naţional şi minim 2 formaţi la club.
Prin jucători formaţi la nivel naţional se înţelege jucătorii care, indiferent de cetăţenie au figurat ca legitimaţi şi au participat la competiţii pentru un club din România timp de minim 3 ani (consecutivi sau nu) în perioada cât au fost în vârstă de 15-21 de ani. Stagiul de 3 ani se reduce în mod corespunzător pentru jucătorii sub 18 ani.