Conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal a făcut ieri bilanţul realizărilor din anul 2014 în cadrul unei conferinţe de presă. Faţă de anii precedenţi, s-a constatat că s-a îmbogăţit substanţial numărul de evenimente organizate de forul fotbalistic judeţean. „Pentru noi, constituie o mândrie faptul că am izbutit să aducem finala Cupei României la fotbal feminin pe Areni. O reuşită considerăm că a fost şi finala judeţeană a Cupei României, organizată într-un cadru select tot pe arena suceveană. Ca o noutate, am organizat în premieră Supercupa AJF Suceava, în care s-au confruntat campioana judeţeană şi câştigătoarea Cupei României, partidă care s-a bucurat de un real interes”, a declarat preşedintele Ciprian Anton.
În cele nouă luni de când se află în fruntea Asociaţiei Judeţene de Fotbal, Anton a reuşit să atragă şi finanţări suplimentare de 25.000 de lei. Astfel, cu cei 10.000 de lei primiţi ca sponsorizare de la firma Railex s-au echipat arbitrii care oficiază în campionatul judeţean, iar cu cei 15.000 de lei veniţi din partea Consiliului Judeţean s-au cumpărat 300 de mingi care au fost împărţite la membrii afiliaţi, dar şi patru rânduri de echipament care au fost dăruite la patru echipe de copii şi juniori nou înfiinţate, este vorba de Polul Nord Falcău, Viitorul Negostina, Bradul Vama şi Maxi Sport Vatra Dornei.
Lupta împotriva violenţei rămâne pe primul plan
În ceea ce priveşte planurile de viitor, AJF Suceava şi-a trasat drept obiectiv primordial stârpirea violenţei de pe stadioane. „Este foarte important să promovăm spiritul de fair-play, deoarece violenţa nu are ce cauta pe stadioane, nici în timpul jocului, nici după joc. În acest sens, intenţionăm să organizăm o serie de seminarii la care să participe antrenorii și delegații echipelor, pentru că, nu mă feresc să o spun, multe dintre actele de violenţă pleacă chiar de pe banca tehnică”, a precizat Ciprian Anton.
Referitor la dezvoltarea infrastructurii, preşedintele AJF a identificat o posibilitate concretă de a creşte numărul bazelor sportive din judeţ. „La ultima consfătuire cu conducerea FRF, preşedintele Răzvan Burleanu ne-a comunicat că în următorii cinci ani vor trebui construite din fonduri europene 400 de stadioane în toată România, ca o condiţie pentru că am fost acceptaţi în Comisia de Organizare a turneului final EURO 2020. Îmi propun să mă implic serios în această problemă, ca măcar opt asemenea baze sportive sa fie construite în judeţul Suceava”, a mărturisit Anton.
O situaţie care trebuie îndreptată în perioada următoare este cea referitoare la mărirea corpului de arbitri, care numără în acest moment doar 69 de cavaleri ai fluierului, insuficenţi pentru a acoperi numărul de meciuri dintr-o etapă. „Am suferit în 2014 la acest capitol. Fiind foarte puţini, la unele meciuri de Liga a V-a şi de juniori am fost nevoiți să delegăm doar câte doi arbitri. Din acest motiv, nici nu ne permitem să-i suspendăm, chiar dacă, uneori pe bună dreptate, echipele ne cer acest lucru când arbitrii greşesc. Trebuie remediată numaidecât această situaţie”, a dezvăluit conducătorul fotbalului judeţean.
O altă idee pe care Ciprian Anton vrea să o supună atenţiei Adunării Generale vizează înfiinţarea unei Superligi cu 8, 10 sau 12 echipe, care să aibă în componenţă cele mai puternice echipe din judeţ. „Consider că acesta este numărul optim de echipe care pot juca la un alt nivel decât cel existent în acest moment in Liga a IV-a. Vor exista însă niște criterii stricte pentru echipele care vor să joace în această Superligă, condiţii legate de buget și de baza sportivă, mai ales că şi premiile pe care le vom oferi vor fi substanţiale. Trebuie să aibă un gazon bun, vestiare funcţionale cu apă curentă, tribună pentru spectatori sau o platformă de unde să se poată filma meciurile. Asta nu înseamnă că vom desfiinţa Liga a IV-a sau a V-a, aceste competiţii se vor derula în paralel”, a explicat Anton.
Şomuzul Preuteşti, lider la capitolul asistenţă
Cu prilejul întâlnirii de ieri, conducerea AJF Suceava a prezentat şi o serie de cifre statistice ce vizează sezonul de toamnă recent încheiat în competiţiile judeţene. La capitolul număr de spectatori, cel mai bine stă echipa Şomuzul Preuteşti. „Din datele pe care le deţinem, la meciurile de la Preuteşti vin cei mai mulţi spectatori. Ca şi la Fălticeni, Gura Humorului sau Siret, sunt condiţii de Liga a III-a acolo. Le mai trebuie doar o mică tribună pentru a fi chiar totul pus la punct”, a declarat Ciprian Anton.
Clasamentul golgeterilor:
- Liga a IV-a: Cătălin Vasiliu (Şomuzul Preuteşti) – 18 goluri
- Liga a V-a: Andrei Irimia (Dorna Vatra Dornei şi Virgil Pascariu (Steaua Dumbrăveni) – ambii cu 14 goluri
- Juniori A1: Cosmin Chiticaru (Şomuz Fălticeni) – 25 goluri
- Juniori C: Robert Bosânceanu (Rapid Suceava) – 32 goluri
- Juniori D: Sebastian Nechita (Juniorul Suceava) şi Iustin Oblesniuc (Bucovina Pojorâta) – ambii cu 15 goluri
- Juniori E: Ionuţ Nistor (Juniorul Suceava) – 37 goluri
Clasamentul Fair-play, realizat în funcţie de numărul de cartonaşe încasate:
- Liga a IV-a: Bucovina II Rădăuţi – 17 cartonaşe galbene, un cartonaş roşu.
- Liga a V-a: Voinţa Zvoriştea (Seria Est) – 4 cartonaşe galbene, zero roşii şi Forestierul Frumosu (Seria Vest) – 10 cartonaşe galbene, un cartonaş roşu.
- Juniori A1: Bucovina II Rădăuţi – 12 cartonaşe galbene, zero cartonaşe roşii.
- Juniori C: AS Caşuba & Găluşcă – zero cartonaşe galbene, zero cartonaşe roşii.
- Juniori D: Dorna Vatra Dornei - zero cartonaşe galbene, zero cartonaşe roşii.
De la începutul campionatului, în baza de date a Asociaţiei Judeţene de Fotbal se află 2.200 de jucători cu drept de joc pentru sezonul 2014-2015, din care 1.100 juniori, 1.040 seniori şi 60 jucătoare de fotbal feminin.