Timp de trei zile, de vineri şi până duminică, patinoarul artificial din Suceava a găzduit cea de-a şaptea ediţie a Turneului Memorial „Ştefan Tomovici”, competiţie organizată în memoria regretatului jucător şi antrenor sucevean. În acest an, organizatorii de la Clubul Sportiv Municipal Suceava au mutat această competiţie la finalul lunii ianuarie, pentru a nu risca să nu mai ţină turneul, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când patinoarul s-a închis la mijlocul lunii februarie. Ca la fiecare ediţie, la Suceava au fost invitaţi majoritatea elevilor şi colegilor antrenorului Ştefan Tomovici, o mare parte din ei fiind din judeţul nostru, dar de mult timp s-au stabilit în oraşele unde au jucat, precum Galaţi, Ploieşti sau Bucureşti. Turneul a beneficiat şi de prezenţa staff-ului federaţiei, mai exact secretarul general, Alexandru Hălăucă, directorul tehnic, Constantin Nistor, şi vicepreşedintele Mihai Brandabur, cel care este preşedintele interimar al FRHG.
Competiţia a început vineri seară cu două meciuri din turneul doi al Campionatului Naţional de Hochei pentru copii sub 12 ani la care, pe lângă echipa gazdă, CSM Suceava, pregătită de antrenorii Constantin Curelar şi Cătălin Vasiliu, au mai fost prezente formaţiile Dunărea Galaţi, LPS 3 Chişinău şi Vulturii Buzău, singura echipă care nu a făcut deplasarea fiind Viitorul Bucureşti.
Sucevenii au început turneul cu o victorie în disputa cu Dunărea Galaţi, scor 8 – 1, dar au pierdut cu 8 – 3 meciul cu cea mai bună echipă din acest campionat, LPS 3 Chişinău, formaţie care, de altfel, a câştigat competiţia cu trei victorii din tot atâtea meciuri, 5 – 0 cu Dunărea Galaţi şi 10 – 3 cu Vulturii Buzău. CSM Suceava a ocupat la final locul doi, graţie victoriei cu 9 – 0 în disputa cu Vulturii Buzău, echipă care a terminat pe locul patru după eşecul în faţa Dunării Galaţi cu scorul de 0 – 10.
„Avem mare nevoie de un patinoar acoperit, astfel încât să ne putem prelungi activitatea pe gheaţă şi pentru a putea lupta de la egal la egal cu echipele care au un astfel de patinoar. Noi avem aproape trei luni de gheaţă, faţă de celelalte centre, care au gheaţă opt, nouă şi chiar zece luni pe an. Mulţumim Primăriei şi Consiliului Local Suceava, clubului CSM Suceava şi Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Suceava pentru sprijinul în organizarea celei de-a şaptea ediţii a memorialului. Sper că toţi invitaţii noştri din ţară s-au simţit foarte bine la Suceava. Copii noştri se simt mai bine decât la primul turneu, când am debutat fără să avem antrenamente pe gheaţă. Am avut parte de gheaţă de la începutul lunii decembrie, şi acest lucru s-a simţit foarte bine în jocul nostru, mai ales la acest nivel de vârstă. Sperăm ca pe viitor să putem înfiinţa o echipă de seniori, astfel încât aceşti copii să aibă un model şi unde să joace mai departe după ce termină junioratul”, a declarat antrenorul sucevean Constantin Curelar.
A doua zi a turneului s-a încheiat cu un moment special în care toţi cei prezenţi au participat la pomenirea regretatului antrenor Ştefan Tomovici.
Preşedintele interimar al federaţiei, Mihai Brandabur, a evoluat pe gheaţă alături de colegi şi prieteni
Ca la fiecare ediţie, memorialul a avut în program şi meciuri de old boys, partide care au fost destul de spectaculoase, în ciuda faptului că mulţi din cei care au intrat pe gheaţă au terminat de o bună perioadă activitatea de sportiv. Astfel, pe lângă echipa foştilor hocheişti suceveni Ice Galaxy, la acest turneu au participat şi echipele Polar Bears din Rădăuţi, Predators Bucureşti şi Dunărea Galaţi, pe gheaţă intrând şi preşedintele interimar al federaţiei, gălăţeanul Mihai Brandabur.
„Ne bucurăm că hocheiul încă mai există la Suceava, de unde au plecat mulţi jucători şi antrenori valoroşi, mulţi dintre ei dând startul în acest sport şi la Galaţi, printre ei aflându-se şi regretatul antrenor Ştefan Tomovici. Mulţumim Consiliului Local şi Primăriei Suceava, care sprijină acest sport, hocheiul fiind ce-i drept destul de costisitor. Atât timp cât există acest patinoar este mare păcat că nu este acoperit, deoarece astfel s-ar dezvolta mult mai mult hocheiul, dar şi patinajul artistic sau viteză. Venim de şapte ani şi susţinem acest memorial, la cinci dintre ediţii am continuat la Galaţi, dar în această perioadă patinoarul din Galaţi găzduieşte un turneu de tenis. Meciurile de old boys sunt principalul motiv pentru care am venit şi, deşi nu mai jucăm ca-n tinereţe, jucăm în continuare cu ambiţie şi astfel apare spectacolul sportiv. Ne face mare plăcere să ne reîntâlnim cu foştii colegi şi antrenori, atât pe gheaţă, cât şi în afara ei”, a explicat preşedintele interimar al FRGH, Mihai Brandabur.
Problema lipsei unui patinoar acoperit a fost atinsă şi de directorul Clubului Sportiv Municipal Suceava, Vasilică Băiţan, care a avut deja mai multe întâlniri cu staff-ul federaţiei şi cu primarul Sucevei, Ion Lungu, pentru a pune bazele unui proiect de acoperire a patinoarului. Mai mult, săptămâna trecută a ajuns la Suceava şi rolba de la patinoarul naţional, maşină de făcut gheaţa ce va fi folosită începând cu această săptămână şi va înlocui vechea rolbă, care are nu mai puţin de 50 de ani.
„Îi mulţumim domnului preşedinte că a venit la Suceava, şi nu cu mâna goală, ci cu o rolbă care a fost a patinoarului naţional, care de luni va intra în funcţiune pentru a avea o gheaţă cât mai bună. Mulţumesc tuturor celor din federaţie că ne-au sprijinit în acest sens, mai ales că utilajul nostru este extraordinar de vechi şi nu mai funcţionează aşa cum ar trebui. În acelaşi timp vreau să mulţumesc primăriei şi Consiliului Local pentru că sprijină clubul în continuare, în acest an primind un buget de 510.000 de lei, cu 110.000 de lei mai mare decât cel de anul trecut. Fără acest sprijin nu am putea susţine secţiile noastre, mai ales în sporturile de echipă, unde cheltuielile sunt mai mari”, a declarat directorul CSM Suceava, Vasilică Băiţan.
În acest campionat, echipa sub 12 ani a clubului sucevean mai are de disputat încă trei turnee, fiecare echipă organizând pe teren propriu un turneu.