Sportul sucevean, dar mai ales luptele greco-romane din Suceava şi nu numai au pierdut în aceste zile unul dintre cei mai prolifici şlefuitori de talente, antrenorul emerit Constantin Tăpârjan. Dispărut dintre noi la doar 68 de ani, maestrul Constantin Tăpârjan a fost, este şi va rămâne simbolul luptelor din Suceava la nivel naţional şi internaţional, graţie sportivilor pe care i-a descoperit, promovat şi pregătit în cei 41 de ani de antrenorat, perioadă în care, sub bagheta sa, acest sport a excelat în performanţă şi-n înalta performanţă, cel mai bun exemplu fiind singura medalie a clubului CSM Suceava, câştigată de elevul său Ilie Matei, la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, când suceveanul a câştigat argintul.
Valerică Gherasim: „De la vârsta de 10 ani mi-a fost şi mamă şi tată”
Regretatul antrenor emerit şi cetăţean de onoare al Sucevei Constantin Tăpârjan şi-a privit elevii ca pe propriii săi fii. Chiar dacă uneori era considerat mai sever, totdeauna s-a dovedit că şi-a dus sportivii pe drumul cel bun, în încercarea de a ajunge cu ei cât mai sus. Unul dintre elevii săi, căruia îi este şi unchi, este antrenorul emerit Valerică Gherasim, pe care l-a crescut ca pe copilul său, l-a îndrumat spre cariera de sportiv şi mai apoi de antrenor, unde acesta a avut rezultate foarte bune, ultima dată în această toamnă, când alături de colegul său Andrei Bolohan a reuşit să câştige titlul naţional cu echipa de juniori II a LPS Suceava, într-o finală desfăşurată la Suceava, la care regretatul antrenor Constantin Tăpârjan şi-a urmărit elevii şi a intervenit cu sfaturi la faţa locului.
„Toţi suntem în stare de şoc, deoarece nu ne aşteptam ca la această vârstă să plece dintre noi. A participat cu noi la competiţii, chiar şi la ultimul concurs, turneul internaţional de la Satu Mare. Pentru elevul său medaliat cu bronz la Olimpiada de la Barcelona, Ion Grigoraş, a fost un şoc şi mai mare. El a vorbit cu Constantin Tăpârjan la ora 10.00 seara, iar dimineaţă a aflat de la Ilie Matei că a murit.
Pentru toţi sportivii pe care i-a format, dar şi cei ce au devenit mai apoi antrenori la rândul lor, Constantin Tăpârjan a fost un exemplu. Niciodată nu i-a plăcut să facă diferenţe între sportivi şi îi alegea întotdeauna pe cei mai buni, chiar dacă îi alegea la 5 dimineaţa, înainte de a pleca la concurs, şi de aceea a avut rezultate foarte bune la nivel naţional şi internaţional. A fost totdeauna un antrenor obiectiv şi de aceea era respectat oriunde mergea în ţară, în toţi cei 41 de ani cât a fost antrenor. Dispariţia sa mi-a creat un gol şi un şoc de nedescris, mai ales că stau cu el de la vârsta de 10 ani, iar de atunci mi-a fost şi mamă, şi tată, m-a format ca sportiv şi m-a îndrumat mai apoi către cariera de antrenor”, a declarat antrenorul de la LPS Suceava şi directorul adjunct de la CSM Suceava, Valerică Gherasim.
Antrenorul sucevean a mai adăugat că-n aceste momente grele pentru sportul şi luptele sucevene sunt alături şi foştii sportivi ai maestrului Constantin Tăpârjan ce sunt plecaţi în străinătate, care au sunat şi şi-au exprimat regretele: Nicolae Ciocan din Chicago (SUA), Dorin Măzăreanu din Detroit (SUA), Laurenţiu Pelin din Italia, Alexandru Cârdei din Belgia, Adrian Tipa, Ionuţ Rotaru, Răzvan Pârâu şi Andrei Iftimie din Anglia, Valerică Romanescu din Germania şi lista poate continua.
Şerban Pop: „A fost un om extraordinar căruia i se potriveşte dictonul <Omul sfinţeşte locul>”
Unul dintre foştii săi colegi de breaslă şi colaboratori mulţi ani, fostul director al Direcţiei pentru Sport şi Tineret a Judeţului Suceava, profesorul Şerban Pop, este de părere că dispariţia antrenorului emerit Constantin Tăpârjan i-a luat pe nepregătite pe toţi cei care l-au cunoscut, prieteni, elevi sau colaboratori.
„A fost un om extraordinar căruia i se potriveşte dictonul <Omul sfinţeşte locul> şi acest lucru a fost dovedit prin rezultatele obţinute în sportul pe care l-a practicat şi l-a transmis mai departe, luptele greco-romane. A fost precursorul acestei ramuri sportive în municipiul Suceava şi cu rezultate extinse în judeţ prin performanţele sportivilor selecţionaţi şi pregătiţi de el, printre care medalii la Jocurile Olimpice, Campionate mondiale şi europene, şi mai ales la naţionale, atât la juniori, tineret, dar mai ales la seniori. Pot spune că a fost un om foarte harnic, muncitor şi cu voinţă de fier. Trecerea lui în nefiinţă constituie o mare pierdere pentru sportul de performanţă din Suceava şi din ţară. Pot să spun că împreună am trăit clipe de neuitat, atât în activitatea sportivă, cât şi-n concursurile la care am fost împreună”, a declarat profesorul Şerban Pop. Acesta a mai adăugat că regretatul antrenor Constantin Tăpârjan a contribuit foarte mult şi la performanţele obţinute de toate secţiile Clubului Sportiv Municipal Suceava, în perioada 2001-2005, în care a fost directorul instituţiei.
Pe cei care l-au cunoscut şi l-au admirat îi anunţăm pe această cale că trupul neînsufleţit este depus la Biserica Sfânta Vineri, din cartierul George Enescu, înmormântarea urmând să aibă loc mâine, la ora 10.30.