O adevărată mafie acţionează la nivel central, iar unii sportivi de perspectivă din judeţul Suceava sunt pur şi simplu puşi la zid şi li se refuză dreptul de a reprezenta România în competiţiile internaţionale. Un astfel de caz frapant are în centru Federaţia Română de Bob şi Sanie, condusă de Sorin Gheorghe Buta, un individ cu un trecut dubios şi care nu a practicat niciodată sporturile de iarnă la un nivel ridicat.
În cursul anului trecut, Liviu Cepoi, unul dintre cei mai titraţi sănieri din România, care a obţinut medalii de Cupă Mondială, dar şi un loc 4 în proba de dublu la Jocurile Olimpice de la Albertville din 1992, a încercat să obţină legitimarea fiului său, Leonard Cepoi, pentru echipa de sanie juniori a României.
S-a dovedit o misiune imposibilă, toate încercările sale de a discuta cu conducerea Federaţiei Române de Bob şi Sanie lovindu-se ca de un zid.
„Am încercat să discut cu preşedintele Buta şi am fost refuzat sistematic. În octombrie am trimis o cerere din partea clubului meu, ACS Olimpic Liviu Cepoi Vatra Dornei, către Federaţia Română de Bob şi Sanie, adresată preşedintelui acestui for, prin care am cerut eliberarea licenţei de participare pentru fiul meu la competiţiile din perioada decembrie 2014-ianuarie 2015 din Canada şi SUA. Nici până astăzi nu am primit nici un răspuns, în condiţiile în care am menţionat că toate cheltuielile vor fi suportate de mine”, a povestit Liviu Cepoi.
Timpi mai buni şi clasament mondial favorabil suceveanului Cepoi
În faţa acestui refuz, Liviu Cepoi a ales cu inima strânsă varianta de rezervă. Pentru că pe final de carieră a concurat şi pentru Republica Moldova, dorneanul a primit cetăţenia statului vecin, şi astfel şi-a putut legitima fiul. Iar concursurile la care Leonard Cepoi a participat au constituit o palmă puternică peste obrazul gros al celor care conduc Federaţia Română de Bob şi Sanie.
La Campionatul Mondial de la Lillehammer din 19 ianuarie 2015, acolo unde se va derula anul viitor şi prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Juniori, Leonard Cepoi a ocupat locul 31, cu timpul de 51.984 de secunde, în timp ce primul român clasat a fost Andrei Turea, cu timpul de 53.134 de secunde.
De asemenea, în clasamentul Cupei Mondiale de Juniori, sezonul 2014-2015, „moldoveanul” Leonard Cepoi s-a situat în faţa sportivilor care reprezintă România după mai multe concursuri la care au participat în Europa.
Astfel, dorneanul se regăseşte pe poziţia 36, cu un total de 38 de puncte, în timp ce românii se clasează după cum urmează: Andrei Ilie Feticu, locul 38, cu un total de 34 de puncte, Andrei Turea, locul 42, cu un total de 28 de puncte, respectiv Răzvan Deac, locul 53, cu un total de 14 puncte.
„E opţiunea lu'tac-su să concureze pentru Republica Moldova”
Contactat telefonic, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie, Sorin Gheorghe Buta, nu s-a arătat deloc încântat de subiectul abordat.
„E opţiunea lu'tac-su să concureze pentru Republica Moldova. În România avem sportivi cu sutele şi nu stăm în Cepoi. Noi nu ştiam că vrea să se ducă la Moldova, dar nu ţinem sportivi cu forţa”, a răbufnit Buta.
Întrebat cum îşi explică faptul că Leonard Cepoi s-a clasat în faţa sportivilor care reprezintă România, dar totuşi nu a avut loc în lotul nostru naţional, Sorin Gheorghe Buta a venit cu un răspuns năucitor: „Dacă tac-su i-a luat sanie bună, normal că are rezultate”.
Deşi neagă că ar avea vreun conflict cu tatăl sportivului în vârstă de 15 ani originar din Vatra Dornei, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie spune că Leonard Cepoi nu avea cum să ajungă în lotul României pentru că ar fi participat doar la Campionatul Naţional de Starturi de la Câmpulung Muscel, iar apoi „nu a mai venit deloc”.
Adresa prin care Liviu Cepoi a solicitat licenţa de participare sub culorile României, dar cu bani din propriul buzunar, la concursurile din Canada şi SUA, a fost trecută de Sorin Gheorghe Buta la „şi altele”.
Dacă până atunci ştia toate aspectele legate de activitatea tânărului sportiv „exilat” în Moldova, dintr-odată, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie a fost lovit de amnezie.
„Sunaţi-l pe secretarul general al federaţiei. Eu nu am primit şi nu cunosc nimic despre o astfel de cerere”, a replicat Buta.
Probabil că nu era la curent cu această cerere din cauza sutelor de acelaşi tip cu care este luată cu asalt Federaţia Română de Bob şi Sanie, una care nu se poate mândri cu absolut nici o performanţă în ultimii 20 de ani la nivel de seniori în competiţiile majore din lume.
Cine este Sorin Gheorghe Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie
Sorin Gheorghe Buta este un personaj extrem de controversat, iar dosarele din instanţe par să-i fie surori de drum şi carieră.
În urmă cu trei ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv şi irevocabil că actualul preşedinte al Federaţiei Române de Bob şi Sanie a turnat la Securitate. A început să toarne încă din 1983, iar trei ani mai târziu a fost înregistrat în calitate de informator de către Securitatea Argeş sub numele conspirativ „Horia”. Pentru serviciile sale a fost apreciat pozitiv de către structurile de Securitate, fiind şi recompensat financiar în mai multe rânduri cu sume cuprinse între 500 şi 800 de lei.
Întrebat cum se împacă o funcţie prin care intri în contact cu oficiali din străinătate cu cea de turnător la Securitate, Sorin Gheorghe Buta a întrerupt discuţia abrupt: „Mă lăsaţi? La revedere!”.
Dacă personajul „Horia” a ieşit din scenă acum 3 ani, Sorin Gheorghe Buta a fost condamnat într-un alt dosar pentru fapte asimilate celor de corupţie. Pronunţarea s-a dat pe 23 februarie 2015 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar poate fi atacată cu apel la aceeaşi instanţă, completul de 3 judecători.
„Condamnă pe inculpatul Buta Sorin Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia prevăzute de articolul 12 litera a din Legea 78/2000 cu modificările şi completările ulterioare, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. În baza art.81 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni”, se arată în minuta publicată pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Prin aceeaşi decizie a instanţei supreme, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie a fost obligat şi la plata a 20.050 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.
(11 mar 2015, 10:07:42
Super-oferta de lucru pentru toti! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: mirela2929@yahoo.it