Sala de sport “Gabriel Udişteanu” şi cea a Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni au găzduit sâmbătă a şaptea ediţie a Cupei „Moş Crăciun” la tenis de masă, turneu din circuitul AmaTur România.
În competiţie s-au înscris peste 130 de practicanţi ai tenisului de masă la categoriile open, amatori, copii I-IV şi copii V-VIII, în sistem grupe inferioare, grupe superioare şi partide eliminatorii, jucate 3 din 5 seturi. Au participat sportivi din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Alba şi Cluj, turneul de la Fălticeni fiind una din cele mai mari competiţii de acest gen organizate în Moldova. Startul competiţiei a fost dat de primarul municipiului, Cătălin Coman, care le-a mulţumit participanţilor că au ales Fălticeniul pentru ultima întâlnire din 2014 a iubitorilor acestui sport, precizând că printr-o participarea atât de numeroasă urbea de pe Şomuz devine un punct de referinţă naţional pentru turneele de tenis de masă.
Diferenţă de 70 de ani între jucătorii profesionişti
Cel mai tânăr participant la categoria Open a fost Mihai Roşca, 10 ani, din Gălăneşti. Joacă tenis de masă de patru ani, se antrenează individual la Rădăuţi împreună cu tatăl său, Neculai, este legitimat la CSM Buzău din vara acestui an şi participă la aproape toate turneele organizate de Federaţia Română de Tenis de Masă.
“Chiar dacă nu am concurenţi de vârsta mea, participarea la orice concurs este foarte importantă pentru pregătirea mea. Capăt mai multă experienţă, iar la acest concurs am venit pentru aşa ceva, de aceea nu am concurat la copii, ci la open”, ne-a spus Mihai Roşca.
Cel mai vârstnic participant şi unul dintre cei mai buni competitori a fost Emil Sufleţel, în vârstă de 80 de ani, din Alba Iulia. Joacă tenis de la vârsta de 24 de ani, în prezent antrenându-se în familie împreună cu soţia sa, Margareta, dar şi cu fiul Radu, cunoscut prin poziţiile foarte bune pe care se clasează în majoritatea competiţiilor şi component de bază al echipei de tenis de masa a CS Unirea Alba Iulia. Cei doi soţi Sufleţel spun că secretul longevităţii lor şi a incredibilei lor mobilităţi este mişcarea zilnică, anul acesta participând la crosul de trei kilometri de la Zalău, unde au trecut linia de sosire ţinându-se de mână.
„Sportul te menţine mai tânăr, mai optimist, mai sănătos. Faceţi sport!”, a fost îndemnul octogenarului din Alba Iulia.
Cel mai mare concurs de tenis de masă din judeţ
Cătălin Cozma, organizatorul principal al competiţiei, ne-a declarat: “Este cel mai mare concurs de tenis de masă organizat vreodată în judeţul Suceava. Participă 128 de jucători la categoriile open (32) şi amatori (96), la care se adaugă 30 de copii din toate judeţele Moldovei şi din două judeţe din Ardeal. Este un concurs foarte mare pentru standardele zonei noastre, o parte din jucătorii din Fălticeni nici nu ne-am mai băgat la joc, pentru a ne putea ocupa de organizare. Am fost sprijiniţi de Primăria Fălticeni, Consiliul Judeţean Suceava şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Suceava, dar şi de unul dintre colegii din Bacău care ne-a adus câteva mese. Pe lângă premiile concursului, diplome, cupe, medalii, seturi de 3 mingi Butterfly etc., am organizat şi o tombola la care s-au câştigat prin tragere la sorţi: 1 lemn off, fabricat de Levi; tricouri Li Ning; tricouri Deichmann; seturi de mingi Donic 3*; seturi de mingi Butterfly 3* şi alte obiecte necesare practicanţilor acestui sport”.
Tenisul de masă, un sport foarte popular în România
Antrenorul Gigi Ciubotaru, de la Clubul Sportiv Muncipal Iaşi, ne-a spus că deşi concursul are un caracter de masă, pentru sportivii care l-au însoţit este o competiţie în care pot acumula experienţă.
„În ultima perioadă aceste concursuri au căpătat o amploare deosebită, se joacă în toată ţara, Fălticeniul fiind unul dintre centrele în care anual se organizează două-trei turnee. Nu greşesc când spun că mişcarea de tenis de masă amatori este cea mai populară dintre toate sporturile din România, exceptând sporturile de echipă, în ceea ce priveşte numărul de participanţi, valoarea acestora şi efortul pe care mulţi îl fac pentru deplasări”, ne-a declarat Gigi Ciubotaru.
Pentru a putea asigura condiţii bune de desfăşurare a turneului şi pentru ca toţi concurenţii să joace pe acelaşi fel de mese, Cătălin Cozma a apelat la unul dintre antrenorii de tenis de masă care are mese de tenis pentru competiţii Donic, profesorul Sebastian Rojniţă, din Bacău, aducând şi mai multe mese de tenis.
„Suntem opt sportivi din Bacău, am venit să fim alături de Cătălin Cozma, care este inima acestei competiţii. Am fost anul trecut, am luat locul I, anul acesta sunt foarte mulţi care vizează un loc fruntaş, dar jocul îşi va spune cuvântul”, ne-a declarat prof. Sebastian Rojniţă.
La dublu, fiecare echipă a fost formată dintr-un open-ist şi un amator sau doi amatori. Meciurile s-au terminat sâmbătă seara, după ora 22,00.
Clasament Amatori
1 -- 4
Mironescu Adrian - Botoşani
Bobarnac Gheorghe - Bacău
Vieru Costica - Botoşani
Volostiuc Marius - Suceava
5 -- 8
Albu Cătălin - Paşcani
Toporaş Cosmin - Suceava
Ursulescu Ioan - Bacău
Dan Andrei - Piatra Neamţ
Clasament Open
1 -- 4
David Dorin - Bârlad
Nemaciuc Mihai - Suceava
Moşneagu Marius - Fălticeni
Carpovici Boris - Fălticeni
5 -- 8
Farcas Vlad – Cluj-Napoca
Aga Alexandru - Botoşani
Tiganas Mihai - Rădăuţi
Bularda Iulian – Bârlad