Anul 2014 a fost pentru echipa de handbal a Universității Suceava unul de tranziție, în care s-a încercat formarea unui nou lot competitiv, cu care să lupte în Liga Națională. Cu o echipă decimată în vara trecută, după plecarea a nu mai puțin de 17 jucători, antrenorul Răzvan Bernicu a avut la dispoziție un lot restrâns și diminuat valoric cu care și-a propus un obiectiv îndrăzneț, și anume evitarea retrogradării. Cu toate că a terminat pe locul trei barajul pentru cele două locuri în primul eșalon, sucevenii au reușit totuși să rămână în Ligă, datorită faptului că mai multe echipe nu s-au înscris din cauza problemelor financiare.
„Faptul că am rămas în Liga Națională ne-a facilitat pretenția de a face din nou o echipă de primul eșalon, asta ca obiectiv la nivelul clubului. Astfel am reușit să aducem în vară 11 jucători noi, care alături de cei ce erau deja la echipă să formeze un lot competitiv, cu care să luptăm din nou pentru evitarea retrogradării. Sunt jucători tineri, fără o carte de vizită impresionantă, dar care au calități și cresc de la meci la meci”, a explicat antrenorul Petru Ghervan, care din această vară a revenit pe banca tehnică a echipei. Astfel, în lotul Universității s-au reîntors Cristian Bursuc și Teodor Roban, la echipă ajungând alți nouă jucători, Tiberiu Popovici, Maxim Beleaev, Lucian Preda, Dusan Trifkovic, Marko Davidovic, Srdjan Gavrilovic, Iulian Alexa, Cătălin Costea și Cristian Manea, care alături de Mihai Sandu, Adi Târzioru, Gabriel Burlacu și de experimentatul Ion Tcaciuc, precum şi de portarul Cristian Tcaciuc, au format noul lot al universitarilor.
Primele meciuri de pregătire au arătat că această echipă are potențial
Universitarii au început antrenamentele pe 7 iulie, iar la sfârșitul lunii au bifat primele două meciuri test la Potaissa Turda, ambele pierdute, la 9 și 3 goluri. După cele două întâlniri, antrenorul Petru Ghervan și-a dat seama că echipa are potențial și poate să crească pentru a intra în lupta pentru menținerea în Liga Națională. Au urmat apoi trei meciuri cu naționala României de cadeți, cu cea universitară a țării noastre și cu cea a Mexicului, în care s-a conturat un nucleu de bază al echipei.
„Meciurile cu Turda au fost decisive pentru mine, deoarece am văzut semne că avem potențial și putem să intrăm în campionat. La memorialul Mihai Mironiuc urma să ne edificăm asupra lotului și echipei de bază. Am întâlnit echipe foarte puternice, la fel cum se anunța campionatul următor, datorită transferurilor pe bani foarte mulți făcute de majoritatea echipelor, care astfel s-au întărit. Practic, cu excepția noastră, toţi și-au anunțat ca obiectiv turneul play-off sau cupe europene, după ce și-au adus jucători străini, deoarece noul regulament a fost mai permisiv din acest punct de vedere. Am învins Călărașiul și Vasluiul și-am pierdut cu Dinamo, meciuri după care deja aveam o idee despre jucătorii de bază ce vor participa în campionat”, a explicat antrenorul Petru Ghervan.
Având o echipă cu jucători foarte tineri, sucevenii s-au bazat pe doi-trei sportivi cu experiență, care să poată gestiona jocul în momentele delicate, lotul fiind completat de sportivi tineri, de perspectivă, ce au dovedit în jocurile de pregătire că dețin calități pentru handbal.
Universitarii au avut probleme cu transferul celor trei sârbi, pe care au putut să-i folosească abia după cinci etape
În această vară, oficialii echipei sucevene au reușit să ajungă la o înțelegere cu trei jucători de origine sârbă ce au evoluat foarte bine în meciurile test, dar din păcate nu au putut juca în primele cinci etape din Liga Națională. Din cei trei, doar Gavrilovic a mai evoluat în România, la Baia Mare, ceilalți doi, Trifkovic și Davidovic, fiind la prima prezență în campionatul țării noastre, fiind foști componenți ai naționalelor de juniori sau tineret în Serbia.
„Pot să spun că am început bine acest campionat și mă refer la spiritul de echipă, la mobilizarea bună și dorința jucătorilor de a se remarca, numai că am întâlnit echipe foarte tari, precum Bacău, CSM București, Baia Mare și Călărași, ce în momentul ăsta sunt pe un loc de play-off. A fost greu, dar chiar și așa cred că atunci am pierdut niște puncte, deoarece noi am îndrăznit și am pregătit jocurile pentru victorie. Chiar și-n acele condiții, în care te pregătești cu niște jucători și mai apoi nu poți să-i folosești e dificil, mai ales la jucătorii fără experiență. Odată cu intrarea celor trei sârbi s-a simțit acel plus de consistență în joc de care aveam nevoie”, a adăugat Petru Ghervan.
Tehnicianul sucevean a amintit și de situația stupidă în care echipa suceveană a pierdut meciul cu Dinamo București din cauza lipsei ambulanței și speră ca Universitatea să nu aibă surpriza de a fi penalizată cu un punct, asta mai ales că s-au trimis la federație toate dovezile că din punct de vedere instituțional, clubul sucevean și-a respectat toate sarcinile. Mai mult, antrenorul studenților crede că față de o întâlnire ce ar avea loc astăzi, atunci Universitatea putea să pretindă un rezultat favorabil, deoarece dinamoviștii aveau mulți jucători accidentați, iar grupul nu era încă foarte bine omogenizat.
Prima victorie a sucevenilor a venit în fața Vasluiului, o echipă condusă de antrenorul Leonard Bibirig
Intrarea în echipă a celor trei jucători sârbi s-a simțit din plin în meciul de acasă cu HC Vaslui, în fața unei echipe ce avea în componență mai mulți foști jucători ai Sucevei şi care era pregătită de fostul jucător și tehnician al universitarilor, Leonard Bibirig.
„Pentru noi era foarte important să nu mai pierdem puncte acasă, odată cu venirea celor trei sârbi, deoarece nu mai aveam șanse să scăpăm de ultimul loc, 13, ce duce direct în eșalonul secund. A fost o victorie foarte importantă, atât în economia clasamentului, dar mai ales pentru moralul echipei, ce a deschis o serie de mai multe meciuri în care am evoluat foarte bine, precum cel de la Odorhei, pe care l-am controlat și puteam să-l câștigăm. A fost un egal surpriză pentru toată lumea, mai puțin pentru noi, care știam ce potențial avem și ce putem juca, şi a urmat a doua victorie cu Târgu Jiu, una foarte importantă pentru a scăpa de imaginea de primă retrogradată din start, iar acum se discută altfel despre noi”, a explicat antrenorul Petru Ghervan.
A urmat apoi un joc mai slab la Steaua București, dar și un meci foarte bun pe teren propriu în compania campioanei HCM Constanța, terminat la egalitate. Dacă până atunci, toate meciurile sucevenilor au fost strânse, la Timișoara au pierdut la 10 goluri, iar în prima etapă a returului au cedat la Bacău la 9 goluri, acestea fiind și cele mai slabe partide din acest sezon pentru studenți.
„Echipa a avut o scădere în pregătire, dar și-n trei meciuri, deoarece jucătorii nu s-au concentrat la fel, din cauza faptului că a apărut un zvon în vestiar cum că nu vor mai fi bani din ianuarie. Dar nu cred că au discutat mai mult decât trebuia, ci înclin să cred că am întâlnit adversari foarte tari, aflați într-o formă mult mai bună decât la începutul sezonului. În acest moment suntem cu salariile la zi, dar poate nu e cea mai fericită afirmație, deoarece retribuțiile sunt mici”, a concluzionat antrenorul Petru Ghervan.
Echipa Universității Suceava a încheiat anul cu un meci foarte spectaculos, dar și încrâncenat în compania uneia din pretendentele la titlu, CSM București, meci ce s-a terminat la egalitate, 27 – 27.
În acest moment, oficialii echipei sucevene au ca obiectiv evitarea locului 13, ce duce direct în eșalonul secund, astfel încât să prindă barajul unde Universitatea va avea ocazia să lupte pentru cele două locuri în Liga Națională.