Nemulţumiţi de deciziile arbitrilor în mai multe meciuri din acest sezon al Ligii Naţionale de Handbal, dar şi de câteva delegări pe care le-au refuzat din diferite motive, oficialii echipei de handbal CS Universitar din Suceava au făcut un memoriu către preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, în care au pus pe hârtie toate problemele întâmpinate în acest campionat.
La începutul acestei săptămâni, sucevenii au primit şi un răspuns oficial din partea şefului FRH, în care acesta din urmă solicită date concrete şi detaliate ale nemulţumirilor universitarilor, începând cu meciurile la care au existat probleme şi punctual care au fost acestea. Alexandru Dedu le-a transmis sucevenilor că federaţia testează un program de stabilire a delegărilor de arbitri care va ţine cont şi de criteriile cerute de suceveni.
„Federaţia are o evidenţă clară, computerizată a tuturor partidelor oficiale desfăşurate şi este în faza de testare/implementare a unui program de stabilire a delegărilor de arbitri asistat de calculator, care are la bază criteriile menţionate de dumneavoastră, dar şi altele de care în mod justificat trebuie să ţinem cont în mod obiectiv. Sugestia dumneavoastră însă, şi mai ales momentul ales, este interesantă pentru mine deoarece propuneţi ca delegările să fie pe baza categoriei de dificultate a jocurilor şi a obiectivelor propuse, ceea ce în acest moment, având în vedere poziţia din clasament a echipei din Suceava, nu vă poate aduce doar arbitri din prima categorie de valoare”, a explicat preşedintele FRH, Alexandru Dedu.
Şeful FRH a cerut detalii privind meciurile în care echipa universitară a fost dezavantajată
În acest sezon al Ligii Naţionale de Handbal, oficialii echipei sucevene au făcut pentru prima dată un memoriu scris după un meci în care au susţinut că arbitrajul a influenţat rezultatul final, meciul fiind cel pierdut la Vaslui acum două etape. Mai mult, sucevenii au recurs la această formă de protest după ce la alte meciuri cu arbitraje ostile au considerat că este de ajuns să facă doar reclamaţii verbale către oficialii federaţiei, dar se pare că acestea nu au avut efect. Se pare că forma scrisă a reclamaţiilor este şi metoda prin care acestea să ajungă şi la preşedintele FRH.
„Vă rog respectuos să ne comunicaţi detaliile privind meciurile în care echipa pe care cu onoare o reprezentaţi a fost dezavantajată de cuplurile desemnate. Vă rog să-mi comunicaţi dacă există cupluri de arbitri recuzate de CSU în ianuarie 2015 şi care, într-un mod abuziv, v-au fost desemnate de Comisia de arbitri”, a scris Alexandru Dedu.
În memoriu oficialii suceveni reclamă faptul că problemele cu arbitri sunt girate de comisia de delegare, cea care ar perpetua un sistem de delegare a arbitrilor extrem de netransparent şi care lasă impresia că traficul de influenţă este principalul criteriu. Alexandru Dedu cere dovezi concrete la o afirmaţie deosebit de gravă, în cazul în care ea poate fi probată.
Şeful FRH mai spune că „din poziţia unei persoane autorizate vă informez că-n cadrul Comisiei de Arbitri, de delegările la Liga Naţională se ocupă un număr de 4 persoane de al căror profesionalism îmi este greu să mă îndoiesc având în vedere numeroase criterii, printre care se numără cunoaşterea fenomenului, traducerea regulamentului de handbal, experienţa profesională sau poziţia socială echilibrată”.
În finalul scrisorii, şeful FRH i-a asigurat pe oficialii clubului sucevean că va fi mai atent la aceste reclamaţii.
„Vă mulţumesc domnule Rector pentru sprijinul pe care-l acordaţi sportului, vă asigur că, împreună cu echipa mea vom urmări atent subiectele <fierbinţi> asupra cărora ne atrageţi atenţia într-un mod foarte civilizat şi vă asigur de întreaga noastră stimă. Cu prietenie şi speranţa unei colaborări fructuoase, Alexandru Dedu”, a încheiat şeful handbalului românesc.