Sportul sucevean este în doliu după ce Constantin Tăpârjan, în vârstă de 68 de ani, părintele luptelor greco-romane din judeţ, a încetat fulgerător din viaţă în noaptea de sâmbătă spre duminică, din cauza unor probleme cardiace. Vestea trecerii în nefiinţă a maestrului Tăpârjan a produs un adevărat şoc în rândul celor care l-au cunoscut şi apreciat, acesta instruind şi educând în îndelungata sa carieră profesională zeci de generaţii de elevi, ajutându-i să devină sportivi de mare valoare şi oameni adevăraţi.
Antrenorul emerit Constantin Tăpârjan s-a născut în judeţul Buzău, pe data de 4 decembrie 1946. Cariera didactică şi-a început-o însă la Galaţi, în1964, pentru ca un an mai târziu să ia un prim contact cu meleagurile sucevene, fiind angajat ca învăţător la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi. După terminarea stagiului militar şi a cursurilor Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi, a revenit în anul 1973 la Suceava, ca profesor la Liceul Nr. 4, actualul Colegiu Tehnic „Samuil Isopescu”.
Fiind un tip deosebit de ambiţios şi dedicat meseriei, tânărul profesor Tăpârjan era conştient că într-un sport atât de complex precum luptele greco-romane performanţele nu se pot obţine decât prin multă muncă şi seriozitate. Aşa se face că încă din primii ani petrecuţi la Suceava a pus la punct un sistem de selecţie şi pregătire foarte eficient, care a făcut ca sportivii crescuţi aici să ducă faima Sucevei în toate colţurile lumii.
Dintre marii campioni descoperiţi şi pregătiţi de antrenorul Constantin Tăpârjan îi putem aminti pe Ilie Matei, Ioan Grigoraş, Ioan Irimiciuc şi Ovidiu Croitoru. Primul dintre ei a fost medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, 1984, şi multiplu medaliat la Campionatele Mondiale Universitare, Europene şi Balcanice. Ioan Grigoraşa cucerit medalia de bronz la Olimpiada de la Barcelona, din 1992, şi pe cea de argint la Campionatele Mondiale din 1980, şi el fiind multiplu medaliat la Campionatele Europene şi Balcanice. Ioan Irimiciuc a fost campion european de juniori în 1987 şi apoi vicecampion european la seniori în 1989. Ovidiu Croitor a cucerit bronzul la Campionatul Mondial de juniori din 1990. Am trecut în revistă doar „vârfurile” performanţelor obţinute de sportivii pregătiţi de antrenorul emerit Constantin Tăpârjan, pentru că lista campionilor naţionali este extreme de lungă.
„Întotdeauna mi-a plăcut munca şi am urât minciuna. Eu sunt un om dintr-o bucată şi am dorit tot timpul să mă exprim prin fapte. Am avut noroc de-a lungul anilor de colegi excepţionali şi am încercat să formăm, cât am lucrat împreună, o adevărată familie”, declara omul care pentru o lungă perioadă a activat şi ca antrenor al loturilor naţionale de juniori ale României.
Nea Costică nu şi-a adus contribuţia doar la promovarea luptelor greco-romane, ci s-a implicat activ şi în bunul mers al sportului sucevean, pe care l-a coordonat între anii 2001-2005 din postura de director al CSM Suceava.
Pentru întreaga activitate depusă în slujba sportului sucevean, antrenorului emerit Constantin Tăpârjan i-a fost decernat în luna iunie a anului 2014 titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Suceava.
„Eu am făcut totul cu pasiune şi din dragoste pentru luptele greco-romane şi oamenii de pe aceste meleaguri, care sunt deosebit de înzestraţi pentru acest sport. La acest moment de bilanţmă bucur că luptele greco-romane sucevene au ajuns pe mâna unor antrenori foarte buni şi bine pregătiţi ca Valerică Gherasim, Andrei Bolohan şi Daniel Ciubotaru”, a declara atunci Constantin Tăpârjan.
Comunitatea locală suceveană a pierdut aşadar un mare om, un reper moral care în ultimii 41 de ani a ţinut sus stindardul sportului sucevean. Pe cei care l-au cunoscut şi l-au admirat îi anunţăm pe această cale că trupul neînsufleţit va fi depus astăzi după-amiază la Biserica Sfânta Vineri, din cartierul George Enescu, înmormântarea urmând să aibă loc miercuri, la ora 10.30.
(22 dec 2014, 13:41:59
Un ultim omagiu din partea unui fost elev.
Un antrentrenor exceptional "Dom. Profesor" pentru cei ce l-au avut ca Profesor sau Antrenor.
M-a instruit in tainele acestui sport dur, de gladiatori, pentru a lupta cu adversarul sau cu viata cotidiana, avand scopul de-a învinge.
Am avut sansa sa fiu "slefuit" mai multi ani, incepand in sala de sport a scolii de muzica si terminand in sala de la Stadion, timp cuantificat in mii de ore.
Am avut colegi de saltea sportivi consacrati si am trait impreuna multe momente indelebile deosebite, care m-au format ca sportiv, dar si ca om pentru restul vietii.
Îi datorez respect, seriozitate, disciplina, rigoarea si curajul, calitati ce-a stiut sa le transmita tuturor sportivilor ce-au avut sansa sa-l aiba antrenor.
Daca a urat minciuna, e pentru ca iubea adevarul si dreptatea, de unde izvora victoria.
Pentru a obtine recompensa meritata, trebuia sa transpiri, iar rodul muncii era suprematia. Un cuvant ce-i placea sa-l pronunte era "campion". A fost un priceput mester de campioni.
Lectiile lui nu mi-au ramas doar in spatiul salii de antrenamente sau pe saltea, ci m-au urmat pe tot parcursul vietii mele in lume, departe de Bucovina mea natala.
A fost un om care degaja spirit de verticalitate, iar acum isi continua drumul pe care îl stia cel mai bine, tot pe verticala.
Sa ne amintim de cele mai frumoase clipe pe care ni le-a lasat mostenire acest om, iar Dumnezeu sa-i fie aproape.
Paul Amarica